Χανιά | Απολογιστική ημερίδα του Κέντρου Κοινότητας Πλατανιά

χανιά-απολογιστική-ημερίδα-του-κέντρ-736064

Με ιδιαίτερη επιτυχία και σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018 η πρώτη απολογιστική ημερίδα Κέντρου Κοινότητας  στην Περιφέρεια Κρήτης  του Δήμου Πλατανιά, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε αναλυτική παρουσίαση των παρεχόμενων υπηρεσιών και του πολύπλευρου έργου της δομής, ενώ παράλληλα υπήρξε παρουσίαση και των λοιπών κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων του Δήμου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν :

  • Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών και προγραμμάτων που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια στο Δήμο Πλατανιά (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φροντιστήριο, πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, παιδικοί σταθμοί,ΤΕΒΑ, προληπτικές δράσεις υγείας,ΚΕΑ, δράσεις εθελοντισμού και αλληλεγγύης, κ.α.) και οι οποίες – όπως ανέφερε – στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην στήριξη κοινωνικά ευπαθών ομάδων και πολιτών, στην ενίσχυση του εθελοντισμού και στην προώθηση της απασχόλησης, ενώ παράλληλα εξήρε το έργο και την προσφορά του Κέντρου Κοινότητας – η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου 2017, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. Κρήτη 2014-2020 – για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο , το πρώτο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην Περιφέρεια Κρήτης.
  • Η Προϊσταμένη της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης κα. Μαρία Κασωτάκη παρουσίασε τις δράσεις του Ε.Π. “Κρήτη 2014-2020” για την καταπολέμηση της φτώχειας και την κοινωνική ένταξη στην Περιφέρεια Κρήτης, επισημαίνοντας ότι στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Κρήτης έχουν προβλεφθεί 6 σχετικές επενδυτικές προτεραιότητες μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν δράσεις π/υ άνω 78 εκατ. € έως τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ για 3 (3+3) επιπλέον έτη.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γαβριήλ Κουρής παρουσίασε το στρατηγικό σχεδιασμό και τους στόχους του Κέντρου Κοινότητας, επισημαίνοντας ότι η δομή λειτουργεί ως κοινωνική υπηρεσία μιας στάσης (one stop social service) που έχει ως αποστολή την αποτελεσματική και εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών υποδοχής, καταγραφής, κατεύθυνσης και παραπομπής των ωφελούμενων πολιτών στις αρμόδιες υπηρεσίες και ταυτόχρονα τη συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους. Παράλληλα έκανε γνωστό πως το Κέντρο έχει ήδη επιτύχει τους στόχους που ορίζονταν στην απόφαση ένταξης του έργου, αναφορικά με τον αριθμό των ωφελούμενων πολιτών (150 εγγεγραμμένοι ωφελούμενοι την τριετία), μια και έως σήμερα οι – άμεσα και έμμεσα – ωφελούμενοι της δομής ξεπερνούν τα 800 άτομα.
  • Η Συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας κα. Αναστασία Βενετάκη, παρουσίασε αναλυτικά τα απολογιστικά στοιχεία του Κέντρου Κοινότητας, σημειώνοντας πως η δομή έχει δεχθεί έως σήμερα πάνω από 850 επισκέψεις πολιτών. Ταυτόχρονα, σκιαγράφησε το προφίλ των ωφελούμενων του Κέντρου ενώ παρουσίασε τόσο τα ενεργά κοινωνικά προγράμματα του Δήμου για τα οποία μπορούν να αιτηθούν την παρούσα περίοδο, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες καθώς και τις επερχόμενες δράσεις της δομής.
  • Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δ. Πλατανιά (ΚΕΔΗΠ) κ. Αντώνης Καπνισάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και τις υπηρεσίες των δύο προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» που υλοποιούνται στο Δήμο Πλατανιά και τα οποία καλύπτουν όλη την επικράτεια του Δήμου, εξυπηρετώντας περισσότερους από 280 ηλικιωμένους και ΑμεΑ (“Βοήθεια στο Σπίτι» Δ.Ε. ΠΛΑΤΑΝΙΑ:( εξυπηρετεί και τη ΔΕ Κολυβαρίου) ενταγμένα άτομα 142 και “Βοήθεια στο σπίτι” Δ.Ε. ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ:(εξυπηρετεί και τη ΔΕ Βουκολιών) ενταγμένα άτομα 139).

Σημειώνεται ότι την ημερίδα χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κ. Κώτσογλου, ο Γ.Γ. του Δήμου Χανίων κ. Δ. Φραγκάκης και εκ μέρους της τοπικής εκκλησίας ο π. Δημήτριος Κατσιαδάκης ενώ το παρών στην εκδήλωση έδωσαν δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, στελέχη δήμων, εκπρόσωποι κοινωνικών υπηρεσιών και δομών από το Ν. Χανίων και πλήθος πολιτών.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook