Χανιά | Δάσκαλοι Οδήγησης: Το σύστημα εκπαίδευσης οδηγών στην Ελλάδα έχει αποτύχει

χανιά-δάσκαλοι-οδήγησης-το-σύστημα-εκ-491389

Τις δικές τους προτάσεις για ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης οδηγών αλλά και συνολικά όλων των χρηστών στις νέες «κοινωνίες της κυκλοφορίας» πρόκειται να παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα στην Ολομέλεια της Βουλής, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Άρης Ζωγράφος, μιλώντας σε εσπερίδα για την βιώσιμη αστική κινητικότητα στα Χανιά, παρουσίασε αυτές τις προτάσεις σε εκπαιδευτές οδηγών σχολιάζοντας πως θα πρέπει από την πλευρά τους να είναι έτοιμοι να καθοδηγήσουν αυτήν την διαδικασία και να εκπαιδεύσουν τους χρήστες έτσι ώστε να μην έχουμε περισσότερα ατυχήματα σε δρόμους όπου θα κυκλοφορούν όχι μόνο αυτοκίνητα αλλά περισσότεροι πεζοί, καροτσάκια, ΑΜΕΑ, ποδηλάτες.

20170126_193649«Αποτύχαμε»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σύστημα εκπαίδευσης οδηγών, ο κ. Ζωγράφος, τόνισε: «Εάν κάναμε μία αποτίμηση ενός συστήματος παραγωγής χρηστών τα τελευταία 35 χρόνια θα λέγαμε ότι αποτύχαμε. Διότι προσπαθούμε εμείς ως εκπαιδευτές οδήγησης να διαμορφώσουμε οδηγική συνείδηση σε ενήλικες. Αυτό δεν γίνεται. Αυτό που απαιτεί η κοινωνία θεωρούμε ότι ένα πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής, πρέπει να διατρέχει όλη την εκπαιδευτική διαδικασία. Από το νηπιαγωγείο, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, στο λύκειο ως υποχρεωτικό μάθημα. Αυτό το μάθημα θα παράξει τέτοιους χρήστες, οι οποίοι όταν θα έρθουν αύριο να βγάλουν δίπλωμα, θα έχουν μία αίσθηση του πως λειτουργεί η κοινωνία της κυκλοφορίας. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 10 εκ. χρήστες. Από αυτούς, μόνο τα 3 εκατομμύρια γνωρίζουν το πως λειτουργεί ο δρόμος» ανέφερε και σχολίασε: «Γνωρίζω πάρα πολλά παιδιά που έχουν σκοτωθεί στον δρόμο επειδή δεν τους είχε πει κανείς ότι πρέπει να κοιτάξουν αριστερά, δεξιά και πάλι αριστερά και δεν γνωρίζω κανένα παιδί που να έχει σκοτωθεί επειδή δεν γνώριζε το Πάτερ Ημών.

Δωρεάν το δίπλωμα

Στις προτάσεις των εκπαιδευτών περιλαμβάνεται η διαμόρφωση ενός ταμέιου που θα χρηματοδοτείται από τα πρόστιμα του ΚΟΚ και μαζί με αυτά 1‰ από τα διόδια και 1‰ από την βενζίνη, και από το οποίο θα καλύπτονται τα έξοδα για την εκπαίδευση νέων οδηγών, την επανακατάρτιση των παλιών και τα προγράμματα στα σχολεία.

Διάτρητο και ξεπερασμένο το σύστημα εξετάσεων

Σύμφωνα με τον κ. Ζωγράφο και το σύστημα της εξέτασης, πρέπει να αλλάξει εντελώς. «Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που έχει να κάνει με την εκπαίδευση, επανεκπαίδευση και δια βίου μάθηση των χρηστών» τόνισε, σχολιάζοντας πως «η εξέταση γίνεται με παρωχημένες εντολές και ασκήσεις της δεκαετίας του ’80. Έχουμε ένα σύστημα πεπαλαιωμένο, απαράδεκτο. Αυτήν την στιγμή δεν παράγουμε οδηγούς για την νέα κοινωνία της κυκλοφορίας, παράγουμε οδηγούς για το πρόπερσι».

Στο νέο σύστημα, προτείνουν η διαδικασία της εξέτασης να καταγράφεται σε DVD ώστε ο χρήστης να μπορεί να δει τα λάθη του και να γίνεται μία αξιολόγηση ώστε να γνωρίζει που υστερεί. «Θέλουμε σύστημα check up και όχι On-off» εξήγησε ο κ. Ζωγράφος.

Η εσπερίδα εντάσσεται σε πρόγραμμα 150 ανάλογων εκδηλώσεων που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα, στις πόλεις που έχουν επιλεγεί για να εφαρμόσουν τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook