Χανιά | «Διακριτικά και minimal» τα φωτιστικά στην Παλιά Πόλη λέει ο Δήμος

χανιά-διακριτικά-και-minimal-τα-φωτιστικά-82350

syskepsi.fotistikoΕυρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων για το θέμα του φωτισμού στην Παλιά Πόλη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Χανίων, μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει στην τοπική κοινωνία η επιλογή των συγκεκριμένων φωτιστικών.

Για τις επικρίσεις που αφορούν την αισθητική των φωτιστικών και τους ισχυρισμούς ότι αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της Παλιάς Πόλης, απάντηση του Δήμου είναι η ακόλουθη:

fotistiko2«Η νέα τάση για εκτεταμένη χρήση σύγχρονων τεχνολογικά φωτιστικών με minimal design – που συναντάται πλέον σε πολλά ιστορικά κέντρα και άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων – στοχεύει στην διακριτικότητα της παρουσίας του φωτιστικού που με την ουδετερότητα του σχεδιασμού του αποσκοπεί στην ανάδειξη των παραδοσιακών στοιχείων γύρω του και όχι στην επιβολή αυτού του ίδιου ως κυρίαρχου στοιχείου στο χώρο, κριτήρια τα οποία τα νέα φωτιστικά σώματα πληρούν».

fotistiko1«Φωτιζόμενες Ιδιοκατασκευές κι όχι φωτιστικά τα υπάρχοντα»

Σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα υπάρχοντα σφυρήλατα χειροποίητα φωτιστικά, υπερέχουν αισθητικά και ταιριάζουν περισσότερο στην Παλιά Πόλη, ο Δήμος απαντά:

Κατ’ αντιπαράθεση με τα παραπάνω, τα υφιστάμενα φωτιστικά στην Παλιά Πόλη δεν μπορούν να μπουν σε διαδικασία σύγκρισης, για τους ακόλουθους προφανείς λόγους:

  1. δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως φωτιστικά παρά μόνο ως «φωτιζόμενες ιδιοκατασκευές» καθώς δεν πληρούν καμία από τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις ενός φωτιστικού εξωτερικού χώρου (κάτοπτρο ανάκλασης, γυάλινο κάλυμμα, παρέμβυσμα στεγανοποίησης, κ.λ.π.).
  2. η κατασκευαστική δομή των υφιστάμενων «πιάτων» είναι παντελώς ακατάλληλη για εξωτερική χρήση (διάτρητο περίβλημα, απουσία στοιχειώδους προστασίας του λαμπτήρα) καθιστώντας τα φωτιστικά δυνητικά επικίνδυνα (λόγω της τάσης ρεύματος στα 230V). Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο υλικό δεν εμπίπτει σε καμία νόρμα ασφαλείας από αυτές που διέπουν την χώρα μας και το σύνολο της Ε.Ε.
  3. οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται (διαφόρων ειδών) είναι στο σύνολο τους ακατάλληλοι για πολλούς και διαφορετικούς κατά περίπτωση λόγους. Είτε για λόγους χαμηλής απόδοσης (λάμπες energy saving SL), είτε για λόγους υψηλής κατανάλωσης & κάκιστης χρωματικής απόδοσης (λάμπες «μικτού φωτισμού»).
  4. η χρήση των παραπάνω τύπων λαμπτήρων σε συνδυασμό με τις σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες των υφιστάμενων φωτιστικών έχουν ως αποτέλεσμα έναν φωτισμό χαμηλής αποδοτικότητας στην Παλιά Πόλη που μεταφράζεται σ’ ένα δυσανάλογα χαμηλό φωτισμό για το κόστος λειτουργίας & συντήρησης του.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην περιγραφή των τεχνικών λεπτομερειών των νέων φωτιστικών και κυρίως στην «ευθυγράμμισή» τους με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που προβάλλονται ως προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο από το ΕΣΠΑ.

fotistika«Απαγορεύεται δια νόμου – και πολύ περισσότερο σε δημόσιους διαγωνισμούς που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά προγράμματα – η χρησιμοποίηση υλικών που δεν συμμορφώνονται με τις προβλεπόμενες νόρμες ασφαλείας

Γι’ αυτό άλλωστε και σε όλα τα έργα ΕΣΠΑ – και όχι μόνον – ζητούνται απαραιτήτως και επί ποινή αποκλεισμού όλες οι «Δηλώσεις Συμμόρφωσης» των προϊόντων με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που αφορά στις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας & προστασίας», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook