Μέλημα η προστασία του περιβάλλοντος | Ημερίδα για το Φορεά Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς | Photos

μέλημα-η-προστασία-του-περιβάλλοντος-434945

Η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς ήταν τα θέματα που τονίστηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο ΚΑΜ για τα 8 χρόνια λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

Αρχικά, στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Περιφερειακό Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης, αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο και το έργο των πυροφυλάκων του δρυμού, τονίζοντας παράλληλα και τη γενικότερη δράση και συμβολή του πυροσβεστικού σώματος στην κοινωνία.

»  Η προστασία του περιβάλλοντος αναδεικνύεται σταθερά σε κύριο μέλημα της κοινωνίας των πολιτών της και των επιμέρους σχηματισμών της. Το πυροσβεστικό σώμα δραστηριοποιείται και συνδράμει σε όποιο φορέα κρατικό ή ιδιωτικό κινείται στα πλαίσια της προστασίας, της ανάδειξης και της αναμόρφωσης του περιβάλλοντος και δε θα μπορούσε να μη συμμετέχει ενεργά τόσο στην αξιέπαινη προσπάθεια του Φορέα Διαχείρισης αλλά και σε ότι άλλο έχει να κάνει με το περιβάλλον και τους ανθρώπους που κινούνται ή δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Οι πυροφύλακες εάν και έχουν περιορισμένες αρμοδιότητες, έκαναν πάντα διάβαση καθ’όλο το μήκος του Δρυμού  όταν συνέβαινε κάτι και δεν περίμεναν πότε θα φτάσει το κλιμάκιο της πυροσβεστικής.Είναι προς τιμήν τους.»

Ο Υπεύθυνος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Πέτρος Λυμπεράκης αναφέρθηκε στις δράσεις, τις προοπτικές αλλά και τις αρμοδιότητες του φορέα, επισημαίνοντας ότι: «Στόχος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς είναι η διατήρηση του φυσικού και   ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η υποστήριξη της τοπικής αειφορικής ανάπτυξης. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης είναι και η διαρκής παρακολούθηση Ειδών και Οικοτόπων, η διενέργεια μελετών, ερευνών αλλά και έργων (συντήρηση μονοπατιών κλπ) αλλά και η περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση.»

Ο Φορέας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς έχει λάβει εθνικές αλλά και διεθνείς διακρίσεις για τη δράση του. Για το θέμα αυτό ο κ. Λυμπεράκης είπε: οι πολλαπλές διακρίσεις τονίζουν την ανάγκη ολοκληρωμένες στέρεα θεμελιωμένης διαχειριστικής προσπάθειας, ως υποχρέωση προς την Ανθρωπότητα προς όφελος

• Του Φυσικού Περιβάλλοντος

• Κατοίκων και επισκεπτών »

Να θυμίσουμε ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς αποτελείται από το διοικητικό συμβούλιο και το προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα:

Τη διοίκηση Διοίκηση αποτελεί 11‐μελές Διοικητικό Συμβούλιο:

2 ειδικοί επιστήμονες

3 εκπρόσωποι από ΥΠΕN, ΥΠΑΑΤ, ΥΠΑΝ

3 εκπρόσωποι Δήμων (Σφακίων, Πλατανιά, Χανίων)

1 εκπρόσωπος ΜΚΟ

1 εκπρόσωπος Περιφέρειας Κρήτης

1 εκπρόσωπος  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Προσωπικό:

3 Δασολόγοι

1 Μηχανικός Περιβάλλοντος

1 Μηχανικός ΗΥ

1 Οικονομολόγος

1 Λογιστής‐Διοικητικός υπάλληλος

3 Ειδικοί Δασικής Προστασίας

• Εποχικοί φύλακες

Οι περιοχές για τις οποίες μεριμνεί ο Φορέας Διαχείρισης είναι βιότοποι, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Στην ημερίδα, για τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς μίλησε και η προϊσταμένη της Δ/σης Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook