Χανιά | Καμμένος: ΕΔΕ για την πυρκαγιά στο Πολεμικό Μουσείο

χανιά-καμμένος-εδε-για-την-πυρκαγιά-σ-717407

Δεν έχει «κλείσει» ο φάκελος της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοκληρωτικά το κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων στα Χανιά, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση βουλευτή, γνωστοποίησε πως για το θέμα διενεργείτε ΕΔΕ από το ΓΕΕΘΑ και προανάκριση από την πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων.

Την ερώτηση είχε υποβάλει ο βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Η απάντηση

«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης θέμα «Αίτια και ευθύνη ολοσχερούς καταστροφής Πολεμικού Μουσείου Χανίων» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Κατ΄ αρχήν η λειτουργία του Πολεμικού Μουσείου /Παραρτήματος Χανίων ανεστάλη το 2011, λόγω σοβαρών προβλημάτων στατικότητας του κτηρίου και εισροής όμβριων υδάτων στους εκθεσιακούς χώρους. Λόγω της κατάστασης του κτηρίου, όλα τα εκθέματα μεταφέρθηκαν στην έδρα του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, για την ασφάλεια και την συντήρησή τους, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα.

Ως εκ τούτου, την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς δεν υπήρχαν στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου κειμήλια, εκθέματα και αρχειακό υλικό, ούτε ήταν στελεχωμένο με προσωπικό. Εξαιτίας της παλαιότητας του κτηρίου και της εισροής υδάτων από τη στέγη, εκρίθη αναγκαία και ορθά ενδεδειγμένη λύση, η διακοπή ρευματοδότησης, για την αποτροπή λόγω βραχυκυκλώματος, ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείου, είχε πλήρως καθαρισθεί και αποψιλωθεί, με τη συνδρομή προσωπικού από την 5η ΤΑΞΠΖ.

Όσον αφορά στα θέματα ασφαλείας του Μουσείου, αντιμετωπιζόταν, μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, οπότε η ΕΛ.ΑΣ. επιλαμβανόταν οποιουδήποτε περιστατικού ασφαλείας. Για την απόδοση ευθυνών, διενεργείται ΕΔΕ από το ΓΕΕΘΑ και προανάκριση από την πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων. Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις των Υπουργών Οικονομίας & Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δεσμεύθηκε το απαραίτητο ποσό για την επισκευή του κτηρίου.»

Η ερώτηση Φορτσάκη

Το ιστορικό κτήριο που στέγαζε το Πολεμικό Μουσείο Χανίων καταστράφηκε, δυστυχώς, ολοσχερώς μετά την εκδήλωση εκτεταμένης πυρκαγιάς.

Αν και τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη επακριβώς διευκρινιστεί, είναι σαφές ότι το κτήριο είχε εγκαταλειφθεί πλήρως από τις αρμόδιες αρχές και δεν φυλασσόταν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, αλλοδαποί φέρονται να διέμεναν στο εσωτερικό χώρο του διατηρητέου κτηρίου, χωρίς, φυσικά, να τους έχει χορηγηθεί καμία σχετική άδεια. Δεν φαίνεται να είχε ληφθεί κανένα μέτρο φύλαξης και προστασίας του από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ενδεχομένως Εσωτερικών (αρμοδιότητα τομέα Προστασίας του Πολίτη).

Τα αίτια της καταστροφής ενός από τα ιστορικότερα και ωραιότερα κτήρια των Χανίων, των Ιταλικών στρατώνων του 1870 πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες.

Οι κύριοι Υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Τι μέτρα φύλαξης και τι αντιπυρικά μέτρα είχαν ληφθεί στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων;
  • Ποιος είναι αρμόδιος για τη φύλαξη του Πολεμικού Μουσείου Χανίων; Πρόκειται να αποδοθούν οι ευθύνες για την ολοσχερή καταστροφή του στους υπεύθυνους;
  • Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την αναστήλωση του κτηρίου του Πολεμικού Μουσείου Χανιών;

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook