Χανιά | Καταστροφική για τον τόπο η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου

χανιά-καταστροφική-για-τον-τόπο-η-ιδιω-228594

mylonakis_xristosΣτον απολογισμό των επαφών της Πανελλήνιας Κίνησης των Φορέων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, με υπουργούς της κυβέρνησης και ειδικότερα τους κ.κ Σταθάκη, Φλαμπουράρη και Κουίκ, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου των Χανίων κ. Χρήστος Μυλωνάκης.

Ο κ. Μυλωνάκης είπε μεταξύ άλλων πως «εκθέσαμε τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Αεροδρομίων. Εξηγήσαμε ξανά τους λόγους που η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση είναι μία πολύ κακή ιδιωτικοποίηση. Δηλαδή ότι δεσμεύει τα αεροδρόμια για 50 χρόνια, ότι αγοράζει το 100% των αεροδρομίων, ότι δημιουργείται ένα γερμανικό κρατικό μονοπώλιο στην Ελλάδα και στη Βαλκανική»

Ο κ. Μυλωνάκης είπε πως τέθηκαν μια σειρά αιτημάτων προς τους υπουργούς: «Ζητήσαμε να σταματήσει η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, να σταματήσει η συστηματική απαξίωση και υποβάθμιση των ελληνικών αεροδρομίων.

Να εφαρμοστεί ο νόμος με τον οποίο το 80% των φόρων των αεροδρομίων, πρώην σπατόσημο, πηγαίνει για την ανάπτυξη των αεροδρομίων και να δοθούν οι κατάλληλοι πόροι ώστε να μπορέσουν τα ελληνικά αεροδρόμια να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς την επικείμενη τουριστική περίοδο

aerodromio_xaniaΝα δοθεί η σύμβαση παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε τις κινήσεις και προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Να εξοπλιστεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας  με όλα τα κατάλληλα συστήματα, ώστε να μπορέσει να αυξηθεί η χωρητικότητα του ελληνικού εναέριου χώρου άρα και να σταματήσουν ή να περιοριστούν οι καθυστερήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Τέλος τους ζητήσαμε να εφαρμοστεί το πάγιο αίτημα των φορέων ώστε να μειωθούν οι φόροι κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου και να μηδενιστούν οι φόροι κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου ώστε να γίνει επιτέλους η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να έχουμε 12 μήνες τουρισμό.»

Αξίζει να αναφερθεί πως, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μυλωνάκης η κυβέρνηση μελετά ένα διαφορετικό σενάριο που θα περιλαμβάνει «ένα μεικτό σχήμα  με μικρότερο χρόνο παραχώρησης των αεροδρομίων στο οποίο θα συμμετέχει το Δημόσιο αλλά και οι τοπικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση μέσω των εκπροσώπων τους και σε μικρότερα σχήματα», κάτι που όπως είπε είχε προταθεί στο παρελθόν από το Επιμελητήριο και άλλους φορείς των Χανίων.

Αναφορικά με περαιτέρω συνέπειες της ιδιωτικοποίησης ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε πως  «μπορεί να σημαίνει ακόμα και αποχώρηση της Ryanair από τη Χανιώτικη αγορά. Αυτό είναι σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων γιατί είναι σίγουρο ότι θα γίνουν πολύ ακριβότερα τα ελληνικά αεροδρόμια άρα μη ανταγωνιστικά για τις low cost εταιρίες.»

Κλείνοντας ο κ. Μυλωνάκης κάλεσε «τα κόμματα, τους βουλευτές, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους τουριστικούς επαγγελματικούς φορείς  τα κινήματα και τις συλλογικότητες να μην επαναπαυθούν και να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook