Χανιά | Καμία δέσμευση- καμία απάντηση από την Fraport στους τοπικούς φορείς

χανιά-καμία-δέσμευση-καμία-απάντηση-α-679310

Χωρίς ουσιαστικά να δίνεται καμία απάντηση, αναφορικά με τα σχέδια για την στρατηγική ανάπτυξης του αερολιμένα «Γιάννης Δασκαλογιάννης», την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τις μειωμένες αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων τους περασμένους μήνες, αλλά και την φυγή της Ryanair από τα Χανιά, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων της Fraport με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Βουλγαράκη, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού και τον πρόεδρο του ΕΒΕΧ κ. Αντώνη Ροκάκη.

Στην συνάντηση στην οποία από την πλευρά της Fraport συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος Αλεξαντρ Τσινέλ, και υπηρεσιακοί παράγοντες της εταιρίας, από την πλευρά των εκπροσώπων του νομού τα ζητήματα που τέθηκαν αφορούσαν κυρίως την προσέλκυση των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, που με την παρουσία της Ryanair στα Χανιά είχε διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση των αφίξεων.

Αυτό που ζητήθηκε από τους τοπικούς φορείς ήταν να διευκρινίσει τις προθέσεις της για το ποια είναι τα σχέδια της για το τοπικό αεροδρόμιο και για το ποιες θα είναι οι ενέργειες της για την αναβάθμιση του σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επέμειναν, για την δημιουργία διαύλου επικοινωνίας με την διαχειρίστρια του αερολιμένα, προκειμένου να υπάρξει στενή συνεργασία.

Από την πλευρά της Fraport ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Τσίνελ τόνισε πως η πολιτική της εταιρίας είναι η ίδια σε όλα τα αεροδρόμια και απέναντι σε όλες τις αεροπορικές εταιρίες.

Δεν παρέλειψε δε, να αφήσει αιχμές σε αρκετές περιπτώσεις για την Ryanair, τόσο για την πολιτική της, όσο και για τις πρακτικές της επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόφαση της για να σταματήσει τα δρομολόγια από και προς την Αθήνα δεν ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής της Fraport.

Σημείωσε πως η Fraport είναι αυτή την στιγμή ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα και αυτή η επένδυση έγινε την περίοδο που κανείς δεν επένδυε στη χώρα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι στόχος είναι να αυξηθεί η κίνηση του αεροδρομίου των Χανίων καθ όλη τη διάρκεια της χρονιά και όχι μόνο την τουριστική περίοδο.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, τόνισε πως είναι αναγκαία η συνεργασία της Fraport με τους τοπικούς φορείς επισημαίνοντας ότι έχει μεγάλη σημασία για τον τόπο η διατήρηση της αυξημένης επισκεψιμότητας που είχε επιτευχθεί τα τελευταια χρόνια.

Επίσης ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής είπε πως πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία και έκανε λόγο για την αναγκαιότητα του ανταγωνισμού σε ότι αφορά στην εσωτερική μετακίνηση.

Ο κ. θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μιχελογιάννης έθεσε το ερώτημα του πως θα έβλεπε το αεροδρόμιο η εταιρεία σε πέντε χρόνια.

Ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Μιχάλης Βλαχάκης που παραβρέθηκε στην συνάντηση, αντί του δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα έκανε λόγο για συρρίκνωση της κίνησης στα Χανιά το προηγούμενο διάστημα.

Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδρακης αναφέρθηκε στην μειωμένη κίνηση του αεροδρομίου τους τελευταίους μήνες, χαρακτηρίζοντας τον αερολιμένα ως εθνική πύλη και ζήτησε σχέδιο ανάπτυξης και την χειμερινή περίοδο.

Ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης ζήτησε την σύσταση ομαδας εργασίας από την Fraport με την συμμετοχή των τοπικών φορέων, ενώ ο Αντιδήμαρχος Κανδάνου Σελίνου κ. Μιχάλης Μπικάκης αναφέρθηκε στην πολιτική κινήτρων που πρέπει να υπάρξει για χαμηλού κόστους εταιρείες.

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης σημείωσε ότι η θέση των φορέων είναι συγκεκριμένη και τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν σχέδια ανάπτυξης από την Fraport για το αεροδρόμιο Χανίων, ενώ ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός έθεσε το ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ κ. Αντώνης Ροκάκης ανέφερε πως δεν έχει σημασία ποια θα είναι η εταιρία χαμηλού κόστους, αλλά αυτό που προέχει είναι να έρθει στα Χανιά.

Από την πλευρά των τοπικών φορέων τέλος παραδόθηκε στην Fraport κοινό υπόμνημα με τις θέσεις των τοπικών φορέων:

“ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΑΝΙΩΝ –ΔΗΜΑΡΧΩΝ Π.Ε.ΧΑΝΙΩΝ-ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Β.Ε.Χ

Η παραχώρηση του Aερολιμένα «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στην Fraport, παρά το γεγονός ότι είχε διαφωνούντες πολλούς από εμάς, είναι πλέον γεγονός και αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης .

Η τοπική κοινωνία, την οποία και εκπροσωπούμε, έχει επενδύσει πολιτικά και οικονομικά με δράσεις, διαφημίσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις και σημαντικά ποσά χρημάτων, ώστε να καταστήσει το Νομό ένα όνομα ελκυστικό. Όντως, τα Χανιά έχουν πλέον καταστεί Βrand Name, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε χώρες εκτός αυτής. Σύμφωνα με τις μελέτες που εκπονήθηκαν από το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, οι αφίξεις επισκεπτών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έχουν αυξηθεί θεαματικά κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο στόχος των τοπικών φορέων δεν αφορά μόνο στην αύξηση των επισκεπτών κατά τους τουριστικούς μήνες, όπου τα οφέλη επιμερίζονται κυρίως στη μεγάλη τουριστική βιομηχανία , αλλά και στην άφιξη αυτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως και γίνεται τα τελευταία χρόνια, με αφίξεις επισκεπτών που ενδιαφέρονται για τον εναλλακτικό τουρισμό, τον ορειβατικό, τον θρησκευτικό, τον αρχαιολογικό, τον περιπατητικό, τον ποδηλατικό, τον σπηλαιολογικό, τον γαστρονομικό, τον αγροτουριστικό κ.τ.λ.

Γι’ αυτόν  τον τομέα η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει χρηματοδοτήσει ποικίλες διαφημιστικές καμπάνιες, οι οποίες και ενίσχυσαν σημαντικά το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα Χανιά.

Σας παραχωρήθηκε στα Χανιά ένα Αεροδρόμιο με άριστες υποδομές, επενδύθηκαν σ’ αυτές  πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ πριν σας παραχωρηθεί, ως εκ τούτου ελάχιστα έχετε να προσθέσετε από την πλευρά σας ως προς τούτο. Μένει να επικεντρώσετε στην καλύτερη εκμετάλλευσή του.

Τίθενται λοιπόν τα ερωτήματα:

Τι σκέφτεστε να κάνετε για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των αφίξεων εσωτερικού και εξωτερικού στο Αεροδρόμιο Χανίων καθ όλη την διάρκεια του έτους;

Πως προτίθεστε να διευκολύνετε την εγκατάσταση  εταιριών χαμηλού κόστους, ώστε να λειτουργούν, προς κάθε προορισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους;

Η αναγγελία σας για τη λειτουργία εταιριών τσάρτερ κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου δεν μας αρκεί, γιατί εξυπηρετεί μόνο ένα τμήμα της οικονομικής ζωής του τόπου μας και όχι το σύνολο, που εμείς επιδιώκουμε.

Είμαστε διατεθειμένοι  να συνεργαστούμε μαζί σας, σε ό,τι μας ζητήσετε , αλλά και έτοιμοι να αντιδράσουμε, με όποιο   τρόπο  αποφασίσουμε, εφόσον διαπιστώσουμε ότι η κύρια πύλη εισόδου της Δυτικής Κρήτης λειτουργεί  μονομερώς προς όφελος της εταιρίας σας και όχι προς όφελος του συνόλου της οικονομικής ζωής του τόπου μας.

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για την πρώτη χρονιά λειτουργίας σας, αποδεικνύουν περίτρανα ότι το όφελος για την τοπική κοινωνία μειώθηκε από την ακολουθούμενη πολιτική που εφάρμοσε η εταιρεία σας. Δεν επιθυμούμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί σας. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής σας και τις προτάσεις σας και ευελπιστούμε σε μια καλή συνεργασία με την εταιρία σας, που δεν θα ικανοποιεί  μόνο τους δικούς σας στόχους, αλλά και τους δικούς μας,  που είναι η οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Κρήτης.»

zarpanews.gr

 

2 thoughts on “Χανιά | Καμία δέσμευση- καμία απάντηση από την Fraport στους τοπικούς φορείς

  1. Μηπως το οραμα αναπτυξης είναι η δημιουργια μονοπωλιακων καταστάσεων?Που είναι ο υγειης καπιταλισμός του ανταγωνισμού που ευαγγελιζονται καποιοι?Ας απαντησει καποιος……χαχαχα

  2. Σα τσι γκομενες που τσι εφτυσαν κανουμε. Παρακαλαμε τσι φιλους των φιλων να μας παρει ενα τηλεφωνο ο γαμπρος….

    Ωρε που παμε ρεεεεεεεε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook