Χανιά | Βρέθηκε λύση για τους μετανάστες: Στο κλειστό κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι η διαμονή τους | Photos

χανιά-βρέθηκε-λύση-για-τους-μετανάστε-695814

Τελευταία ενημέρωση: 22:00

Βρέθηκε λύση στο ζήτημα της συστέγασης των 69 μεταναστών που το μεσημέρι της Τρίτης μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κισσάμου, όταν το ιστιοφόρο τους εντοπίστηκε από το λιμενικό ανοικτά των Κυθήρων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις ο Δήμος Χανίων έφτασε στην τελική επιλογή για το κλειστό Κολυμβητήριο του Ακρωτηρίου, μετά και την αδυναμία φιλοξενίας των ατόμων στο εκθεσιακό κέντρο της Αγιάς και για να μην διανυκτερεύσουν οι μετανάστες στο λιμάνι της Κισσάμου.

Οι μετανάστες μεταφέρονται με λεωφορεία του Πολεμικού Ναυτικού από την Κίσσαμο στο Ακρωτήρι με τη συνδρομή του Λιμενικού, ενώ αυτή την ώρα γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες για την μεταφορά τους.

Παρόλαυτά, ο ίδιος ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ξεκαθάρισε ότι ο χώρος δεν είναι ιδανικός καθότι αποτελεί εγκαταλελειμμένο κτήριο που δεν διαθέτει ηλεκτρική διασύνδεση ούτε ύδρευση, κάτι που όμως αναμένεται να ξεπεραστεί με την εγκατάσταση γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος και παροχή πόσιμου νερού.

Συγκεκριμένα, στο σημείο έχουν βρεθεί από νωρίς τα συνεργεία του Δήμου Χανίων, των πυροσβεστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας για την προετοιμασία του χώρου, ενώ πυρετώδεις είναι οι διεργασίες και από ιδιώτες που καθάρισαν τον χώρο, εγκατέστησαν μία ντουζιέρα, τέσσερις χημικές τουαλέτες, γεννήτρια για το ρεύμα και όλο τον εξοπλισμό προκειμένου να διαμείνουν αξιοπρεπώς για το επόμενο διάστημα.

Οι 69 μετανάστες μεταξύ των οποίων βρίσκονται 17 παιδιά και 11 γυναίκες, θα φτάσουν στις 11 στις εγκαταστάσεις του κλειστού κολυμβητηρίου, ενώ με τη συμβολή του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου και του Χαμόγελου του παιδιού θα παρασχεθούν τα απαραίτητα σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

«Είχαμε την ετοιμότητα να φυλάξουμε πόρους για να είμαστε έτοιμοι, αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι η προσπάθεια σήμερα ήταν τεράστια, ασχολούμαι από τα ξημερώματα και καταλήξαμε τώρα να βρούμε κάποια λύση, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια μόνιμη δομή για να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας.

Από την αρχή ωστόσο είχε προκύψει πρόβλημα με τη διαμονή των μεταναστών, όπου ο Δήμος Κισσάμου είχε πρώτος εκφράσει την αδυναμία του ως προς αυτό, όπως ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης, ο οποίος ζήτησε επί της ευκαιρίας να δημιουργηθεί μόνιμη δομή.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Χανίων εξέτασε το ενδεχόμενο οι μετανάστες να φιλοξενηθούν στις πρώην δικαστικές φυλακές στα Δικαστήρια Χανίων, σενάριο που όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Η εμπλοκή προήλθε μετά από επιθεώρηση που πραγματοποίησαν νωρίτερα τεχνικά κλιμάκια του Δήμου Χανίων, όπου και διαπίστωσαν ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο καθώς έχει υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω αχρησίας.

Ο δήμαρχος Χανίων ο οποίος βρέθηκε στο σημείο, δηλώνει διατεθειμένος να βρεθεί λύση με όποιο κόστος και έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές ως προς αυτό, που σύμφωνα όμως με τις τελευταίες πληροφορίες δεν έχουν ευοδώσει.

Η πρώτη σκέψη για το κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής δεν προχώρησε, καθώς δεν διατίθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η πιθανή λύση για φιλοξενία στις παιδικές εξοχές Καλαθά, είναι αδύνατη καθώς γίνονται εργασίες προετοιμασίας για την επικείμενη λειτουργία της κατασκήνωσης που θα φιλοξενήσει παιδιά το καλοκαίρι του 2018.

Η τρίτη επιλογή ήταν ο εκθεσιακός χώρος που βρίσκεται στην Αγιά και είναι στην κυριότητα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κρίθηκε όμως ακατάλληλος γιατί έχρηζε συγκεκριμένης προετοιμασίας καθώς εντός του βρίσκονται χημικά τα οποία ήταν αδύνατο να απομακρυνθούν.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος εντοπίστηκε από ελικόπτερο του λιμενικού και αεροσκάφος της FRONTEX 50 μίλια νοτιοδυτικά των Κυθήρων, και από εκείνη την στιγμή και μετά τρία σκάφη του Λιμενικού, έσπευσαν στην περιοχή για να παράσχουν βοήθεια.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook