Χανιά | Θερμή υποδοχή με ριζίτικα και μπαλωθιές στον Εμπρόσνερο για τον Μίκη Θεοδωράκη | Photos

χανιά-θερμή-υποδοχή-με-ριζίτικα-και-μπ-378433

Ασφυκτικά γεμάτο ήταν το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Εμπρόσνερο για να τιμήσει τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη, ο οποίος είναι πλέον επίτιμος δημότης του Δήμου Αποκορώνου.

Ο Δήμος Αποκορώνου αλλά και εκατοντάδες Χανιώτες, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο θέατρο που φέρει το όνομά του, με παρατεταμένο χειροκρότημα και μπαλοθιές.

mikis4

mikis2Ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης του επέδωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Αποκορώνου, με το κλειδί του Δήμου, καθώς και ένα ασημένιο κρητικό μαχαίρι. Ο μεγάλος μας συνθέτης είχε εξαιρετική διάθεση και φάνηκε να απολαμβάνει τόσο το ριζίτικο από τα μέλη του Καλλιτεχνικού Ομίλου «Ο Αποκόρωνας», όσο και τη συναυλία που ακολούθησε από το μουσικό σύνολο Vamos. Εμφανώς συγκινημένος έκανε λόγο, για την “ομορφότερη μέρα της ζωής μου”.

mikis1

Το χρυσό κλειδί του Αποκόρωνα και ένα μεγάλο ασημένιο μαχαίρι παρέδωσε ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης στον Μίκη Θεοδωράκη, με τον Μίκη να λέει “μη με σφάξεις”, βλέποντας το μαχαίρι έξω από το θηκάρι, σκορπίζοντας το γέλιο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης του προσέφερε ένα βουργιάλι(κρητικό σακούλι) με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα και μια κρητική κατσούνα. Στην ομιλία του ο κ. Κουκιανάκης ανέφερε ότι “ ο μεγάλος Έλληνας, παγκόσμιος μουσικοσυνθέτης, πατριώτης και αντιστασιακός είναι μαζί μας απόψε και ένα μεγάλο ευχαριστώ βγαίνει από τα βάθη της καρδιάς μας, για την προσφορά στον τόπο, που πάντα ήταν συνυφασμένη με τους αγώνες και τα πάθη του λαού μας.

1-3-1” Συνεχίζοντας ο κος Κουκιανάκης αποκάλεσε τον Μίκη Θεοδωράκη “Σύμβολο του Ελληνισμού” λέγοντας: “ Κάποτε ο Μίκης είχε πει : “ Από όλα τα είδη της ζωής ποιο είναι αυτό που αντέχει περισσότερο στο χρόνο; Η πνευματική, το πνευματικό δημιούργημα. Αυτό αντέχει. Και η αντοχή του, η διάρκεια του, δεν είναι παρά μια μορφή αθανασίας. Μία νίκη στο θάνατο, τον τελικό μας νικητή. Εκτός και αν με το πνευματικό έργο υψωθούμε εκεί που δεν μπορεί να φτάσει το αρπακτικό του χέρι. Έτσι είναι συλλογική και όχι αποκλειστικά προσωπική η νίκη με τον θάνατο, όταν η κοινωνία μίας εποχής μπορεί να εκφραστεί και να αναγνωριστεί μέσα στην πνευματική δημιουργία.”

“ Ουρανό- Μίκη,” όπως αποκάλούσε ο Μακαριστός ιεράρχης Ειρηναίος Γαλανάκης, με το έργο που έπλασες γαλουχήθηκαν γενιές και θα συνεχίσει να εμπνέει τους Έλληνες ως καταλύτης ενάντια στην πολιτική και πολιτιστική σήψη. Σε ανύποπτο χρόνο , Μίκη, έλεγες: “ Όλη η πορεία της ζωής μου απέδειξε, πιστεύω, ότι είμαι πολύ δυνατός!

3-3-1Και η δύναμη μου έγκειται στο γεγονός ότι είμαι πολύ ψηλός (εξωτερικά και εσωτερικά) και ως εκ τούτου, ως σήμερα στάθηκε αδύνατο για τους δημίους των εξουσιαστ'ων- αυτών που καταπατούν όπως καταπατούν τον λαό και την πατρίδα μου-να φτάσουν τον πέλεκυ τόσο ψηλά, ώστε να με αποκεφαλίσουν, όπως το κάνουν για κάθε “ υπήκοο” που έχει το θράσος να εναντιωθεί στη θέληση των μεγάλων αφεντικών της Μπανανίας” Μίκη, τα υψηλά ιδανικά και οι αξίες που υπηρέτησες όλη σου τη ζωή δεν αποκεφαλίζονται και είναι ο φάρος που θα οδηγήσει τον λαό μας και πάλι στη λευτεριά”, σημείωσε ο Δήμαρχος Αποκορώνου.

Και πρόσθεσε: “ Μίκη, βρισκόμαστε στην ρίζα των Λευκών Ορέων, στο μετερίζι της λευτεριάς, που γέννησε γενναίους, οι οποίοι υπηρέτησαν Ορθοδοξία, ελληνισμό, υψηλά ιδανικά και αξίες. Από εδώ, λοιπόν, ας στείλουμε όλοι μαζί το δικό μας μήνυμα ότι όσα μνημόνια και αν μας επιβάλλουν οι δήμιοι των λαών, εμείς δεν θα γονατίσουμε και θα οδηγήσουμε την Ελλάδα μας ξανά σε δρόμους ανεξαρτησίας, προόδου και και λευτεριάς”. Στον σύντομο χαιρετισμό του , ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης ανέφερε ότι “ στην πορεία της Ιστορίας κάθε λαού, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, πραγματικοί ογκόλιθοι, που αφήνουν τη σφραγίδας τους στη συλλογική του ταυτότητα, τόσο βαθιά και στέρεη, ώστε να την καθορίζουν εις το διηνεκές.

4-3-1Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Μια ξεχωριστή ιδιοφυΐα, ένας μοναδικός μουσικοσυνθέτης, που έδωσε τη δυνατότητα στη σύγχρονη Ελλάδα να αναδειχθεί στην παγκόσμια κοινότητα, όπως μόνο οι αρχαίοι Έλληνες την είχαν αναδείξει. Ένας χείμαρρος δημιουργίας, με ένα τεράστιο έργο, που αγκαλιάζει όλες τις μορφές σύνθεσης.Ένα έργο που κινείται από τα υψηλά νοήματα της κλασικής μουσικής μέχρι τους πόθους και τις ελπίδες που κρύβει μέσα στην ψυχή του ο λαός μας, στο διάβα του Υπογραμμίζοντας “ Και πέρα και πάνω απ΄ όλα αυτά , ο Μίκης Θεοδωράκης είναι εκείνος ο άνθρωπος που στέκεται θεματοφύλακας των πιο ακριβών αξιών της φυλής μας και με τον λόγο του και με την ίδια του τη ζωή. Είναι εκείνος που μας διδάσκει να αντιστεκόμαστε, να αγωνιζόμαστε για μια ζωή, που να πραγματώνει το ιδανικό της ελευθερίας στην ουσία του.

Είναι αυτός που μας διδάσκει να είμαστε λεύτεροι άνθρωποι”. Ακολούθησε συναυλία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη απ΄το εξαίρετο Μουσικό Σύνολο “ Βάμος” με τον Μίκη να εξαίρει την ποιοτική και τεχνική παρουσία μουσικών και ερμηνευτών τραγουδώντας μαζί με τον κόσμο και τους μουσικούς “ Της Δικαιοσύνης ΄Ηλιε Νοητέ”.

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Θερμή υποδοχή με ριζίτικα και μπαλωθιές στον Εμπρόσνερο για τον Μίκη Θεοδωράκη | Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook