Χανιά | Καθαρές απαντήσεις για την απομάκρυνση του αμίαντου από το νοσοκομείο ζητά ο «Δήμος Ενεργών Πολιτών».

χανιά-καθαρές-απαντήσεις-για-την-απομ-76294

katedafisi nos 007Καθαρές απαντήσεις αναφορικά με το θέμα της απομάκρυνσης υλικών αμιάντου από το κατεδαφιζόμενο παλαιό Νοσοκομείο Χανίων σε πιστοποιημένη  εταιρεία, ζητάει με σχετικό υπόμνημα προς την Δημοτική Αρχή, η δημοτική παράταξη «Δήμος Ενεργών Πολιτών».

Στο υπόμνημα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με αφορμή τις φήμες οτι «ήδη είχαν αφαιρεθεί  μεγάλες ποσότητες υλικών αμιάντου  με διαδικασίες που δεν ήταν σύννομες,  άρα επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, η απάντηση  που ήλθε από τον εισηγητή αντιδήμαρχο ήταν δυστυχώς  η  επιβεβαίωση αυτής της φήμης , παραδεχόμενος  ότι πριν  την προκήρυξη του έργου,  απομακρύνθηκε το 70 % των υλικών  αμιάντου χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες  διαδικασίες.»

Μέσω επίσης του υπομνήματος τέλος καλείται η δημοτική αρχή να «δώσουν καθαρές εξηγήσεις για το θέμα και να ενημερώσουν τους δημότες  αν υπάρχουν υλικά αμιάντου που έχουν ήδη  απομακρυνθεί από το χώρο και αν αυτό ισχύει,  που αυτά  έχουν εναποτεθεί.»

Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος αναφέρει:

«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων της  1-7-2013,  κατά την διάρκεια συζήτησης του θέματος έγκρισης  κονδυλίου για την ανάθεση απομάκρυνσης υλικών αμιάντου από το κατεδαφιζόμενο παλαιό Νοσοκομείο Χανίων σε πιστοποιημένη  εταιρεία, η παράταξή μας ζήτησε να πληροφορηθεί από την δημοτική αρχή αν ευσταθούσαν φήμες ,  ότι ήδη είχαν αφαιρεθεί  μεγάλες ποσότητες υλικών αμιάντου  με διαδικασίες που δεν ήταν σύννομες,  άρα επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.

Η απάντηση  που ήλθε από τον εισηγητή αντιδήμαρχο ήταν δυστυχώς  η  επιβεβαίωση αυτής της φήμης , παραδεχόμενος  ότι πριν  την προκήρυξη του έργου,  απομακρύνθηκε το 70 % των υλικών  αμιάντου χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες  διαδικασίες.  Στην συνέχεια έτερος αντιδήμαρχος ,  προσπάθησε να καλύψει την αποκάλυψη που έγινε,  αλλά κανένα δεν έπεισε , παρά μόνο για την προχειρότητα, την επιπολαιότητα και την αδιαφορία των υπευθύνων της δημοτικής αρχής για την υγεία των δημοτών  με την αφαίρεση ενός πολύ επικίνδυνου υλικού,  που είναι γνωστό πλέον και στον πιο αδαή,   ότι χρειάζεται  ειδικός τρόπος απομάκρυνσης, μεταφοράς και καταστροφής  και όλα αυτά πρέπει να γίνουν μόνο από πιστοποιημένη εταιρεία.

Είναι αξιοπερίεργο,  πώς   οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής  αγνόησαν το Πολυτεχνείο Κρήτης  που διαθέτει το ειδικό εργαστήριο  «διαχείρισης  και επεξεργασίας επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων» της σχολής περιβάλλοντος,  υπό την διεύθυνση του καθηγητή κ. Γιδαράκου,  το οποίο όπως γνωρίζουν,  είχε δώσει οδηγίες και είχε  επιβλέψει  την απομάκρυνση της στέγης από αμίαντο του κτηρίου της πρώην  Νομαρχίας Χανίων,  καθώς  και άλλων  δημόσιων  κτηρίων  της πόλης μας.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η Δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί αυθαίρετες  και αδιαφανείς  διαδικασίες στις ενέργειές της,  μόνο που τώρα έχει να κάνει με την δημόσια υγεία και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και δεν έχει κανένα ελαφρυντικό  όταν παίζει με την υγεία των εργαζομένων και των  περιοίκων.

Ζητάμε άμεσα από την Δημοτική Αρχή,  να καλέσει τους αρμόδιους του Πολυτεχνείου να επισκεφτούν  το εργοτάξιο, να   κάνουν τις απαραίτητες  μετρήσεις, να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες σύμφωνα με την νομοθεσία,  ώστε από εδώ και πέρα  να μην γίνουν άλλα λάθη στην απομάκρυνση αυτού του επικίνδυνου υλικού.

Τους καλούμε επίσης να δώσουν καθαρές εξηγήσεις για το θέμα και να ενημερώσουν τους δημότες  αν υπάρχουν υλικά αμιάντου που έχουν ήδη  απομακρυνθεί από το χώρο και αν αυτό ισχύει,  που αυτά  έχουν εναποτεθεί.

Για  τους παραπάνω λόγους ,   σαν παράταξη καταθέτουμε σήμερα  σχετικό υπόμνημα προς την Δημοτική Αρχή και ζητάμε άμεσα ενέργειες και καθαρές απαντήσεις.

Είναι ανεπίτρεπτο ένας δημόσιος φορέας όπως ο Δήμος Χανίων,  να μην τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες στα έργα που πραγματοποιεί, να αδιαφορεί για  τους κινδύνους που προκύπτουν για την δημόσια υγεία, να προσπαθεί να αποσιωπήσει το θέμα και εν τέλει να εκτελεί ένα έργο για την προαγωγή της υγείας αδιαφορώντας στην ουσία γι αυτήν.

Για την  Δημοτική Παράταξη

Βάμβουκας  Αναστάσιος

Κουρούσης  Χαράλαμπος

Αλεξανδράκης  Νεκτάριος»

One thought on “Χανιά | Καθαρές απαντήσεις για την απομάκρυνση του αμίαντου από το νοσοκομείο ζητά ο «Δήμος Ενεργών Πολιτών».

  1. Anti na pei o Vamvoukas me thn parea toy ena bravo sto Dhmo pou xevrwmezei thn perioxh kai poy kanei ergo zhtaei kai ta resta. Imarton…Na mas pei aytos kai oloi oi ypoloipoi pou psaxnoyn na valoun empodia sto ergo, tosa xronia ti kanane gia to palio nosokomeio. H antipoliteysh mou fenete exei xefygei teleiws. AMe na pane spitia toys oi koimisides…Na erthoun na rotisoun emas pws zousame tosa xronia sta spitia mas me tous pakistanous kai tous allous lathraious pou yposthrizei aytos kai ta kinhmata toy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook