Χανιά | Θυμός και εντάσεις στη γενική συνέλευση της Τράπεζας Χανίων για την ανακεφαλαιοποίηση

χανιά-θυμός-και-εντάσεις-στη-γενική-συ-307334
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε κλίμα μεγάλης έντασης, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης η γενική συνέλευση της Τράπεζας Χανίων με θέμα την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση. Οι 600 περίπου μέτοχοι που συμμετείχαν, ενέκριναν  την τροποποίηση στο καταστατικό και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τον τρόπο που καθορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, πήραν το λόγο μικρο-μέτοχοι που κατηγόρησαν τη διοίκηση ότι τους εξαπάτησε, ωθώντας τους προς την αγορά μετοχών, με την υπόσχεση ότι δεν υπάρχει ρίσκο και ότι τώρα με αυτήν την εξέλιξη χάνουν τις οικονομίες μιας ζωής αφού έχουν αγοράσει την μετοχή στα 35 ευρώ ενώ από αύριο η  τιμή της θα κυμανθεί από 3 έως 6 ευρώ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Ψάχνουν» 18, 2 εκατομμύρια ευρώ

Στόχος της τράπεζας είναι η άντληση τουλάχιστον 18,2 εκ. ευρώ, για να εξασφαλιστεί η κεφαλαιακή της επάρκεια χωρίς τη συνδρομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Αν τα καταφέρουμε, θα λύσουμε το πρόβλημα χωρίς να βάλουμε συνέταιρο, ούτε το κράτος, ούτε κανέναν θεσμικό επενδυτή. Σας παρακαλώ, εσείς, οι παλιοί μέτοχοι, βοηθήστε, μην αφήσετε να πάει η τράπεζα σε ξένα χέρια» είπε, απευθυνόμενος στη συνέλευση, ο πρόεδρος, Μιχάλης Μαρακάκης.

Ο κ. Μαρακάκης, διαβεβαίωσε πως κανείς δεν έχει χάσει τα χρήματά του και εξήγησε ότι η μείωση της μετοχής είναι ονομαστική: «Απλώς το κράτος μας αναγκάζει να πουλήσουμε σε χαμηλή τιμή» είπε. «Αντιλαμβάνομαι το θυμό και την αγωνία σας, όμως αυτές τις εξελίξεις κανείς δεν μπορούσε να τις προβλέψει. Κι εμένα είναι εδώ τα λεφτά μου. Κι εγώ είμαι ένας από ‘σας. Θέλω τη συμμετοχή σας για να σώσουμε την τράπεζα» τόνισε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γερμανικό ενδιαφέρον

Την ίδια ώρα, μετέφερε στους μετόχους το ενδιαφέρον από την πλευρά ξένων επενδυτών, όπως το Γερμανικό Ταμιευτήριο για συμμετοχή ως θεσμικός επενδυτής: «Ήθελαν ξεπούλημα», τόνισε, «γι΄αυτό τους διώξαμε». «Αν δεν πετύχουμε την ανακεφαλαιοποίηση θα μας εξαγοράσουν αλλιώς, εμείς θ’ αποφασίσουμε πότε θα τους βάλουμε και σε ποια τιμή», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Θυμός από μετόχους

Μετά τις εισηγήσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου, το λόγο πήραν μέτοχοι που έθεσαν τις ερωτήσεις τους. Δεν έλειψαν οι εντάσεις και ο εκνευρισμός από ανθρώπους που μεταξύ άλλων κατηγόρησαν τις κυβερνήσεις που έφτασαν τη χώρα σ’ αυτό το σημείο αλλά και την τράπεζα ότι τους έκανε μετόχους… με το ζόρι, προωθώντας την αγορά μετοχών έναντι της αποταμίευσης σε προθεσμιακούς λογαριασμούς ενώ κάποιοι, ζητούσαν εγγυήσεις για να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση.

Η ανακεφαλαιοποίηση

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα ξεκινήσει αύριο και θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου. Εάν ως τότε δεν συγκεντρωθούν τα κεφάλαια των 18,2 εκ ευρώ, θα ζητηθεί η συνδρομή του ΤΧΣ που θα μπει ως μέτοχος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook