Χανιά | Επιτυχής διάσωση 408 μεταναστών: Κατευθύνονται με δεξαμενόπλοιο στην Παλαιόχωρα | Photos

χανιά-επιτυχής-διάσωση-408-μεταναστών-κ-135688

metanastes hania paliohoraΣτην Παλαιόχωρα κατευθύνεται το δεξαμενόπλοιο Olympic Faith, με τους 408  μετανάστες που εξέπεμψαν SOS χθες, όταν το αλιευτικό τους βρέθηκε σε κίνδυνο, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Πελοποννήσου.

Η πολύωρη επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ωστόσο, επειδή το σκάφος πλέον, λόγω των ανέμων, είχε βρεθεί στα νότια της Κρήτης, επελέγη η Παλαιόχωρα για την αποβίβασή τους.

Όπως είπε στο zarpa.gr o υπολιμενάρχης Χανίων κ. Ιωάννης Ορφανός, το δεξαμενόπλοιο, αργά τη νύχτα αναμένεται να φτάσει στο κοντινότερο σημείο που -λόγω μεγέθους- μπορεί να πλησιάσει και με το πρώτο φως της ημέρας, με μικρότερα σκάφη, οι άνθρωποι (μεταξύ των οποίων βρίσκονται 100 γυναικόπαιδα) θα φτάσουν στην ακτή.

Έτσι, θα έχουν και οι τοπικές αρχές το χρονικό περιθώριο να σχεδιάσουν τη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών που δηλώνουν ότι είναι από την Συρία.

Το Λιμενικό

Το απόγευμα της Δευτέρας, το λιμενικό ανακοίνωσε τα εξής:

Εκτεταμένη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών πραγματοποίησαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που περιήλθαν στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. από το ομόλογο Κέντρο Έρευνας – Διάσωσης Ιταλίας (MRCC/ ROMA), το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε σήμερα σημαντικό αριθμό παράνομων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή, περίπου 70 ν.μ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, πλησίον περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης Μάλτας.

Οι ανωτέρω επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος περίπου τριάντα δύο μέτρων (32μ.), ευρισκόμενο σε δυσχερή θέση, το οποίoεντοπίστηκε από το υπό ελληνικής σημαίας παραπλέον Δ/Ξ “OLYMPICFAITH”. Άμεσα και υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, στην περιοχή κατέπλευσε Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο και συνέδραμε στην ασφαλή πρόσδεση του Α/Κ επί του “OLYMPICFAITH”.

Στο σημείο δεσμεύθηκαν από το ΕΚΣΕΔ για παροχή συνδρομής, δύο (02) παραπλέοντα εμπορικά πλοία και το πλοίο USΝS“JOHNLENTHALL” του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα έσπευσε στην περιοχή κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΕΚΣΕΔ, Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία παρείχε και ιατρική βοήθεια στους διασωθέντες.

Με τη συνδρομή του πληρώματος του ΠΑΘ Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετεπιβίβασης των μεταναστών από το Α/Κ σκάφος στο Δ/Ξ “OLYMPICFAITH”, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή (ισχυρή αποθαλασσία) με αποτέλεσμα τη διάσωση πλέον των τριακοσίων (300) ατόμων, με προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά. Θα ακολουθήσει η μεταφορά των αλλοδαπών στο πλησιέστερο ασφαλές αγκυροβόλιο / λιμένα.

metanastes hania paliohora

zarpa.gr

 

One thought on “Χανιά | Επιτυχής διάσωση 408 μεταναστών: Κατευθύνονται με δεξαμενόπλοιο στην Παλαιόχωρα | Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook