Χανιά | Από «θαύμα» πέτυχε η υδρόλυση των χημικών λένε τώρα οι Αμερικάνοι

χανιά-από-θαύμα-πέτυχε-η-υδρόλυση-τω-252226

Cape-Ray2Τις εμπειρίες των πρωταγωνιστών της επιχείρισης της υδρόλυσης εν πλω, των χημικών της Συρίας, στο Cape Ray που έγινε πέρυσι στη Μεσόγειο θάλασσα, στα δυτικά της Κρήτης, φιλοξενεί τώρα η εφημερίδα Baltimor Sun, δείχνοντας πόσο πραγματικά επικίνδυνο ήταν αυτό το παγκόσμιο «πείραμα» που έγινε στην γειτονιά μας.

ximika 1O στρατιωτικός χημικός Brian O’Donnell  αποκαλεί την επιχείριση «θαύμα» και η μηχανικός, Amy Dean κάνει λόγο για «συνθήκες που διαρκώς άλλαζαν, με νέα προβλήματα που προέκυπταν κάθε μέρα κι εμείς δεν γνωρίζαμε τίποτα για το πώς να τα αντιμετωπίσουμε »

Ximika_Siria_xartis«Τι μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το να καταστρέψεις 600 τόνους χημικών όπλων από τη Συρία; Το να το κάνεις… μέσα σε ένα πλοίο, στη μέση της Μεσογείου». Με αυτήν τη φράση ξεκινά το ρεπορτάζ της εφημερίδας που καταγράφει την μοναδική εμπειρία εκείνων που ήταν πάνω στο Cape Ray και συμμετείχαν την διαδικασία, όπως αποτυπώθηκε σε συνάντηση που είχαν στο «καφέ επιστημών» της βιβλιοθήκης του Χάρφορντ της Βαλτιμόρης.

ploio ximikaΜε την άρνηση πολλών χωρών να φιλοξενήσουν την διαδικασία, αποφασίστηκε η μεταφορά της στη θάλασσα. Με τη βοήθεια επιστημόνων και προσωπικού από 10 χώρες, η υδρόλυση ολοκληρώθηκε σε 42 μέρες, πολύ νωρίτερα από το δίμηνο που είχε αρχικά προβλεφθεί. Ωστόσο, το πλήρωμα, έπρεπε να μείνει 5,5 μήνες επάνω στο πλοίο μαζί με  10.692 τόνους υγρών, μέχρι να ληφθούν όλες οι αποφάσεις, κάνοντας εξάσκηση ξανά και ξανά…

«Αυτή η μοναδική αποστολή είχε πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς ανάγκης να κρατάμε την ισορροπία του πλοίο, καθώς η διαδικασία της υδρόλυσης άλλαζε συχνά το κέντρο βάρους του πλοίου» λέει η Dean περιγράφοντας συνθήκες που άλλαζαν διαρκώς και νέα προβλήματα που δεν γνώριζαν πως να τα αντιμετωπίσουν. «Ήταν τρομερή η πίεση του χρόνου. Ωστόσο, καταφέραμε και τελειώσαμε νωρίτερα γιατί όλοι είχαμε ισχυρά κίνητρα για να γυρίσουμε στο σπίτι μας», λέει.

ximika8Υπενθυμίζουμε ότι στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά, η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν πολύ έντονη, με μαζικές συγκεντρώσεις και δράσεις που προειδοποιούσαν για τους πιθανούς κινδύνους, οι οποίες βέβαια παρακάμφθηκαν και το «πείραμα» συνεχίστηκε κανονικά.

ximika6 faros ximika ximika opla

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook