Χανιά | Αυτά έχει κάνει το πρώτο εξάμηνο η νέα Δημοτική Αρχή

χανιά-αυτά-έχει-κάνει-το-πρώτο-εξάμηνο-228296

vamvoukas_pepragmenaΤην εικόνα του Δήμου Χανίων έξι μήνες μετά την «αλλαγή σκυτάλης» στη διοίκηση, παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας που αποτίμησε θετικά τα πεπραγμένα της νέας δημοτικής αρχής και δεσμεύτηκε για την τήρηση του προεκλογικού του προγράμματος: «Αν είχαμε λύσει όλα τα προβλήματα σε έξι μήνες θα είχαμε μαγικές ικανότητες», είπε, και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για τα θέματα προτεραιότητας, όπως το κυκλοφοριακό, ο δημόσιος χώρος, το παραλιακό μέτωπο και το «νοικοκύρεμα» μέσα στον Δήμο σε οικονομικό και οργανωτικό επίπεδο.

«Αγώνας δρόμου» για να προλάβουν τη σαιζόν 

Σε ερωτήσεις για τις λακκούβες στους δρόμους και τις μεγάλες ζημιές στο ενετικό λιμάνι, ο κ. Βάμβουκας, διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες ήδη εργάζονται για την επιδιόρθωση τους, ώστε η εικόνα των Χανίων να έχει βελτιωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα που ξεκινούν οι πτήσεις τσάρτερ.

Ωστόσο, όπως είπε, στόχος είναι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, να «μπει τάξη» στο παραλιακό μέτωπο, μέσα από μια συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων: «Έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό. Οι «κανόνες του παιχνιδιού» είναι στο τραπέζι και θέλουμε να τους γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι επιχειρηματίες αλλά κυρίως οι δημότες μας. Θα βάλουμε τάξη σε μια περιοχή που που μέχρι τώρα δεν έχει μπει. Αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί την παρούσα περίοδο. Μέχρι του χρόνου όμως, όλοι θα γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν».

Καθημερινότητα – Κοινόχρηστοι Χώροι

«H καθημερινότητα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είμαστε μια νέα δημοτική αρχή που αντιμετώπισε προβλήματα με καιρικά φαινόμενα που δεν είναι συνήθη» τόνισε ο κ. Βάμβουκας και ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί χρήματα για τις επιδιορθώσεις (ξεκινούν από τις λακκούβες στη Νεάρχου) αλλά και 200χιλ. ευρώ για πεζοδρόμια στην οδό Αποκορώνου. «Ωστόσο, τα προβλήματα το οδικό δίκτυο που έχουμε παραλάβει στο σύνολο του Δήμου είναι τεράστια και έρχονται από πολύ μακριά. Θέλει πολλά εκατομμύρια για να το φέρει κανείς στην κατάσταση που θα έπρεπε να είναι», είπε.

Ακόμη, επέμεινε στην προεκλογική του εξαγγελία για απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων από τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα, εντοπίζοντας το πρόβλημα στην εφαρμογή του νόμου, στο να περιοριστούν δηλαδή οι επιχειρηματίες στις άδειες που έχουν δοθεί.

Οικονομικά 

Επανερχόμενος στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ο κ. Βάμβουκας, τόνισε ότι

«η πραγματικότητα απέχει πολύ από την ωραιοποιημένη εικόνα, που μας παρουσίαζαν» και δεσμεύτηκε σύντομα να την παρουσιάσει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου.

Επίσης, σχολίασε ότι ως τώρα ο Δήμος Χανίων δεν γνώριζε την περιουσία του, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των δημοτικών ακινήτων με παράλληλη τακτοποίηση των υπερβάσεων δόμησης που έχουν τα περισσότερα απ’ αυτά, με έμφαση στη σχολική στέγη και στους αθλητικούς χώρους.

Συνάντηση με Σταθάκη

Παράλληλα, η δημιουργία καταδυτικού πάρκου και η αναζήτηση χρηματοδότησης για την συντήρηση της Δημοτικής Αγοράς αλλά και άλλες στοχευμένες ενέργειες για τουρισμό όλο το χρόνο, θα βρεθούν στο επίκεντρο συνάντησης με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη την ερχόμενη Πέμπτη.

Ποδηλατόδρομος 

Σε φάση τεχνικής επεξεργασίας και εξέτασης των νομικών παραμέτρων, βρίσκεται και ο ποδηλατόδρομος που θα συνδέει τον Κλαδισσό με το πάρκο των Αγίων Αποστόλων, ανέφερε Δήμαρχος.

Άλλα έργα

Αναφορικά με τον κόμβο Μουρνιών «θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων, που αφορούσαν τη διόρθωση των πινάκων πράξης εφαρμογής και των πινάκων απαλλοτρίωσης, ξεπερνώντας έτσι δυσκολίες ετών, που κρατούσαν καθηλωμένη την προοπτική εκτέλεσης του έργου”, παρατήρησε ενώ σε ό,τι αφορά την ανάπλαση του χώρου της πισίνας του Ξενία, όπως γνωστοποίησε, αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης.

Επίσης, έκανε αναφορά έκανε και στην επιτάχυνση της κατασκευής του μουσείου Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και θα γιορτάσουμε στην πόλη μας τα 90 χρόνια του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη.

Πολιτισμός – Καθαριότητα

Έμφαση έδωσε στις δράσεις πολιτισμού, προβάλλοντας την ποιοτική αναβάθμιση του ΚΑΜ αλλά και την εξασφάλιση των συνθηκών που επιτρέπουν την συνέχιση λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕΚ, το οποίο ήταν «στο χείλος του γκρεμού».

Στάθηκε επίσης στα θέματα της καθαριότητας, αναφερόμενος στην υϊοθέτηση σχετικού κανονισμού, για πρώτη φορά από τον Δήμο Χανίων και ανακοίνωσε την ανάληψη εργολαβίας καθαρισμού των παραλιών, σε όλη τη διάρκεια τους τουριστικής περιόδου, επίσης για πρώτη φορά.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook