Χανιά | Αποκατάσταση της αποχέτευσης στα Λιβάδια με εθνικούς πόρους

χανιά-αποκατάσταση-της-αποχέτευσης-σ-123894

DEYAX 5Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) σας γνωρίζει ότι εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) η υλοποίηση του έργου «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης περιαστικών Δήμων Σούδας, Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου και Ακρωτηρίου του Νομού Χανίων – Υποέργο: «Ολοκλήρωση έργου: “Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης περιαστικών Δήμων Σούδας, Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου και Ακρωτηρίου του Νομού Χανίων – Β’ Σύμπλεγμα Αντλιοστασίων Λυμάτων», με συνολικό προϋπολογισμό 520.868,92 €, ενώ σε περίπτωση ανάγκης πρόσθετης χρηματοδότησης του έργου, αυτή θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από τις συνεχείς και επίπονες προσπάθειες τόσο της απερχόμενης διοίκησης όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και των στελεχών των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, κατέστη επιτέλους δυνατή η ένταξη της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του προαναφερθέντος έργου, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή την υλοποίησή του από Εθνικούς Πόρους, αφού λόγω υποβολής της έκθεσης ολοκλήρωσης και αποπληρωμής, του συνολικού έργου «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης περιαστικών Δήμων Σούδας, Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου και Ακρωτηρίου του Νομού Χανίων», δεν έγινε κατορθωτή η ένταξη της ολοκλήρωσης του υποέργου από Συγχρηματοδοτούμενους Πόρους.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχιση και ολοκλήρωση από τον δεύτερο μειοδότη πλέον (Άρθρο 61 παρ. 13 Ν. 3669/2008), ενός υποέργου το οποίο ήταν ενταγμένο στο Ταμείο Συνοχής, αλλά μετά την έκπτωση του αρχικού αναδόχου, οι εργασίες είχαν σταματήσει.

Το συνολικό αντικείμενο του έργου «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης περιαστικών Δήμων Σούδας, Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου και Ακρωτηρίου του Νομού Χανίων», το οποίο υλοποιήθηκε εμπρόθεσμα στην προβλεπόμενη ημερομηνία της 30/6/2009, αφορούσε:

1. Την υλοποίηση της μελέτης δικτύων ακαθάρτων των 82.465μ. στους περιαστικούς Δήμους Χανίων κατά 100%.

2. Μέσω 7 υποέργων δικτύων ακαθάρτων την κατασκευή συνολικά 130.435 μ. (έναντι των 124.420 μ. της εγκριτικής απόφασης) δικτύων ακαθάρτων που ήδη λειτουργούν.

3. Μέσω 2 υποέργων υλοποίησης αντλιοστασίων την πλήρη ολοκλήρωση 6 αντλιοστασίων, του υποέργου «Α’ Σύμπλεγμα αντλιοστασίων» και την υλοποίηση των 4 αντλιοστασίων του υποέργου «Β’ Σύμπλεγμα αντλιοστασίων» κατά 85%.

Οι υπολειπόμενες εργασίες για την ολοκλήρωση του υποέργου «Ολοκλήρωση έργου: “Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης περιαστικών Δήμων Σούδας, Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου και Ακρωτηρίου του Νομού Χανίων – Β’ Σύμπλεγμα Αντλιοστασίων Λυμάτων», ώστε το συνολικό έργο να γίνει πλήρως λειτουργικό, είναι:

α. Ολοκλήρωση δομικών εργασιών: διασυνδέσεις δικτύων αντλιοστασίων Δικωνύμου και Σούδας, βιομηχανικά δάπεδα και για τα τέσσερα αντλιοστάσια.

β. Περίφραξη και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου και για τα τέσσερα αντλιοστάσια.

γ. Ηλεκτρολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός, των δύο αντλιοστασίων Δικωνύμου και Σούδας.

Η αναγκαιότητα και η σκοπιμότητα της ολοκλήρωσης και λειτουργίας των δύο νέων αντλιοστασίων είναι προφανής, με δεδομένο ότι τα υφιστάμενα σήμερα παλαιά αντλιοστάσια που λειτουργούν στην περιοχή των Λιβαδιών και καλύπτουν προσωρινά την μη ολοκλήρωση των προβλεπομένων του παραπάνω υποέργου, είναι μικρής δυναμικότητας και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο της περιοχής, είναι μονοθάλαμα, χωρίς εσχάρωση, χωρίς δυνατότητα συντήρησης, χωρίς ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και αυτοματισμό, τα οποία λόγω και της πρόβλεψης σύνδεσης νέων ακινήτων, χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.

Έτσι, με την υλοποίηση των εργασιών από τον νέο ανάδοχο μέσα σε διάστημα 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, αναμένεται πλέον η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή Λιβάδια του Δήμου Χανίων.

Παράλληλα με το υπό δημοπράτηση έργο με ιδίους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων στις 7 Οκτωβρίου, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η αποκατάσταση του ασφαλτοτάπητα επί της οδού Δεληγιαννάκη και στη συμβολή της με την οδό Πιπεράκη.

Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, όπως έχει επανειλημμένα αποδειχθεί στην τριαντάχρονη πορεία της, διαθέτει την υπευθυνότητα αλλά και την ευαισθησία, τόσο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση, όσο και στη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων, με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών αλλά και τη φροντίδα του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος.

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook