Χανιά | Απολαύστε άφοβα! | Εξαιρετική ποιότητα στα νερά κολύμβησης

χανιά-απολαύστε-άφοβα-εξαιρετική-πο-64838

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της συστηματικής παρακολούθησης  της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο Δήμο Χανίων απο τη ΔΕΥΑΧ.

Ενδεικτικά, η υπηρεσία έδωσε το πρωί στη δημοσιότητα κάποια από τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, «με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών αλλά και των επισκεπτών του Δήμου Χανίων, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα οπότε και η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», όπως είπε η πρόεδρός της,  κα Νίκη Αποστολάκη, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης τύπου.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων σε δείγματα θαλασσινού νερού από διάφορες θάλασσας, η ίδια, επεσήμανε ότι «σε όλες τις περιοχές είμαστε πολύ πιο κάτω από τα όρια που βάζει η νομοθεσία για την κατηγορία «εξαιρετική ποιότητα», τόσο για τους εντερόκκοκους όσο και για τα κολοβακτηρίδια  e-coli.

paralies.pinakas.sosto«Το νερό της θάλασσας στο Δήμο Χανίων είναι εξαιρετικής ποιότητας, οπότε οι λουόμενοι μπορούν να ψυχαγωγούνται άφοβα στα ενδεδειγμένα σημεία κολύμβησης  με δεδομένο ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων λαμβάνει μέριμνα τόσο για την εύρυθμη λειτουργία και συντήρηση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στο ΣΟΔΥ ΚΟΥΜΠΕΛΗ, όσο και του δικτύου ακαθάρτων και των αντλιοστασίων του, αλλά και του δικτύου ομβρίων που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της» τόνισε η κα Αποστολάκη επισημαίνοντας ότι

ακόμη και στα σημεία δίπλα στο βιολογικό οι συγκεντρώσεις των παθογόνων μικροογρανισμών είναι μηδενικές

«Φυσικά, δίπλα στο βιολογικό δεν μπορούμε να κολυμπάμε επειδή απαγορεύεται από τη σχετική νομοθεσία» όπως εξήγησε και η ίδια, ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά έχουν τη δική τους σημασία όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργούν οι βιολογικοί καθαρισμοί στα Χανιά.  «Ίσως το κόστος είναι υψηλότερο όμως οι δημότες δεν πρέπει να δυσανασχετούν γιατί τα οφέλη επιστρέφουν σ’ αυτούς», σχολίασε η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ.

Όχι λύματα σε ρέματα και αγωγούς

«Τα αποτελέσματα που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι διαφήμιση για την πόλη μας, όπως και η ποιότητα του νερού που πίνουμε», τόνισε η κα Αποστολάκη, γι’ αυτό:

«Ευελπιστούμε ότι τόσο οι δημότες όσο και οι επισκέπτες του Δήμου μας θα συμβάλλουν με τον καθημερινό τους οικολογικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο τρόπο ζωής, στη διατήρησή τους (…) ιδιαίτερα αποφεύγοντας την ανεξέλεγκτη και συνάμα παράνομη απόρριψη λυμάτων είτε απευθείας στη θάλασσα είτε σε αγωγούς ομβρίων, ούτως ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την ομορφιά των θαλασσών μας αλλά κυρίως να διαφυλάξουμε την υγεία όλων μας»

Εξήγησε ωστόσο, ότι υπεύθυνο για τις παράνομες συνδέσεις και τις λοιπές πρακτικές που μολύνουν τις θάλασσες, αρμόδια αρχή είναι το λιμεναρχείο. «Εμείς ελέγχουμε ενδελεχώς όλες τις καταγγελίες κι όταν διαπιστωθεί ο,τιδήποτε τους ειδοποιούμε. Πολλές φορές κάνουμε μικτά συνεργεία αλλά δεν είναι πάντα εύκολο.  Έχουμε επιβάλει και πολλά πρόστιμα».

pisses thalassas«Η θάλασσα έχει αφρούς.  Θα πάθω τίποτα;»

Για τις περιπτώσεις που βλέπουμε στην επιφάνεια της θάλασσας αφρούς, φύκια αλλά και πράσινο υγρό, μίλησε ο κ. Κώστας Στεργιάννης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα μόλυνση. Συνήθως είναι μια οπτική ρύπανση που αποτελεί φυσικό φαινόμενο», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτό έδειξαν όλες οι αναλύσεις τέτοιων δειγμάτων που έγιναν (και μετά από καταγγελίες) τα τελευταία δύο χρόνια.

«Το πράσινο υγρό και τα φύκια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι λύματα» τόνισε: «πολλές φορές είναι απλώς μια βιομάζα,  ένα φυτοπλαγκτό που δημιουργείται ανάλογα με τα φύκια που υπάρχουν στο βυθό κάθε θάλασσας και τις θερμοκρασίες» και που φέτος δεν παρατηρείται λόγω των όχι τόσο υψηλών θερμοκρασιών.

«Οι αφροί προκύπτουν κυρίως από θαλασσινές πηγές. Μπορεί να είναι απορρυπαντικό από ένα ρέμα ή από έναν αγωγό ομβρύων όμως κυρίως είναι πηγές μέσα από τη θάλασσα».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα λύματα που προέρχονται από τα τουριστικά καραβάκια. «Δεν πρέπει να απορρίπτουν λύματα. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ελέγξουμε απόλυτα, όμως γνωρίζουμε ότι το λιμεναρχείο κάνει ελέγχους», τόνισε η κα Αποστολάκη

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook