Χανιά | «Κόντρα στο ρεύμα η έξοδος από την κρίση» | Ολοκληρώθηκε το Forum Δημόσιας Πολιτικής

χανιά-κόντρα-στο-ρεύμα-η-έξοδος-από-τ-438051

Μικρότερο κράτος, μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, περισσότερες αλήθειες και λιγότερο λαϊκισμό για έξοδο της χώρας από την κρίση, προτείνουν ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην σημερινή δεύτερη ημέρα του Πανελληνίου Forum Δημόσιας Πολιτικής, στην Κυανή Ακτή.

«Υπάρχει τέλος στο τούνελ; Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της κρίσης» ήταν το θέμα της στρογγυλής τράπεζας που συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μήτσος από «Τα Νέα» και έκλεισε με την ομιλία του, ο πρόεδρος του «Ποταμιού»,  Σταύρος Θεοδωράκης.

for-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae

for2-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%aeΣταύρος Θεοδωράκης: Να νικηθεί ο εθνικολαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Με αφορμή την υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα των βιβλίων των θρησκευτικών, ο κ. Θεοδωράκης αποκάλεσε «εθνικολαϊκιστές» τους κυβερνητικούς εταίρους και προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί σε περιόδους κρίσεις, «αυτοί» κερδίζουν αντί να χάνουν. «Γιατί όμως οι αριστεροί και δεξιοί λαϊκιστές, Φτάνουν μέχρι την καρδιά των πολιτών και εμείς δεν μπορούμε ούτε να ξεβουλώσουμε τα αυτιά τους;» διερωτήθηκε και τόνισε πως επικαλούνται τον φόβο και δίνουν εύκολες υποσχέσεις. Παραδέχτηκε πως και ο ίδιος υποτίμησε το βάθος του λαϊκισμού και τόνισε ότι μόνο εάν άνθρωποι εκτός πολιτικής πεισθούν να δράσουν πολιτικά, θα μπορέσει η Ελλάδα αλλά και Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την κρίση.

for4Αντιγόνη Λυμπεράκη: Γιατί δεν ήρθε η ανάπτυξη;

Την δική της προσέγγιση σε αυτό το ερώτημα παρουσίασε η ακαδημαϊκός Αντιγόνη Λυμπεράκη. Όπως είπε, τόσα χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, οι πολίτες βιώνουν μια οδυνηρή πραγματικότητα (σκληρή λιτότητα, περικοπές μισθών και συντάξεων, ανεργία) την ώρα που η οικονομία πάει απ’ το κακό στο χειρότερο. Κάποιοι λένε πως δεν έχουν γίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις. Αν όμως δούμε τους πίνακες -όπως είπε- αυτό δεν δικαιολογεί την κατάσταση. Στο άλλο άκρο η σημερινή Κυβέρνηση έλεγε πως φταίει η ίδια η λιτότητα που ανατροφοδοτεί την κρίση ενώ η ΝΔ μας λέει πως μια αλλαγή στο πολιτικό προσωπικό θα αλλάξει τα πράγματα. Κι ενώ -συνέχισε- κανείς δεν μπορεί να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις, ο κυνισμός στην κοινωνία γενικεύεται, η συνομωσιολογία ανθεί και διαρκώς επινοούμε νέους εχθρούς.

«Εκτιμώ πως πρέπει να ψάξουμε για την χαμένη μεταβλητή» τόνισε. «Χρειαζόμαστε περισσότερη αλήθεια και λιγότερο λαϊκισμό. Πρέπει να κολυμπήσουμε κόντρα στο ρεύμα και δυστυχώς ο κόσμος που αυτήν την ώρα είναι διατεθειμένος να το κάνει, είναι πάρα πολύ λίγος», είπε κλείνοντας.

theodorakis-4Πείραμα μελετά τους ψηφοφόρους του «ΟΧΙ»

Νωρίτερα, ο καθηγητής Σωτήρης Γεωργανάς, παρουσίασε την έρευνα που είναι σε εξέλιξη για το υπό έκδοση βιβλίο του. Πρόκειται για ένα κοινωνικό πείραμα που μελετά τις διαφορές ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν «ΝΑΙ» και σε αυτούς που ψήφισαν «ΟΧΙ» στην ικανότητα τεκμηρίωσης, αντιληπτικότητας, επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης πληροφορίας. Στόχος τους, να διερευνήσουν το κατά πόσο οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέγουν με γνώμονα την κοινή λογική και το αν τελικά «μπορεί η δημοκρατία να λειτουργήσει».

for6Αρίστος Δοξιάδης: Μικρότερο Κράτος

Ανοίγοντας την στρογγυλή τράπεζα, ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιαδής, τόνισε πως είναι αναγκαίες μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και δομικές αλλαγές για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. «Μικρότερο κράτος» και «πιο ευέλικτη αγορά εργασίας», ήταν οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έθεσε.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο ξενοδοχείο ‘Kiani Beach Resort» στην Κυανή Ακτή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook