Χανιά | Η επόμενη μέρα στα καμμένα | Οδοιπορικό του zarpa.gr | Photos

χανιά-η-επόμενη-μέρα-στα-καμμένα-οδοι-66031

apteraPLAGIA2Μια μέρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, το zarpa, ακολούθησε τα «χνάρια» της πύρινης λαίλαπας, βρέθηκε στις περιοχές απ’ όπου πέρασε και συνομίλησε με τους κατοίκους τους.

Τι σκέφτονται, τι νιώθουν, τι περιμένουν;

meghorafia

Στα Μεγάλα Χωράφια, ακριβώς κάτω από το κάστρο της Αρχαίας Απτέρας, την επόμενη μέρα, η ζωή δείχνει να μπαίνει σιγά- σιγά, στους κανονικούς της ρυθμούς.

Οι ντόπιοι στο καφενείο του χωριού συζητούν έντονα για τον εφιάλτη της περασμένης νύχτας: «Θέλανε να μας κάψουνε. Δεν ξέρω ποιός, δεν ξέρω γιατί, το ανθρώπινο μυαλό είναι άρρωστο» λέει με αγανάκτηση ο κ. Δημήτρης, που είδε το προηγούμενο βράδυ τα χωράφια του να παραδίδονται στις φλόγες.

dromos

Η πυρκαγιά ξεκίνησε μέσα απ’ το χωρίο. «Λένε ότι σπινθίριζε ένα καλώδιο της ΔΕΗ, αλλά στο σημείο δεν υπάρχει καλώδιο», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης «Τέσσερις πυρκαγιές, την ίδια ώρα και τόσο αργά τη νύχτα, φαίνεται ότι υπήρχε σκοπιμότητα». Του λέω ότι άκουσα στην τηλεόραση να στοχοποιούν τους βοσκούς «Οι βοσκοί δεν καίνε Μάη μήνα, καίνε τέλη Αυγούστου, Σεπτέμβρη. Αλλιώς τί θα τρώνε τα ζώα το καλοκαίρι;».

kafeneio

Σε δραματικούς τόνους, οι κάτοικοι περιγράφουν πώς οι ηλικιωμένοι και οι τουρίστες του χωριού σώθηκαν χάρη στα νέα παιδιά, τους χωριανούς και τους μετανάστες.

kammeno skafos

«Η Πυροσβεστική ήρθε μετά από 2 ώρες. Μόνοι μας σωθήκαμε. Ο ένας ξυπνούσε τον άλλον. Τα νέα παιδιά μπαίνανε στα σπίτια και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και βγάζανε τους γέρους και τους τουρίστες στους ώμους», εξηγεί ο κ. Κώστας, ο ιδιοκτήτης του καφενείου και τονίζει ότι τα σπίτια του χωριού δεν καήκαν, επειδή έχουν πέτρινα τοιχία που σταμάτησαν τη φωτιά.

P5290211

Είναι θυμωμένοι. Μιλούν με οργή για το πυροσβεστικό όχημα που «έχασαν» λόγω Καλλικράτη, για την ανύπαρκτη πυροπροστασία, για την εικόνα που παρουσίασε η Πυροσβεστική όταν τελικά έφτασε: «Το πυροσβεστικό είχε τρύπιες μάνικες», λέει χαρακτηριστικά ο Αντρέας.

pyrosvestiko

Παρόλο που η φωτιά έχει σβήσει, η δύναμη της πυροσβεστικής είναι ακόμα ισχυρή στην περιοχή. Υπό το φόβο αναζωπύρωσης.

Το ίδιο και στο Βαμβακόπολο. Εκεί, εξάλλου, οι ζημίες ήταν ανυπολόγιστες.

 

Με μάτια δακρυσμένα από τη θλίψη κι από τον καπνό, οι επιχειρηματίες της περιοχής μετρούν τις ζημιές τους.

«Έχω πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ ζημιά», λέει ο κ. Μυλωνάκης, με τα σκάφη και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ενώ διαπιστώνει ότι δεν έχει φανεί κανείς εκπρόσωπος της Πολιτείας στην περιοχή «Δεν ξέρουμε τίποτα για αποζημιώσεις. Μόνοι μας θα τα ξαναχτίσουμε», λέει.

mylonakis

Ο συνεταιρισμός αλουμινοκατασκευών Χανίων, έχει καεί ολοσχερώς. Παρουσία της Πυροσβεστικής, οι υπάλληλοι προσπαθούν να σώσουν τα έγγραφα και τους φακέλους τους.

aloumin

Λίγο παρακάτω, η φωτιά σιγοκαίει ακόμη. Πλησιάζουμε τους άνδρες της Πυροσβεστικής που είναι στο σημείο. «Πιστεύουμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από καλώδιο της ΔΕΗ. Με τέτοιο αέρα, αμέσως πέρασε απέναντι από τις καλαμιές στον ποταμό σε δευτερόλεπτα», λένε.

vamvako2

vamvako3

Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα τίποτα με βεβαιότητα, ούτε για τις αιτίες της πυρκαγιάς, ούτε για το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε.

P5290201

Αυτό που μπορούμε όμως να πούμε, είναι ότι αν δεν υπάρξει άμεσα σοβαρός σχεδιασμός για την πρόληψη κυρίως αλλά και για την καταστολή των πυρκαγιών, αυτές οι καταστροφές δεν θα είναι οι τελευταίες.

vamvako

 

P5290178

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook