Χανιά | Αρωγός το ΤΕΕ στη δέσμευση Σταθάκη για περιβαλλοντική μελέτη στο Ελαφονήσι

χανιά-αρωγός-το-τεε-στη-δέσμευση-σταθά-424137

Ενθαρρυντική χαρακτήρισε το ΤΕΕ -ΤΔΚ την κινητοποίηση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος να θεσμοθετήσει την μελέτη που υπάρχει, συμβάλλοντας στην προσπάθεια προστασίας του φυσικού κάλλους του Ελαφονησίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην Επιστολή που απεστάλει στον Υπουργό Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και κοινοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων και στους Δήμους Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου:

«Αγαπητέ κ. Υπουργέ

Από τον τοπικό τύπο πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, ότι το Υπουργείο προτίθεται να επικαιροποιήσει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Ελαφονησίου Χανίων που είχε εκπονηθεί το έτος 2009 από τον τότε Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η οποία παρέμεινε σε εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς θεσμοθέτηση.

Η περιοχή του Ελαφονησίου Χανίων όπως σας είναι γνωστό, κινδυνεύει άμεσα από την υπερβολική εκμετάλλευση κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου και δέχεται υπερβολικές πιέσεις από την αθρόα προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό λοιπόν το γεγονός ότι το Υπουργείο αποφάσισε να ενεργοποιήσει την υπάρχουσα Μελέτη και να την θεσμοθετήσει άμεσα προκειμένου να προστατευθεί αυτή η μοναδική, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή. Ακόμη ιδιαίτερα κρίσιμη για την τύχη του Ελαφονησίου εκτιμούμε ότι θα είναι η σύσταση αντίστοιχου Φορέα Διαχείρισης που θα αξιοποιήσει και βελτιστοποιήσει με ορθές πρακτικές διαχείρισης τις μεγάλες δυνατότητες της προστατευόμενης αυτής περιοχής.

Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης θεωρεί πολύ θετικές τις προαναφερόμενες εξελίξεις και βρίσκεται στην διάθεση του Υπουργείου για ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες επικαιροποίησης της Μελέτης προκειμένου να επιτευχθεί άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα και η επόμενη τουριστική περίοδος να ξεκινήσει με θεσμοθετημένους περιβαλλοντικά ορθούς όρους».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook