Χανιά | Κινέζικη σφήκα απειλεί να ξεράνει τις ελληνικές καστανιές

χανιά-κινέζικη-σφήκα-απειλεί-να-ξεράν-296512

«Πονοκέφαλο» στους  Έλληνες καστανοπαραγωγούς προκαλεί  το επικίνδυνο έντομο Dryocosmus kuriphilus που ταξίδεψε στην Ευρώπη από την μακρινή Κίνα, μέσα σε μικρά φυτά καστανιάς που εισήγαγαν οι Ιταλοί, το 2002. Έκτοτε, η γνωστή ως «σφήκα του καστάνου» πολλαπλασιάστηκε και εξαπλώθηκε σε 16 ευρωπαϊκές χώρες ενώ πέρυσι, έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νομό Πιερίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση απόψε στο ΕΒΕΧ, ερευνητές γεωπόνοι παρουσίασαν στους παραγωγούς τα συμπτώματα που πρέπει να παρατηρήσουν ώστε να λάβουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα, καθώς μετά από ένα ή δύο χρόνια, το έντομο μπορεί να νεκρώσει ολόκληρο το δέντρο! Γι’ αυτό και -όπως είπαν- η Ιταλία πλέον αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, οι Ιταλοί παραγωγοί και οι έμποροι να έρχονται στην Ελλάδα προκειμένου να αγοράσουν όσο-όσο το κάστανό μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το έντομο, μεταφέρεται μέσω φυτευτικού υλικού, με νεαρά φυτά που έχουν στους οφθαλμούς τους  προνύμφες του εντόμου, γι΄ αυτό ο εντοπισμός του είναι εξαιρετικά δύσκολος . Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένας ενδεδειγμένος τρόπος καταπολέμησης, είναι ένα παράσιτο, δηλαδή ένα άλλο έντομο, το οποίο σκοτώνει αυτό το έντομο και το οποίο ζει στην Κίνα και επιφέρει την ισορροπία ανάμεσα στα δύο. Αν και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής στην Ευρώπη είναι ελπιδοφόρα, στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, καθώς σκοπός είναι να περιοριστεί το πρόβλημα, να ενημερωθούν οι παραγωγοί κι έπειτα σκαλί-σκαλί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook