Χανιά | Ζητούν σχολείο δεύτερης ευκαιρίας οι Δήμοι Αποκορώνου και Σφακίων

χανιά-ζητούν-σχολείο-δεύτερης-ευκαιρ-404877

Αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης έστειλαν οι Δήμοι Αποκορώνου και Σφακίων, ζητώντας τη δημιουργία σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στις περιοχές τους, τονίζοντας την ανάγκη που έχει η περιοχή στον τομέα της εκπαίδευσης.

Αναλυτικά η επιστολή των δημάρχων Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη και Σφακίων Γιάννη Ζερβού.

» Αξιότιμε κύριε Γενικέ,

Με αιτήματα μας που ξεκινάνε από τον Οκτώβριο του 2014 και επαναλαμβάνονται κάθε έτος έως και σήμερα (όπως τα επισυνάπτουμε), ζητάμε τη λειτουργία Παραρτήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Αποκορώνου.

Είναι ένα αίτημα το οποίο πρέπει να γίνει αποδεκτό δεδομένου ότι στην περιοχή μας, όπως και στην περιοχή του όμορου δήμου Σφακίων, δεν έχει λειτουργήσει ποτέ παράρτημα ΣΔΕ.

Οι δύο αυτοί Δήμοι (Αποκορώνου και Σφακίων) αποτελούν σχεδόν το 50% της έκτασης του Νομού Χανίων εφόσον κεντρικά είναι ο μητροπολιτικός Δήμος Χανίων, όπου λειτουργεί ΣΔΕ και δυτικά αυτού βρίσκονται οι δήμοι Πλατανιά, Κισσάμου και Κανδάνου – Σελίνου, όπου επίσης κι εκεί επί σειρά ετών λειτουργεί παράρτημα ΣΔΕ, οπότε καλύπτεται ολόκληρη εκείνη η περιοχή.

Με έγγραφα που έχουμε λάβει από τα γυμνάσια του Δήμου μας, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν καταγραφεί 91 διαρροές μαθητών που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και από το γυμνάσιο Σφακίων με είκοσι εφτά (27) μαθητές να μην έχουν αποφοιτήσει τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι Δήμοι Αποκορώνου και Σφακίων όπου εντοπίζεται μεγάλη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα (γεωργία – κτηνοτροφία) – ως κύρια ενασχόληση των κατοίκων – και παράλληλα υπάρχει μεγάλος αριθμός αποχώρησης παιδιών από την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Με την πρόοδο των χρόνων όμως και με την ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει με ολοένα και περισσότερο κόσμο να ζητάει την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης – κατάρτισης του, προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί στην τοπική αγορά εργασίας.

Η αναγκαία αυτή διαδικασία θα συνδεθεί και θα ολοκληρωθεί με την λειτουργία του Δημόσιου ΙΕΚ Αποκορώνου, στο οποίο λειτουργούν τμήματα που οδηγούν στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση (Αρχιμάγειρας Chef, Τυροκομία – Γαλακτοκομία, Διοίκηση Επιχ/σεων στον τομέα του τουρισμού) που αρκετός κόσμος εκφράζει ενδιαφέρον, αλλά δεν μπορεί να εγγραφεί εφόσον δεν έχει ολοκληρώσει την απαιτούμενη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Άποψη μας είναι ότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα πρέπει να μην έχουν μόνιμη βάση αλλά ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν σε επίπεδο Νομού να μεταφέρονται προκειμένου να δίδεται η δυνατότητα και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες για πρόσβαση στη μόρφωση.

Είναι αδιανόητο με τη μορφή της μονιμότητας να λειτουργούν ΣΔΕ με ελάχιστο ή ανύπαρκτο αριθμό εκπαιδευομένων και άλλες περιοχές να αποκλείονται παντελώς από τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ήτοι δηλαδή δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας προς τη μόρφωση.

Για όλους αυτούς τους λόγους παρακαλούμε όπως κάνετε το αίτημα μας δεκτό προκειμένου να λειτουργήσει Παράρτημα Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Βρυσών, εξυπηρετώντας τους δικαιούχους κατοίκους Αποκορώνου και Σφακίων, εφόσον και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων προτίθεται θετικά να συνεργασθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός. »

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook