Χανιά | Η ΔΕΔΙΣΑ στο επίκεντρο του Δημοτικού Συμβουλίου | Σύγκρουση για τις απολύσεις

χανιά-η-δεδισα-στο-επίκεντρο-του-δημοτ-75789

dimarhos.dsΤο θέμα των 72 συμβασιούχων που εργάζονται στη ΔΕΔΙΣΑ με ασφαλιστικά μέτρα και κινδυνεύουν με απόλυση, βρέθηκε στο επίκεντρο του αποψινού Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελώντας αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ Δημοτικής Αρχής και παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Παρόντες, εκπρόσωποι των εργαζομένων, που περίμεναν να ακούσουν την τοποθέτηση του Δημάρχου πάνω στο θέμα τους.

«Δυστυχώς, οι αποφάσεις αυτές παίρνονται σε κεντρικό επίπεδο. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας στο βαθμό που εξαρτάται η τύχη σας από’μας», τους διαβεβαίωσε ο κ. Μανώλης Σκουλάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διεμήνυσε πολλές φορές και σε όλους τους τόνους ότι δεν θα «χρεωθεί» εκείνος τις 72 απολύσεις.

dedisaΤο «κατεπείγον» αίτημα του Υπουργείου

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η σκληρή απάντηση από πλευράς ΔΕΔΙΣΑ στο Γραφείο Προσωπικού του Δήμου, που διαβίβασε στην επιχείρηση κατεπείγον αίτημα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ζητούσε να ενημερωθεί άμεσα για τον «αριθμό του προσωπικού που απασχολείται στο Δήμο Χανίων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει, όμως συνεχίζει να απασχολείται στο Δήμο, σε εκτέλεση αποφάσεων επί αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων»

«Στο Δήμο μας υπάρχουν πέντε τέτοια άτομα. Εκεί που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα είναι η ΔΕΔΙΣΑ»

«Η ΔΕΔΙΣΑ δεν εμπίπτει στο δημόσιο τομέα, ούτε με τη στενή, ούτε με την ευρύτερη έννοια» και ως εκ τούτου δεν υποχρεούται σε γνωστοποίηση των ως άνω στοιχείων», απάντησε εκ μέρους της ΔΕΔΙΣΑ ο πρόεδρος κ. Καστρινάκης, αρνούμενος να δώσει τα στοιχεία, γεγονός που όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος… «θύμωσε το γραφείο προσωπικού».

«Οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δεν είναι υπηρεσίες του κεντρικού κράτους. Το έργο της ΔΕΔΙΣΑ είναι πολύ σημαντικό. Επίσης υπάρχουν υποχρεώσεις απέναντι στους Δήμους, τις οποίες οφείλει να τηρεί», εξήγησε κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, κ. Βασίλης Καστρινάκης, εξηγώντας ότι όλα αυτά μπορούν με στοιχεία να τεκμηριωθούν στο αρμόδιο υπουργείο.

dedisa1Μ. Σκουλάκης: «Να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους»

«Ο Δήμος δεν μπορεί να ανατρέψει αποφάσεις της Κυβέρνησης. Θα παρακαλέσω να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Πρέπει να αναμένομε. Αν θέλετε να κάνουμε άλλες ενέργειες είμαι στη διάθεσή σας αλλά δεν ξέρω πόσο θα ωφελήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουλάκης, τονίζοντας ότι θα επιδιώξει άμεσα επικοινωνία με την ΚΕΔΕ.

Κ. Μαλλιαράκης: Στη ΔΕΔΙΣΑ δεν έχει έρθει κανένα έγγραφο»

«Το αίτημα του υπουργείο πήγε στο Δήμο Χανίων και ο Δήμος πρέπει να απαντήσει για λογαριασμό του. Η ΔΕΔΙΣΑ δεν έλαβε κανένα έγγραφο», τόνισε από την πλευρά ο πρόεδρος των εργαζομένων στην επιχείρηση, κ. Κων/νος Μαλλιαράκης.

ds1Χ. Μυλωνάκη: «Να τους βοηθήσουμε τώρα, για να μην τους δούμε αύριο στο κοινωνικό παντοπωλείο»

Από πλευράς αντιπολίτευσης, έντονη ήταν η αντίδραση της κας Χαράς Μυλωνάκη, της οποίας η παρέμβαση προκάλεσε το χειροκρότημα των εργαζομένων που παρευρίσκονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Ήμουν τόσα χρόνια πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ.

Οι περισσότερες απ’ αυτές τις προσλήψεις έγιαναν κατά τη δική μου θητεία, τους εργαζομένους τους βλέπω σαν παιδιά μου», είπε. «Κάνουν μια δουλειά που κανείς δεν θέλει να κάνει, επειδή την έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μετέτρεψαν το όνειδος του κουρουπητού στην καλύτερη διαχείριση της Ελλάδας», τόνισε.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τους έχουμε αύριο στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Ως λύση, η κα Μυλωνάκη πρότεινε να κλειστεί συμφωνία με τον εργολάβο με τον οποίο συνεργάζεται η ΔΕΔΙΣΑ, που θα προβλέπει την απασχόληση αυτών των εργαζομένων (αν τελικά απολυθούν) από την ιδιωτική εταιρεία.

«Να πούμε ευθέως στο Υπουργείο ότι η ΔΕΔΙΣΑ δεν εμπίπτει στις κατηγορίες που ψάχνει», πρότεινε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Τσαπάκος.

«Να αντιδράσουμε έγκαιρα και κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για την επιχείρηση αυτή, στην οποία πραγματικά δεν περισσεύσει κανένας εργαζόμενος», προέτρεψε ο κ. Α. Βάμβουκας: «Να πάρουμε μια απόφαση ότι εμείς σύσσωμοι θα αντισταθούμε σ’ αυτήν την άδικη, αδικαιολόγητη και επιζήμια για το Δήμο μας απόφαση», είπε χαρακτηριστικά. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook