Χανιά | Λάδι «χρυσάφι» από αγριελιά από τα Μεσκλά στις αγορές του εξωτερικού

χανιά-λάδι-χρυσάφι-από-αγριελιά-από-321603

Κάτω από την «ομπρέλα» της ΑΒΕΑ βγαίνει στις αγορές του εξωτερικού το ελαιόλαδο από αγριελιά που παράγει και φέτος για τρίτη χρονιά ο αγροτικός συνεταιρισμός των Μεσκλών. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρόκειται για ελαιόλαδο με σημαντικά οφέλη για την υγεία και ευεργετικές ιδιότητες με τιμή λιανικής στα 25 ευρώ το λίτρο.

Η ποιότητά του είναι εξαιρετική καθώς η οξύτητα είναι 0,2 – 0,3 όμως η απόδοση της ελιάς σε λάδι είναι χαμηλή, δηλαδή χρειάζονται περίπου 10 κιλά καρπού για ένα λίτρο λαδιού.

Γι’ αυτό, η αγριελιά που φύεται στην ευρύτερη περιοχή των Μεσκλών, θεωρούνταν ένα μη παραγωγικό δέντρο για δεκαετίες και γίνονταν προσπάθειες «εξημέρωσής» του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Μανούσο Βουλγαράκη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η ποσότητα που θα τυποποιηθεί είναι ένας τόνος, ενώ το συγκεκριμένο προϊόν θα προωθηθεί κυρίως σε αγορές του εξωτερικού.

Το συγκεκριμένο λάδι, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται ανάρπαστο και πολλοί το χρησιμοποιούν και για φαρμακευτικούς σκοπούς, καθώς μειώνει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Η αγριελιά είναι ένα δέντρο που δεν πλήττεται από τον δάκο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook