Χανιά | Κάμερες «ασφαλείας» βιντεοσκοπούν δρόμους και πεζοδρόμια | Ποιοι και γιατί μας παρακολουθούν;

χανιά-κάμερες-ασφαλείας-βιντεοσκο-633100

Τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις κατέγραψαν σε κλειστό κύκλωμα το σημείο όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 66χρονος πεζός την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην περιοχή της Παρηγορίας στα Χανιά, όπου παρασύρθηκε από ΙΧ αγροτικό, ενώ διέσχιζε τον δρόμο.

Όπως είδαμε (!) το ΙΧ έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και έκανε πολλαπλές προσπεράσεις μόλις λίγα μετρά πριν το συμβάν ενώ σε άλλο βίντεο, είδαμε επίσης το θύμα, να βγαίνει από μίνι μάρκετ, όπου έχουν καταγραφεί λεπτομερώς οι κινήσεις του, πάνω στο πεζοδρόμιο.

Φυσικά το υλικό αυτό είναι… εντελώς παράνομο,  ενώ… ακόμα πιο παράνομη είναι η δημοσιοποίησή του! Και καλά όταν πρόκειται για υλικό που έστω συμβάλει στην αστυνομική έρευνα. Τι γίνεται όμως με την ζωή και την καθημερινότητα του πολίτη και ποιος εγγυάται την διασφάλιση των προσωπικών μας δεδομένων;

Οι γνωμοδοτήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το θέμα είναι εκατοντάδες και το νομικό πλαίσιο σαφέστατο. Κάμερες μπορούν να τοποθετούνται αποκλειστικά και μόνο σε ιδιωτικούς χώρους και πάλι υπό όρους, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις. Η βιντεοσκόπηση δημόσιου χώρου είναι παράνομη και απαγορεύεται ρητά.

Ή πιο απλά, δρόμοι και πεζοδρόμια είναι χώρος δημόσιος -ακόμα και εάν υπάρχει παραχώρηση για κατάληψη με εμπορεύματα- και κανείς δεν μπορεί να τους βιντεοσκοπεί, με πρόσχημα την ασφάλεια του μαγαζιού του!

Την ώρα που η καταγραφή προσωπικών δεδομένων και η παραβίαση της ανθρώπινης ελευθερίας στο όνομα της ασφάλειας, είναι ένα θέμα που βασανίζει τον Δυτικό κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, στα Χανιά μάλλον αυτά είναι… λυμένα.

Όποιος θέλει, βάζει δυο-τρεις κάμερες όπου θέλει και… «κόβει κίνηση», κουτσομπολεύει τη γειτονιά, τους περαστικούς, βλέπει ποιος βγαίνει με ποιον, τι ώρα και πού πάει, χαζεύει τα αυτοκίνητα, τα ποδήλατα, τα μηχανάκια και ποιος ξέρει ή ποιος μπορεί να φανταστεί σε ποιον τα δείχνει και για ποιο σκοπό.

Εξάλλου, η ευκολία στη δημοσιοποίηση του υλικού, φανερώνει μια απόλυτη διάσταση από την πραγματικότητα.

Και προφανώς, δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις στον Κλαδισό που επιδίδονται σε αυτήν την πρακτική, αφού πολλοί από εμάς έχουμε παρατηρήσει «αδιάκριτες» κάμερες σε συγκροτήματα κατοικιών αλλά και σε επιχειρήσεις, οι οποίες είναι στραμμένες προς τον δημόσιο χώρο και όχι προς τις εισόδους όπως ρητά ορίζει ο νόμος.

Με αφορμή όμως το τραγικό συμβάν, η ίδια η Αστυνομία που ζήτησε και χρησιμοποίησε το υλικό, θα περιμέναμε να κινήσει την διαδικασία για την αναζήτηση ευθυνών ή ακόμα και οι Εισαγγελικές Αρχές να κινηθούν αυτεπάγγελτα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook