Χανιά | Εργαλείο ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας το Επιχειρηματικό Πάρκο | Ξεκίνησαν οι εργασίες

χανιά-εργαλείο-ανάπτυξης-της-τοπικής-369322
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ως μια κορυφαία εξέλιξη  για την ανάπτυξη της  για την τοπικής επιχειρηματικότητας χαρακτηρίστηκε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου το γεγονός της έναρξης κατασκευής των έργων υποδομής του Επιχειρηματικού Πάρκου Χανίων στην Μαλάξα Κεραμειών στα Χανιά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η Διοίκηση του Φορέα Υλοποίησης που συγχρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος JESSICA, της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του Πάρκου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το παρόν στην συνέντευξη τύπου έδωσε και ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, που αναφερόμενος στις προσπάθειες των τελευταίων ετών, εξήρε την προσφορά των δύο Συνεταιριστικών Τραπεζών της Κρήτης για τις οποίες είπε χαρακτηριστικά ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της ύπαρξης τους στο νησί σημειώνοντας πως «είναι μάχιμες και πολύ καλές τράπεζες και είναι εδω για να συνεχίσουν αυτά τα πρωτοποριακά έργα όπως το σημερινό, αποτελούν ένα θεσμό καθόλα αναπτυξιακό και θα ήταν ευχής έργο να είχαμε περισσότερα τέτοια παραδείγματα σε όλη την χώρα.»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο κ. Σταθάκης έδωσε συγχαρητήρια επίσης σε αυτούς που εμπνεύστηκαν αυτό το έργο για το οποίο είπε πως θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέου επιχειρηματικού δυναμικού.

Από την πλευρά του Ο Πρόεδρος του Φορέα Υλοποίησης και Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ. Μιχάλης Μαρακάκης αναφέρθηκε εξονυχιστικά στις προσπάθειες της Τράπεζας για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και τοπικής επιχειρηματικότητας, κόντρα στους καιρούς και τα μηνύματά τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ανέδειξε την επιμονή της Τράπεζας ως το κλειδί της επιτυχίας για την αδειοδότηση και την έναρξη της κατασκευής των έργων υποδομής του Πάρκου, παρά τα χρόνια που παρήλθαν από την έναρξη της προσπάθειας, τις δεκάδες αντιξοότητες και το αντιαναπτυξιακό κλίμα που συχνά συνάντησε ο Φορέας. Ζήτησε από τον Υπουργό κ. Γ. Σταθάκη τη δημιουργία ειδικών κινήτρων τόσο στον υπό διαβούλευση αναπτυξιακό νόμο όσο και στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) που θα διευκολύνουν την εγκατάσταση και μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στα Επιχειρηματικά Πάρκα κατ’ εξαίρεση και καθ’ υπέρβαση των περιορισμών του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Απευθυνόμενος στους επικεφαλείς των τοπικών θεσμών κ.κ. Περιφερειάρχη, Δήμαρχο Χανίων κ.λπ. να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση έναρξη της κατασκευής των εξωτερικών έργων υποδομής και ιδίως των οδών πρόσβασης στο Επιχειρηματικό Πάρκο τόσο με απευθείας οδική σύνδεση όσο και μέσω νέας οδού παράκαμψης του οικισμού της Μαλάξας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τέλος, ο κ. Μαρακάκης αναφέρθηκε για λόγους δικαιοσύνης, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στη σημαντική συμβολή της εταιρείας Re.De-Plan AE Consultants  στην εξέλιξη και αδειοδότηση της επένδυσης που είχε και έχει από την έναρξη των προσπαθειών του Φορέα την ευθύνη για το Project Management, τις Τεχνικές και Οικονομικές Μελέτες και την υπαγωγή του έργου στο πρόγραμμα JESSICA. Ζήτησε τέλος από την εργολήπτρια εταιρεία «Α.Π. ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ ΕΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Α.Ε» που ανεδείχθη ανάδοχος μετά από διαγωνισμό να τηρήσει πιστά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και να παραδώσει έργο υψηλής ποιότητας όπως προδιαγράφεται στις Τεχνικές Μελέτες που έχουν εγκριθεί από το Φορέα και τις αρμόδιες Δημόσιες Αρχές.

Ο κ. Γιώργος Ανδρουλάκης Διευθύνων Σύμβουλος του Επιχειρηματικού Πάρκου αναφερόμενος στο έργο είπε πως θα πολεοδομηθεί μια περιοχή 515 στρ. περίπου, ο προϋπολογισμός θα φθάσει στα 14 εκατ ευρώ και τα έργα θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2017.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο Πάρκο είπε ο κ. Ανδρουλάκης θα φιλοξενηθούν σε βάθος χρόνου περισσότερες από 200 επιχειρήσεις που δημιουργούν κύκλο εργασιών στον κατασκευαστικό κλάδο 600 εκ. ευρώ και με πρόβλεψη δημιουργίας 6.500 θέσεων εργασίας μη συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Τα μεγέθη αυτά που θα αποτελέσουν σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία στα επόμενα 10-15 χρόνια, αναμένεται να επέλθουν μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής στη διάρκεια κατασκευής των οποίων δημιουργούνται 150 θέσεις εργασίας επίσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Επιχειρηματικού Πάρκου, στάθηκε επίσης, στην συνεργασία των δύο συνεταιριστικών τραπεζών και φυσικά στην χρηματοδότηση από το πρόγραμμα JESSIKA.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Χρήστος Μυλωνάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αίσιο τέλος που οδήγησε στην αδειοδότηση της επένδυσης μετά από μια πολύχρονη προσπάθεια 6 τουλάχιστον ετών στα γρανάζια της γραφειοκρατίας τόσο της τοπικής όσο και των κεντρικών υπηρεσιών των Υπουργείων και ευχήθηκε οι προτάσεις της Επιμελητηριακής κοινότητας για την αδειοδότηση, τη μετεγκατάσταση, τη χωροθέτηση και τα κίνητρα των επιχειρήσεων να γίνουν νόμοι του κράτους για να εκπληρωθεί και ο σκοπός του Επιχειρηματικού Πάρκου και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη λυδία λίθο για τη φυγή προς τα εμπρός και την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου που είναι βασικός μέτοχος του Φορέα Υλοποίησης γνωστοποίησε την ύπαρξη σοβαρού ενδιαφέροντος για εγκατάσταση στο Επιχειρηματικό Πάρκο που καταγράφεται από επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έχει διεξαχθεί γι’ αυτό το σκοπό. Το ενδιαφέρον αυτό ερμηνεύεται και από το γεγονός ότι τόσο στο νομό Χανίων όσο και στο νομό Ηρακλείου όπου συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες μονάδες επιχειρηματικής υποδομής, δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις για την εγκατάστασή τους ιδίως αν η δραστηριότητά τους είναι μεταποιητική και προκαλεί οχλήσεις ανεξαρτήτως βαθμού.

Στο έργο και στην χρησιμότητα στην ανάπτυξη της Τοπικής επιχειρηματικότητας του αναφέρθηκαν επίσης ο Ειδ. Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας, ο Γεν.Γραμματέας Εμπορίου κ. Αντ. Παπαδεράκης, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας,  το Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Περουλάκης,  ο Αντιπρόεδρος της Παγκρητιας Συνεταιριστικής Τράπεζας  κ. Νίκος Μυρτάκης και το στέλεχος που ηγείται των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χώρα μας για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων από πόρους του προγράμματος JESSICA κ. Ηλίας Παπαγεωργίου.

Το παρόν στην συνέντευξη τύπου έδωσε και η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ κα Μαρία Σπυράκη, που αναφερόμενη στο αποτέλεσμα της συνεργασίας των τραπεζών και των τοπικών φορέων είπε πως καλό θα ήταν να το μιμηθούν και άλλες περιοχές  της Ελλάδος

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook