Χανιά | Απαντήσεις Κουκουλόπουλου για τον καταρροϊκό πυρετό

χανιά-απαντήσεις-κουκουλόπουλου-για-173872

katarroikos piretosΔίδεται στη δημοσιότητα η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλου στην πρώτη ερώτηση, με 3184/1-10-2014,  του βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη με θέμα «Καταρροϊκός πυρετός».

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης ερωτούσε τον αρμόδιο Υπουργό:

«Τι πρόσθετα μέτρα σκοπεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξάπλωσης της νόσου αλλά και να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι;»

Στην απάντησή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…1. Ο καταρροϊκός πυρετός αποτελεί νόσο που μεταδίδεται μόνο μέσω ειδικού τύπου σκνίπας (ξενιστής), ο οποίος μεταδίδει τον ιό από ζώο σε ζώο. Ξεκίνησε να προσβάλει περί τα τέλη Μαΐου του 2014 τα αιγοπρόβατα στην Πελοπόννησο και ειδικότερα, στις ΠΕ Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας , Αρκαδίας, Αχαΐας και Κορινθίας, ενώ, τα προηγούμενα έτη, είχε εμφανισθεί και συνεχίζει να υφίσταται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πλην της Χίου από όπου έχει εκριζωθεί. Η εξάπλωση ήταν ταχύτατη και σήμερα έχει επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα. Η εξάπλωση της ασθένειας αφορά και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες με ιδιαίτερη ένταση στις Βουλγαρία, Τουρκία και την Ρουμανία, ενώ ήδη έχει εξαπλωθεί και στην Ιταλία.

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ειδική νομοθεσία για την εκρίζωση της νόσου αφού αυτή έχει προσβάλει σχεδόν όλες τις χώρες που ανήκουν σε αυτή. Η χώρα μας, μέσω των περιφερειακών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, έθεσε και θέτει σε εφαρμογή την υφιστάμενη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία, απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώντων ζώων από τις προσβεβλημένες περιοχές, εκτός των περιπτώσεων άμεσης σφαγής. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και έτσι επιτρέπεται η διακίνηση και κατανάλωση του κρέατος, του γάλακτος και, γενικότερα, των ζωικών προϊόντων τα οποία είναι ασφαλή για κατανάλωση.

3.Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθ. 432/20486/14-2-2014 ΚΥΑ προβαίνει:

Στην αποζημίωση ζώων, τα οποία έχουν, αποδεδειγμένα, προσβληθεί από τη νόσο και

Στην χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων για την αγορά εντομοαπωθητικών, τα οποία χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου μέσω του ξενιστή.

Για την κάλυψη των πληρωμών αποζημίωσης των ζωονόσων μεταξύ των οποίων η ευλογιά και ο καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων έχει ήδη κατανεμηθεί το ποσό των 11.499.978 ευρώ( 4.999.978 τον Ιούλιο και 6.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο) και σημαντικά ποσά πληρωμών έχουν γίνει ήδη στους κτηνοτρόφους των οποίων το ζωικό κεφάλαιο έχει πληγεί από τις νόσους αυτές.

4. Οι απώλειες των αιγοπροβάτων από καταρροϊκό πυρετό δεν καλύπτονται

ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου (άρθρο 2) του Οργανισμού. Καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο ζημιές που αποκλειστικά, άμεσα και διαπιστωμένα προκαλούνται από τους ασφαλιζόμενους κινδύνους του άρθρου 2 του προαναφερόμενου Κανονισμού και εφόσον η αντιμετώπιση ή ο περιορισμός τους είναι πέρα από τις δυνατότητες του ασφαλισμένου (σχετ. το άρθρο 4).

5. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προχωρήσει σε

σειρά στοχευμένων ενεργειών για να ενισχύσει το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και να στηρίξει τους κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα:

Η κτηνοτροφία και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της Ελληνικής πρότασης του εθνικού φακέλου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα ισχύσει από 1-1-2015. Το ξέρουν όλοι οι αγρότες, το ξέρουν και οι κτηνοτρόφοι.

Το θέμα των βοσκοτόπων που ταλανίζει την ελληνική κτηνοτροφία από 1-1-2015 αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες έτσι ώστε από 1-1-2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Εφόσον χρειαστεί θα γίνει συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση.

Η στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΠΑΤ και ήδη έχει δρομολογηθεί η περαιτέρω στελέχωσή τους.

Ο κτηνίατρος εκτροφής που θεσμοθέτησε το Υπουργείο με το Ν. 4235, προχωράει κανονικά, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και 1-1-2015 ξεκινάει όπως είναι προγραμματισμένο.

Τις επόμενες εβδομάδες μπαίνει μπροστά το Πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ για να μπει φραγή στις ελληνοποιήσεις παράνομου εισαγόμενου κρέατος.

Τα σχέδια βελτίωσης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αποκεντρώνονται από το νέο έτος στις Περιφέρειες για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση των τοπικών υπηρεσιών στην έγκρισή τους και να αποφευχθούν τα προβλήματα καθυστερήσεων της τρέχουσας περιόδου.

Ολοκληρώνεται μέσα στο έτος ο οδικός χάρτης για να πάψουν οι καταλογισμοί που κατά κύριο λόγο αφορούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις και ελλιπείς κτηνιατρικούς ελέγχους και αναφέρονται βέβαια στην κτηνοτροφία.

Διυπουργική Επιτροπή ασχολείται με το κρίσιμο ζήτημα της απασχόλησης αλλοδαπών και των υψηλοτάτων προστίμων που αφορούν στους κτηνοτρόφους.

Φέτος δίνεται εξισωτική δύο ετών. Όχι απλά ξεπερνιέται το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εξισωτική του 2013, αλλά δίνεται μέχρι το Δεκέμβρη εξισωτική του 2013 και του 2014.

Παρά τις δυσκολίες δημοσιονομικές συνθήκες, ο κωδικός εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος το 2015 στον προϋπολογισμό και αυξήθηκε πάνω από 130% ο προϋπολογισμός του 2014 όπως αναφέρθηκε ήδη.

6. Το ΥΠΑΑΤ έχει εγκρίνει έγκαιρα τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς κατά των ειδών εκείνων των κουνουπιών που αποτελούν τους ξενιστές του καταρροϊκού πυρετού και με τα οποία γίνονται οι ψεκασμοί των επιφανειών συμπεριλαμβανομένων των σωρών κοπριάς και των στάβλων. Τα σκευάσματα αυτά είναι διαθέσιμα προς κάθε ενδιαφερόμενο στη βάση δεδομένων που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Αξίζει επιπρόσθετα να αναφερθεί ότι, στο ΥΠΑΑΤ μέχρι και σήμερα δεν έχουν αναφερθεί δυσμενείς επιπτώσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από την εφαρμογή των ψεκασμών αυτών, ούτε και παρατηρήσεις.

7. Αναφορικά με την εφαρμογή εμβολιακών προγραμμάτων επισημαίνεται ότι, το θέμα εξετάζεται με την δέουσα προσοχή και πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους επιστήμονες και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενδεχόμενη συνδρομή της στις δαπάνες εμβολιασμού εφόσον απαιτηθεί και αποφασισθεί κάτι τέτοιο. Όπως μας ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2014 δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συγχρηματοδότηση κατά 75% από πλευράς τους, ούτε η αναγκαία ποσότητα εμβολίων για όλες τις Βαλκανικές χώρες που ενδημεί η νόσος και όποια πρωτοβουλία για εμβολιασμό μετατίθεται για τον προσεχή Μάρτιο όπου θα προβλεφθούν τα κονδύλια για όλες τις χώρες που επιθυμούν τον εμβολιασμό των ζώων. Σχετικά αναφέρεται ότι, έως σήμερα καμιά Βαλκανική χώρα που εμφανίσθηκε ο καταρροϊκός πυρετός πρόσφατα δεν έχει προβεί σε εμβολιασμούς. Από δειγματοληπτικούς ελέγχους αίματος αιγοπροβάτων, στους οποίους έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες, προκύπτει ότι ήδη αναπτύχθηκε σε σημαντικό βαθμό ανοσία στον καταρροϊκό στα αιγοπρόβατα που είχαν προσβληθεί από την νόσο.

8. Στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης της αντιμετώπισης της νόσου και των συνεπειών της στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος το ΥΠΑΑΤ, πέραν των τοπικών συσκέψεων, πραγματοποίησε στις 23.10.2014, ευρεία σύσκεψη των κτηνιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου, με εκπροσώπους και των περιφερειακών υπηρεσιών, με την πανεπιστημιακή κοινότητα, έτσι ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη στρατηγική αποτροπής της τυχόν εξάπλωσης της νόσου και να διερευνηθούν τα επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

9. Ολοκληρώθηκε το πλαίσιο και οι σχετικές εγκύκλιοι τόσο προς τις περιφερειακές υπηρεσίες όσο και προς τους δήμους της χώρας για την ταφή θανόντων ζώων από καταρροϊκό πυρετό – όταν δεν επαρκούν οι εγκαταστάσεις καύσης. Τονίζεται ότι, το ΥΠΠΑΤ με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των 13 Περιφερειών της χώρας, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, από τότε που εμφανίστηκε η νόσος στη χώρα μας.

10. Τέλος, έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες στο ΕΛΟΓΑΚ για την στενή παρακολούθηση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος ανά αιγοπροβατοτροφική μονάδα ώστε να υπάρξουν ακριβή στοιχεία της επίδρασης του καταρροϊκού πυρετού στη νέα παραγωγική περίοδο που αρχίζει από τον Νοέμβριο του 2014 και λήγει στο τέλος της Άνοιξης του 2015. Τα στοιχεία αυτά θα μας δώσουν και την πραγματική επίδραση στην παραγωγή από την νόσο την ενδεχόμενη ζημιά και τα μέτρα που τυχόν πρέπει να ληφθούν.»

 

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook