Χανιά | Κινητοποιήσεις γιατρών την Παρασκευή

χανιά-κινητοποιήσεις-γιατρών-την-παρ-25197

giatrosΜε απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς, στις 12 το μεσημέρι, της Παρασκευής 7 Ιουνίου, γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χανίων θα εκφράσουν την αντίθεσή τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ε.Σ.Υ.

Οπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Ενωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Χανίων και του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, την Παρασκευή 7 Ιούνη, οι εργαζόμενοι (ιατρικό, νοσηλευτικό και όλο το προσωπικό) στα δημόσια Νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, απεργούν «γιατί  τα φαινόμενα διάλυσης στη δημόσια υγεία τα ζεις καθημερινά».

Επισημαίνουν ότι οι ελλείψεις γιατρών στο Ε.Σ.Υ. ξεπερνούν τις 6.500 και οι ελλείψεις γιατρών στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπολογίζονται σε περισσότερες  από 10.000, ενώ σε πολλούς Νομούς της χώρας για κάποιες ειδικότητες δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός! Προσθέτουν ότι οι νέοι γιατροί οδηγούνται σε αναγκαστική μετανάστευση και έχουν ήδη φύγει δεκάδες χιλιάδες, αφού με το πάγωμα των προσλήψεων δεν έχουν καμιά προοπτική εργασίας στην Ελλάδα.

Σημειώνουν ακόμη ότι:

• Μόνο το 2011 και 2012 έχουν αποχωρήσει από τα Νοσοκομεία 1.453 γιατροί χωρίς να αντικατασταθούν!

• Πολλές Κλινικές έχουν μείνει με έναν ή δύο γιατρούς, χωρίς να μπορούν να λειτουργήσουν και οδηγούνται σε κλείσιμο!

• Η όλο και μικρότερη χρηματοδότηση των προγραμμάτων εφημέρευσης έχει δημιουργήσει ασφυκτικές και οριακά επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας των Νοσοκομείων, ιδιαίτερα αυτών της περιφέρειας.

• Η μείωση των κονδυλίων για την υγεία κατά 40% δεν επιτρέπει την επιδιόρθωση βλαβών ή την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού οδηγώντας τα Νοσοκομεία σε τεχνολογικό μαρασμό.

Ακόμη απευθυνόμενοι στους γονείς σημειώνουν:

«Εάν θέλεις να φροντίσεις την υγεία του παιδιού σου ή τη δική σου, πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη διότι: Ενώ μόνο για φέτος απαιτούνται 28 εκατ. ευρώ για το υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, η κυβέρνηση διέθεσε μόλις μισό εκατομμύριο! Εάν προσφύγεις στα εξωτερικά ιατρεία, θα πληρώσεις 5 ευρώ και εάν χρειασθείς εισαγωγή από του χρόνου θα πληρώνεις 25 ευρώ. Εάν επιμείνεις να παίρνεις το φάρμακο που παίρνεις χρόνια μπορεί να χρειασθεί να πληρώσεις, διότι ο γιατρός έχει οδηγίες να σου γράψει υποχρεωτικά το φθηνότερο αντίγραφο. Εάν είσαι ένας από τους 1.500.000 ανασφάλιστους θα πρέπει να πληρώνεις τα πάντα, διότι η κυβέρνηση θα διαθέσει μόνο 200.000 κουπόνια ανασφάλιστων για λίγες μόνο εξετάσεις Oι αντιλαϊκές – ανθυγιεινές πολιτικές συγκυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. έχουν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης με επιδείνωση τόσο του προσδόκιμου επιβίωσης όσο και των δεικτών νοσηρότητας και θνησιμότητας».

Ζητούν:

«Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Κλινικής, Τμήματος, δημόσιας Μονάδας Υγείας – Πρόνοιας. Καμία διαθεσιμότητα-απόλυση.                                                                                                                                                                                      Καμία μείωση σε μισθούς, συντάξεις. Να καλυφθούν όλες οι απώλειες στους μισθούς μας. Να πληρωθούν όλα τα          δεδουλευμένα.                                                                                                                                                                Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών».

Καταλήγοντας τονίζουν ότι «σήμερα όσο ποτέ είναι επιτακτική ανάγκη η συστράτευση όλων των Χανιωτών πλάι στο κίνημα των υγειονομικών για να μην κλείσει το Νοσοκομείο, το οποίο σήμερα λειτουργεί καθαρά και μόνο από το φιλότιμο των εργαζομένων του».

 

Πηγή : Χανιώτικα νέα

One thought on “Χανιά | Κινητοποιήσεις γιατρών την Παρασκευή

  1. πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ, αλλά σε ποια διεύθυνση μπορεί κανείς να βρει το πλήρες σχέδιο; Εργάζομαι σε νοσοκομείο από το οποίο μετακινούνται πολλοί γιατροί με βάση το άρθρο, μήπως πρέπει να μετακομίσω; (έψαξα στο site του ΥΥΚΑ αλλά δεν μπόρεσα να το βρω)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook