Χανιά | Η σύσκεψη για την δασοπυρόσβεση «άναψε φωτιές» για το φαράγγι της Σαμαριάς

χανιά-η-σύσκεψη-για-την-δασοπυρόσβεση-724539

Έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο της Αντιπεριφέρειας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να παρθούν πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη που συντόνισε τη συζήτηση, παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι: Αποκορώνου Κουκιανάκης, Σφακίων Ζερβός και Καντάνου-Σελίνου Περράκης, οι αντιδήμαρχοι Χανίων Ξανθουδάκης και Πλατανιά Καλαιτζάκης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Ναύσταθμο Κρήτης, την Αστυνομία, το Δασαρχείο και άλλους.

Ουσιαστικά, η σημερινή έκτακτη και ξαφνική -προαναγγέλθηκε στις 9 το πρωί, για τις 10:30- συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων για την δασοπροστασία, είχε ως αποτέλεσμα να παρθούν συμπεράσματα και διαπιστώσεις που η πλειοψηφία τους ισχύει μέχρι σήμερα.

Παρoλαυτά το έγγραφο από μεριάς Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που ζητούσε την έκτακτη σύσκεψη, αναφέρει πως η δικαιοδοσία για εκκένωση και δράση στο νομικό πλαίσιο του συντονισμού σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, μεταφέρεται στην ηγεσία της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

Το φαράγγι θα κλείνει όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς(κατηγορία Νο 4);

Ωστόσο, η σύσκεψη για τη δασοπυρόσβεση και τα έκτακτα μέτρα προστασίας άναψε φωτιές όσον αφορά στο ενδεχόμενο κλείσιμο του Εθνικού δρυμού της Σαμαριάς, κάθε φορά που η πρόβλεψη επικινδυνότητας από την Πολιτική Προστασία θα είναι στην κατηγορία 4(πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς).

Αυτό προκάλεσε την αντίθεση του Δημάρχου Σφακίων, στο ενδεχόμενο αυτό καθώς όπως είπε το Φαράγγι της Σαμαριάς ανήκει στα Σφακιά και επηρεάζει άμεσα την τοπική οικονομία, ενώ είπε πως η απόφαση κινείται στα όρια της υπερβολής.

Από μεριάς Δασαρχείου, ξεκαθαρίστηκε ότι το φαράγγι «δεν έχει φόβο» σε όλο το μήκος της διαδρομής του, παρά μόνο στα πρώτα 5,5 χιλιόμετρα κατεβαίνοντας από το Ξυλόσκαλο, ενώ τόνισε πως το παν για περιπτώσεις όπως τον δρυμό είναι η πρόληψη, που όπως δήλωσε μέχρι τώρα είναι ικανοποιητική.

Η εισήγηση όμως, από μεριάς υπουργείου παρότι συγκεκριμένη δεν διασαφηνίζει από πότε θα ισχύει το νέο νομικό πλαίσιο και άρα πότε θα μετατεθεί η δικαιοδοσία, δημιουργώντας επιπλέον αναστάτωση και ταλαιπωρία στους εμπλεκόμενους φορείς.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook