Χανιά | Ο αμίαντος κρυβόταν στο υπόγειο | Απαντήσεις «αύριο» για την απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού από το παλιό νοσοκομείο

χανιά-ο-αμίαντος-κρυβόταν-στο-υπόγειο-84599

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΙκανοποιώντας το σχετικό αίτημα του κ. Τάσου Βάμβουκα, το θέμα της απομάκρυνσης του αμιάντου, τέθηκε εκτάκτως στο χθεσινό  δημοτικό συμβούλιο, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Κεμεσίδη να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι όλα έγιναν νόμιμα και σωστά και να επαναλαμβάνει προς πάσα κατεύθυνση ότι τα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν τα λεγόμενά του υπάρχουν.

Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να τα παρουσιάσει, όταν του ζητήθηκε από την αντιπολίτευση, καθώς όπως είπε δεν τα είχε μαζί του, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων από… αύριο το πρωί.

«Πιστοποιημένη εταιρεία ήρθε εδώ, παρέλαβε τον αμίαντο και με καράβι τον μετέφερε στον Ασπρόπυργο κι από ‘κει στη Γερμανία. Το θέμα είχε λήξει»

είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι η διαδικασία αυτή κόστισε περίπου 20.000 ευρώ.

«Όταν ένα έργο είναι στο ΕΣΠΑ υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και αυστηροί έλεγχοι. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε», απάντησε στις επικρίσεις για προχειρότητα στο χειρισμό ενός τόσο σοβαρού θέματος.

Ξεκινά ελέγχους το Πολυτεχνείο

«Το μόνο που κατάφεραν όσοι συντηρούν το θέμα στην επικαιρότητα είναι να δώσουμε τώρα άλλες 20.000, για να έρθει αύριο και το Πολυτεχνείο να ελέγξει αν υπάρχει αμίαντος«, διαπίστωσε ο κ. Κεμεσίδης, εξηγώντας ότι το Πολυτεχνείο δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία πάνω σε έργα που εκτελεί ο Δήμος.

Όλα τα στοιχεία, τα αποτελέσματα των μετρήσεων και οι λεπτομέρειες της διαδικασίες είναι ήδη στη διάθεση του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου και του διευθυντή του κ. Ευ. Γιδαράκου, ο οποίος άμεσα θα προχωρήσει σε εξειδικευμένες αναλύσεις σε συνεργασία με εργαστήρια της Γερμανίας και της Αμερικής.

Κεμεσίδης: «Εγώ είμαι υπεύθυνος – Υπάρχουν όλα τα πιστοποιητικά»

Κληθείς να εξηγήσει το πώς ενώ εκείνος διαβεβαίωνε ότι ο αμίαντος απομακρύνθηκε από ιδιωτική εταιρεία ο έτερος αντιδήμαρχος κ. Πρωτοπαπαδάκης έλεγε ότι συνεργεία του δήμου απομάκρυναν τον αμίαντο, ο κ. Κεμεσίδης ήταν κατηγορηματικός: «Εγώ είμαι ο υπεύθυνος και εγώ ξέρω τι συνέβη.

Η τεχνική υπηρεσία του δήμου εκτελούσε το έργο. Ωστόσο, δεν προέβλεψε ότι υπήρχε αμίαντος στο υπόγειο. Μια παράλειψη έγινε. Είναι έγκλημα αυτό;»

τόνισε και εξήγησε ότι αυτός ήταν ο λόγος που εκ των υστέρων εκλήθη ιδιωτική εταιρεία και παρέλαβε τον αμίαντο.

Τάσος Βάμβουκας: «Είστε ανεύθυνοι»

«Υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας κε Κεμεσίδη», τόνισε ο κ. Βάμβουκας.

Ο επικεφαλής του «Δήμου Ενεργών Πολιτών» κατηγόρησε ευθέως τη δημοτική αρχή για «ανευθυνότητα και παραλείψεις». «Αν ήσασταν γείτονες ή εργάτες, τί θα λέγατε;», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι αν δεν είχαν τίποτα να κρύψουν θα είχαν καλέσει το Πολυτεχνείο εξ αρχής.

Εξηγήσεις ζήτα η αντιπολίτευση

Κρατώντας πιο χαμηλούς τόνους, οι σύμβουλοι της παράταξης «Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία»,  ζήτησαν να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για το τί έχει γίνει έως τώρα και τί πρόκειται να γίνει στο μέλλον με το θέμα. «Εξακριβωμένα ο αμίαντος είναι καρκινογόνος. Γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι τόσο αυστηρή’, τόνισε ο κ. Μ. Κυνηγός.

«Έχουν μπει θέματα που είναι πολύ σοβαρά. Δεν έχουμε σκοπό να φρενάρουμε το έργο αλλά ούτε και θα σας αφήσουμε να το κουκουλώσετε», είπε από την πλευρά του ο κ. Α. Παπαδογιάννης: «Περιμένουμε να ανοίξετε το θέμα επί της ουσίας».

Ο κ. Παπαντωνάκης από την πλευρά του, ενστερνίστηκε πλήρως τη θέση του κ. Βάμβουκα και επεσήμανε ότι «έστω και ενός εργάτη η ζωή να τεθεί σε κίνδυνο, δεν γίνεται να μιλάμε για κόστος».

 

One thought on “Χανιά | Ο αμίαντος κρυβόταν στο υπόγειο | Απαντήσεις «αύριο» για την απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού από το παλιό νοσοκομείο

  1. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΜΕ ΤΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΝΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ. ΣΤΟ »ΜΕΓΑΛΟ» ΕΡΓΟ ΤΗΣ »ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ» ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΑΝ ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ (ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ Ο ΚΕΜΕΣΙΔΗΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ »ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ» ΚΑΙ »ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΛΛΕΝΙΤ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ (ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;) ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Ο »ΑΠΛΟΣ» ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΠΗΡΕ ΤΑ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ ΜΠΑΖΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΑΠΟΘΕΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΠΛΑ ΜΠΑΖΙΑ. ΚΑΙ Ο ΚΑΫΜΕΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΤΕΚΟΤΑΝΕ ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΕΝΩ ΑΝ ΗΞΕΡΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Ή ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΣΕ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ. ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ΚΕΜΕΣΙΔΗ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook