Χανιά | Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις κληρονομιές | Μεταξύ τους Βαγιωνάκη και Μπαλωμενάκης

χανιά-ερώτηση-βουλευτών-του-συριζα-γι-548596

Την απλούστευση και τον εξορθολογισμό του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των κληρονόμων ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και οι βουλευτές Χανίων Β. Βαγιωνάκη και Α. Μπαλωμενάκη – με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.

Ταυτόχρονα, κάνουν λόγο για σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο αποποίησης της κληρονομιάς, που παρουσιάζει αλματώδη αύξηση, σημειώνοντας πως τα στατιστικά στοιχεία της πρόσφατης 3ετίας, είναι δηλωτικά της κατάστασης αυτής, καθώς οι αποποιήσεις ιδίως για το έτος 2015 φαίνεται να ξεπέρασαν τις 45.000 ενώ το 2016 έφθασαν τις 54.422, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Ακόμη, προσθέτουν πως «οι λόγοι οφείλονται, κυρίως, είτε στην αδυναμία των προσωρινών κληρονόμων να αποδεχθούν λόγω των συνεπαγόμενων για εκείνους οικονομικών επιβαρύνσεων, όπως έξοδα συμβολαιογράφων ή φόρους κληρονομιάς, αλλά και στην ενδεχόμενη ανικανότητα μελλοντικής αξιοποίησης της κληρονομιαίας περιουσίας (ακίνητα, εκτάσεις γης), είτε στο γεγονός ότι οι θανόντες (κληρονομούμενοι) αφήνουν συσσωρευμένα χρέη, οφειλές και βάρη τα οποία και δεν επιθυμούν οι κληρονόμοι να επωμιστούν».

Στην ερώτησή τους, την οποία υπογράφει πρώτος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «το ισχύον νομικό καθεστώς αποποίησης είναι ιδιαίτερα αυστηρό, σύνθετο και πολύπτυχο, με συνέπεια οι περισσότεροι εκ των κληρονόμων να μην μπορούν να γνωρίζουν ποια είναι τα συνεπαγόμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν την ανάγκη απλούστευσης και εξορθολογισμού του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (περιορισμός των τάξεων που καλούνται στην εξ’ αδιαθέτου διαδοχή σε περιπτώσεις που το παθητικό της περιουσίας υπερβαίνει το ενεργητικό, δεκτή –υπό συγκεκριμένους όρους- η εκπρόθεσμη αίτηση αποποίησης σε περιπτώσεις κατάχρεων κληρονομιών), για την πληρέστερη νομοθετική προστασία των κληρονόμων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook