Χανιά | Διαδραστική παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου της Αργυρώς Μουντάκη στην Έκθεση Βιβλίου

χανιά-διαδραστική-παρουσίαση-του-νέο-726703

Στην κατάμεστη πλατεία της Έκθεσης Βιβλίου στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων παρουσιάστηκε διαδραστικά μία από τις πρώτες ημέρες της Έκθεσης το καινούριο βιβλίο της συντοπίτισσάς μας συγγραφέα Αργυρώς Μουντάκη με τίτλο «Ο Καπετάν Τσουγκράνας και οι πειρατές του ωκεανού» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Η συγγραφέας έστησε ένα θεατρικό παιχνίδι με τα παιδιά, κατά το οποίο «έπαιξαν» την υπόθεση του βιβλίου παίρνοντας τα ίδια τα παιδιά πολλούς και διαφορετικούς ρόλους από τους ήρωες των βιβλίων. Η συγγραφέας διάβασε όλο το βιβλίο και το δραματοποίησαν όλοι μαζί αυθόρμητα, ενώ τα παιδιά που έλαβαν μέρος εντυπωσίασαν με την αφοσίωσή τους στην ιστορία και την ενεργή συμμετοχή τους.

Η συγγραφέας έδωσε βαρύτητα στην έννοια της αλληλεγγύης, κυρίως στην ιδιότυπη περίπτωση που ένας άγνωστος ενήλικας ζητάει βοήθεια από ένα παιδί. Η επικινδυνότητα της κατάστασης μπορεί να εξαλειφθεί σύμφωνα και με την προτροπή του ψυχίατρου, ψυχαναλυτή και συγγραφέα Νίκου Σιδέρη, που επιμελήθηκε το βιβλίο επιστημονικά, από την σύμπραξη και συμβουλή ενός ενήλικα που το παιδί εμπιστεύεται, π.χ. τον γονέα του ή κάποιον άλλον ενήλικα που εμπιστεύονται με σιγουριά και οι γονείς του.

Η μαμά του Χριστόφορου εμπιστεύεται το παιδί της στον Καπετάνιο Τσουγκράνα για να συμπορευτούν σε ένα μακρινό ταξίδι, έτσι και ο μικρός Χριστόφορος αργότερα εμπιστεύεται τον Καπετάνιο Τσουγκράνα να σώσουν τους – «μάλλον» – πειρατές. Όπως γράφει ο Νίκος Σιδέρης: «Το παραμύθι της Αργυρώς τολμά να ιστορήσει μια σκηνή ασάφειας και κινδύνου, όπου η λογική και το θάρρος πρέπει να συνεργαστούν για να κάνουμε το σωστό. Κι έτσι ξετυλίγεται μια ιστορία ιπποτισμού, λογικής και ανθρώπινης επαφής με τον άλλον. Με μέσα απλά γεμίζει την καρδιά μας και ανοίγει το μυαλό μας!».

Την εκδήλωση υποστήριξε η παιδαγωγός Αγγελική Μανωλαράκη, πολύτιμη αρωγός, που μετά τη δραματοποίηση βοήθησε τα παιδιά να κάνουν πολλές δημιουργικές δραστηριότητες και κατασκευές και να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια σχετικά με το θέμα του βιβλίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων και με τη συνεργασία του Δήμου με τα τοπικά βιβλιοπωλεία και τις Εκδόσεις Μίνωας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook