Χανιά | Διαμαρτυρία για την μη πιθανή λειτουργία τμημάτων του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά

χανιά-διαμαρτυρία-για-την-μη-πιθανή-λε-248257

Την έντονη αντίθεσή του για την μην πιθανή  λειτουργία τμημάτων του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά εκφράζει με ανακοίνωση του ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου.

Η ανακοίνωση:

«Μετά από συνεδρίαση ο σύλλογος καθηγητών του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Πλατανιά αποφάσισε να εκφράσει την έντονη αντίθεσή του για την μην πιθανή  λειτουργία τμημάτων του σχολείου μας που προκύπτει ότι παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις από μεριά του Υπουργείου και την  έγκριση τους από τον Περιφερειακό Δ/ντή Κρήτης και χωρίς να υπάρχει απόφαση καθυστερεί αδικαιολόγητα την καταχώρηση τους στο Myscool .

Συγκεκριμένα τα τμήματα  των ειδικοτήτων Γ Δομικών και της Δ Γεωπονίας, Δ Φυσικοθεραπείας και Δ Αισθητικής τα οποία έχουν αριθμό που προβλεπόταν με την ζώνη στην οποία ανήκε το σχολείο με πάνω από οχτώ μαθητές/τριες τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι θα γίνει.

Ο σύλλογος διδασκόντων λαμβάνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση διαμαρτύρεται έντονα γι’ αυτήν την αναμονή και αναφέρει παρακάτω τους λόγους της διαμαρτυρίας μας:

1.Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Πλατανιά είναι ένα νέο σχολείο με μόλις τέσσερα χρόνια λειτουργίας, που ξεκίνησε με πολύ κόπο μέσα στις αντίξοες συνθήκες της κρίσης (τη στιγμή που άλλα σχολεία έκλειναν)  και απέκτησε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών και φυσικά βοήθησε την πολύ μεγάλη μαθητική διαρροή που υπήρχε στον Δήμο Πλατανιά να εισέλθει στη εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή όπως είναι ο Δήμος Πλατανιά αλλά και τους όμορους Δήμους Σελίνου και Κισάμου , και  ορεινά χωριά, των οποίων η απόσταση από τα Χανιά είναι εντελώς αποτρεπτική για τους κατοίκους τους, ώστε να μπουν στη διαδικασία της φοίτησης σε ένα σχολείο και μάλιστα κατά τις βραδινές ώρες.

2.Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μαθητές των Εσπερινών σχολείων είναι κατά κύριο λόγο άνθρωποι, που δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τις εγκύκλιες σπουδές τους για διάφορους λόγους, και τώρα αποφάσισαν να ξανακαθίσουν στα θρανία μετά από πολλά χρόνια, παρά τις εργασιακές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Αυτές οι υποχρεώσεις είναι ένα εμπόδιο που καθημερινά υπερπηδούν, για να έρθουν στο σχολείο ξανά. Η  μη λειτουργία των  τμημάτων  θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα τους μαθητές/τριες  να φύγουν για άλλη μια φορά από τη σχολική αίθουσα, αφού η απόσταση είναι ένα εμπόδιο, που δύσκολα μπορεί να προσπεραστεί. Επομένως μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει αναμφίβολα σε μία ανεπίτρεπτη νέα μαθητική διαρροή και όχι σε εξορθολογισμό των τμημάτων και του προσωπικού, όπως θέλει να το ονομάσει το Υπουργείο.

3.Είναι εντελώς παράλογο, επίσης, να μην λειτουργήσουν  τμήματα της Γ και Δ τάξης, που λειτουργούν τόσα χρόνια και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία στο σχολείο μας (έχουμε ήδη επιτυχόντες σε ΑΤΕΙ). Οι μαθητές των τάξεων αυτών έχουν προφανώς συνηθίσει το περιβάλλον του συγκεκριμένου σχολείου και κάποιοι από αυτούς ετοιμάζονται να διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η προσαρμοστικότητα των ενηλίκων σε νέα περιβάλλοντα είναι μειωμένη, όπως όλοι γνωρίζουμε, οπότε η μεταφορά τους σε άλλο σχολικό περιβάλλον και μάλιστα σε αυτή την τελική φάση της μαθητικής τους πορείας είναι εντελώς αντιπαιδαγωγική.

4.Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Πλατανιά ανήκε στη ζώνη Δ έως και πέρυσι, πράγμα που του επέτρεπε να λειτουργούν τα τμήματα ειδικότητας με τον αριθμό που υπάρχει τώρα. Χωρίς καμία ενημέρωση και προετοιμασία αυτό άλλαξε και το Υπουργείο το πέρασε στην Γ ζώνη χωρίς να παίρνει υπόψη ότι το βασικό κομμάτι εκπαίδευσης που είναι το εργαστηριακό και  υλοποιείται στον Ταυρωνίτη περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του νομού Χανίων.

Τη διαμαρτυρία μας αυτή στηρίζουν και προσυπογράφουν όλοι οι μαθητές του σχολείου.

Ζητάμε για άλλη μια φορά να εγκριθεί η λειτουργία των τμημάτων της Γ Δομικών και Δ Γεωπονίας, Αισθητικής και Φυσικοθεραπείας και το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην καταχώρηση τους στο Myscool.

Τελικά, αυτό που ζητάμε από το Υπουργείο και τους υπεύθυνους για αυτά τα θέματα είναι να αναλογιστούν αν με τις αποφάσεις που λαμβάνουν στηρίζουν ή αποδυναμώνουν την Παιδεία της χώρας, αν επιθυμούν να κρατήσουν ή να διώξουν μαθητές από τα σχολεία.

Εμείς θεωρούμε ότι όλη η μαθητική κοινότητα, η εκπαιδευτική κοινότητα και το Υπουργείο Παιδείας έχουν στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και πρέπει να συμπορευόμαστε, για να πετύχουμε το στόχο μας. Αν όμως οι κεντρικές αποφάσεις πλήττουν τον κοινό στόχο, το Υπουργείο θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι καθηγητές, που αγωνιζόμαστε καθημερινά μέσα στις τάξεις, θα βγούμε έξω από αυτές και θα διεκδικήσουμε μαζί με τους μαθητές το αυτονόητο, το δικαίωμα όλων στην Παιδεία.

Για τον σύλλογο διδασκόντων

Ο δ/ντής

Δαράκης Ιωάννης»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook