Χανιά | «Δίνουμε τα πάντα – είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο» λένε οι «κουζουλοί» της 115 ΠΜ

χανιά-δίνουμε-τα-πάντα-είμαστε-οι-κ-181327

zeus-tsehia«Δουλεύουμε σκληρά για να είμαστε εκεί όπου χρειάζεται η πατρίδα, όποτε χρειαστεί και με όποιον τρόπο χρειαστεί. Φυλάμε Θερμοπύλες». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής τα μέλη της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων F-16 «ΖΕΥΣ», τα οποία σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τους πιλότους και τους μηχανικούς αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο ώστε όταν χτυπήσει το τηλέφωνό τους να βρίσκονται σε χρόνο «dt» στην πίστα του αεροδρομίου. Η πρώτη τους αποστολή είναι η από αέρος άμυνα της χώρας και η δεύτερη οι αεροπορικές επιδείξεις.Δύο είναι τα κοινά σημεία των μελών της Ομάδας «ΖΕΥΣ».

Το πρώτο ότι από μικρά παιδιά έπαιζαν με αεροπλάνα και το δεύτερο το μότο: «Ψηλά το κεφάλι». Η φράση έγινε γνωστή στο πανελλήνιο από το σμηναγό Σωτήρη Στράλη, ο οποίος την εκφώνησε από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, την ώρα που το F-16 του έσκιζε τον αέρα αγγίζοντας τα 2.000 χιλιόμετρα την ώρα. Ο ιπτάμενος «αδελφός» του Στράλη είναι ο πιλότος Γιώργος Ανδρουλάκης, ο οποίος καταφέρνει μέσα στα 12 λεπτά μίας επίδειξης να αποτυπώσει την ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας.

photos_airshow_053Για να τα καταφέρει χρειάζεται τη βοήθεια του αφηγητή, του επίσης ιπτάμενου Νίκου Δανιά, με τον οποίο πρέπει να συντονιστεί με ακρίβεια δευτερολέπτου, προκειμένου ο κόσμος που παρακολουθεί το θέαμα να βλέπει στον αέρα αυτό που ακούει από τα μεγάφωνα.

Οι πιλότοι, ωστόσο, δεν θα απογειώνονταν ποτέ αν δεν υπήρχε ο Γιώργος Γραμμουσιάνος, τον οποίο αποκαλούν αφανή ήρωα. Πρόκειται για τον τεχνικό μηχανικών αεροσκαφών που κάνει όλους τους τεχνικούς ελέγχους και δίνει το τελικό Ο.Κ. για να πετάξουν τα F-16. Τα λάθη για εκείνον δεν συγχωρούνται και για αυτό -όπως λέει- δίνει τον καλύτερό του εαυτό για να μην τα κάνει.

«Ψηλά το κεφάλι»

Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν κατά τη φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου εκφώνησε μία φράση την οποία οι Ελληνες είχαν ανάγκη να ακούσουν: «Ψηλά το κεφάλι».

«Η φράση έχει διπλή σημασία. Λέμε στον κόσμο να σηκώσει ψηλά το κεφάλι για να δει τους ελιγμούς μας και ταυτόχρονα λέμε στον κόσμο να σηκώσει ψηλά το κεφάλι στην καθημερινότητά του. Να νιώσει λίγο πιο περήφανος, να θυμηθεί τις αξίες του Εθνους. Οταν είπα τη φράση αυτή δεν περίμενα ποτέ ότι θα έχει τόση απήχηση στην κοινωνία», λέει ο σμηναγός Σωτήρης Στράλης.

zeusΚαι συνεχίζει: «Ολα τα μέλη της ομάδας “ΖΕΥΣ” δεν ασχολούμαστε μόνο με τις επιδείξεις. Είμαστε ενταγμένοι σε πολεμικές μοίρες. Δίνουμε τα πάντα (προσωπικό χρόνο, ώρες από οικογενειακές στιγμές που θα μπορούσαμε να ζήσουμε) για να φυλάμε Θερμοπύλες. Δουλεύουμε σκληρά για να είμαστε εκεί όπου χρειάζεται η πατρίδα, όποτε χρειαστεί και με όποιον τρόπο χρειαστεί. Από το πρωί έως το βράδυ είμαστε στη Μοίρα, όπως οι ναύτες είναι στις φρεγάτες και φυλάνε τα θαλάσσια σύνορα, όπως οι στρατιώτες είναι στον Εβρο και φυλάνε τα χερσαία σύνορα. Οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν σταματούν να δουλεύουν».

Βασικό χαρακτηριστικό ενός καλού πιλότου είναι να μην παραβιάζει τα όριά του: «Εχουμε πίσω μας οικογένειες που μας θέλουν πίσω. Γι’ αυτό φροντίζουμε να μην παραβιάζουμε ποτέ τα όριά μας. Ούτε τα σωματικά ούτε τα ψυχολογικά. Οταν κλείνει η καλύπτρα και πάμε να πετάξουμε αφήνουμε πίσω όλα τα προσωπικά μας προβλήματα και συγκεντρωνόμαστε στη δουλειά μας. Δεν υπάρχει η δυνατότητα όταν βρίσκομαι στον αέρα να σκεφτώ τα παιδιά και τη γυναίκα μου. Οταν προσγειωθώ τότε ξανασυναντώ τον κόσμο».

zeus2Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία άλλωστε φημίζεται ότι έχει τους καλύτερους πιλότους παγκοσμίως. Το μυστικό της επιτυχίας, σύμφωνα με τον κ. Στράλη, είναι το σύστημα επιλογής το προσωπικού: «Είμαστε από τους καλύτερους στον κόσμο γιατί υπάρχει ένα σύστημα επιλογής μέσω του οποίου εντάσσονται στην Πολεμική Αεροπορία άνθρωποι που έχουν μεράκι και αγαπάνε με τη ψυχή τους αυτό που κάνουν. Μόνο τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να θυσιάσουν τόσα πολλά για την υπηρεσία τους».

Ο σμηναγός υπηρετεί από το 2005 στην 340 Μοίρα και μετράει 1.500 ώρες πτήσεις, εκ των οποίων οι 1.300 σε F-16.

zeus1(BOX 1)

ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΑΣ, ΣΜΗΝΑΓΟΣ

«Θέλω τα πιτσιρίκια να αγαπήσουν το σόου»

Είναι ο αφηγητής της Ομάδας «ΖΕΥΣ» και γι’ αυτό κατά τη διάρκεια των επιδείξεων μιλάει τη δική του γλώσσα. Πρόκειται για τον άνθρωπο που στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη έντυνε με λέξεις τους ελιγμούς του πιλότου Σωτήρη Στράλη.

«Ο λόγος μου προσαρμόζεται ανάλογα με τη γιορτή. Από εκεί και πέρα, το καθήκον μου είναι να συγχρονιστώ με τον πιλότο και να περιγράφω με ακρίβεια αυτό που συμβαίνει στον αέρα. Προσωπικός μου στόχος είναι να πιτσιρίκια που παρακολουθούν την επίδειξη να καταλάβουν τι βλέπουν. Να αγαπήσουν το σόου. Για να καταφέρουμε το σκοπό μας αφιερώνουμε αμέτρητες ώρες εξάσκησης», εξηγεί ο σμηναγός Νίκος Δανιάς, ο οποίος είναι, επίσης, πιλότος.

Κάποιες από τις λέξεις που εκφωνεί για να περιγράψει τους ελιγμούς των αεροσκαφών είναι: Στροφή του Γερακιού, Διέλευση Ελληνική Φλόγα, Αναρρίχηση Κόκκα, Περιστροφή Τεσσάρων Σημείων, Στροφή με 9G, Διέλευση Αιχμή του Δόρατος.

Ο Νίκος Δανιάς υπηρετεί στην 343 Μοίρα και έχει περισσότερες από 1.700 ώρες πτήσεις, από τις οποίες οι 650 είναι σε F-16.

zeus3ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΟΥΣΤΙΑΝΟΣ, ΑΡΧΙΣΜΗΝΙΑΣ

«Στην Πολεμική Αεροπορία αμείβεσαι με υπερηφάνεια»

Τα λάθη για εκείνον δεν συγχωρούνται, καθώς μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή των πιλότων. Ο Γιώργος Γραμμουστιάνος, τεχνικός μηχανικός αεροσκαφών, είναι ο άνθρωπος που κρίνει πότε το αεροσκάφος είναι απόλυτα ασφαλές για να απογειωθεί.

«Υπάρχουν πολλά επίπεδα συντήρησης και επιθεώρησης. Οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί αλλά με τα χρόνια συνηθίζεις. Βρίσκεται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο και έχεις τεράστιες ευθύνες, διότι βάζεις την τελική υπογραφή για την απογείωση. Πρέπει όλα να είναι στην εντέλεια. Η δουλειά μας προϋποθέτει πολύ διάβασμα και παράλληλα πρέπει να πιάνουν τα χέρια σου», λέει ο αρχισμηνίας Γραμμουστιάνος. «Σε μία αεροπορική εταιρία» -προσθέτει- «αμείβεσαι με χρήματα, στην Πολεμική Αεροπορία αμείβεσαι με υπερηφάνεια». Από το 2004 ο Γραμμουστιάνος υπηρετεί στην 343 Μοίρα, όπου εξειδικεύτηκε στους κινητήρες των F-16 BLOCK 52.

zeys6 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, ΣΜΗΝΑΓΟΣ

«Τονώνουμε το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Ελλήνων»

Ως επικεφαλής της Ομάδας «ΖΕΥΣ» τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι η ψυχή των αεροπορικών επιδείξεων. Για εκείνον τα μέλη της ομάδας του δεν προσφέρουν απλά ένα εντυπωσιακό θέαμα αλλά εκπέμπουν με τις επιδείξεις τους το μήνυμα ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι αξιόμαχη.

«Οταν εντάχθηκα στην ομάδα συνειδητοποίησα το ρόλο μας. Τονώνουμε το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και της ελληνικής κοινωνίας αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μέσα από το συντονισμό και την ποιότητα των επιδείξεών μας δείχνουμε το πόσο ισχυρή είναι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας. Ετσι, στέλνουμε ανάλογα μηνύματα προς τις Ενοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών. Βλέπουμε τον αντίκτυπο των επιδείξεων όταν βγαίνουμε εκτός Ελλάδας. Φέτος συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις σε Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία και Ελβετία», επισημαίνει ο Γιώργος Ανδρουλάκης.

Το προσωπικό κοντέρ του σμηναγού, ο οποίος ανήκει στην 343 Μοίρα, έχει γράψει περισσότερες από 2.000 ώρες.

Πηγή: Αλέξανδρος Καλαφάτης | Ελεύθερος Τύπος

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook