Χανιά | Απίστευτη ιστορία: Γράμμα από το Νταχάου ψάχνει τον παραλήπτη του

χανιά-απίστευτη-ιστορία-γράμμα-από-το-455686

Το κουβάρι μιας απίστευτης ιστορίας που μοιάζει βγαλμένη από ταινία του κινηματογράφου, προσπαθούν να ξετυλίξουν η δικηγόρος Στέλλα Μπατάκη και ο αδελφός της Διομήδης. Όλα ξεκίνησαν, όταν, μετακομίζοντας το γραφείο τους «έπεσαν πάνω» σε ένα γράμμα του 1945, γραμμένο μέσα στον θάλαμο 58 του στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου.

Ο τότε αιχμάλωτος Στυλιανός Βαλμάς, απευθυνόταν στην μητέρα του.  Σήμερα, 71 χρόνια μετά, το γράμμα αναζητεί παραλήπτη. Εσείς, μήπως γνωρίζετε κάποιον Βαλμά;

Αναφέρει η Στέλλα Μπατάκη:

«ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΕΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΒΑΛΜΑ»

Έχω γράμμα γι’ αυτούς γραμμένο το 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο ΝΤΑΧΑΟΥ! Βοηθείστε κοινοποιώντας, για να φτάσει παντού!

Πώς έχει η ιστορία…

Τιμώντας τον πατέρα μας, Γιάννη Μπατάκη, και τον παππού μας (της μητρικής γραμμής), Πέτρο Μιχελιουδάκη, όταν μετακομίζαμε γραφείο με τον αδερφό μου, Diomidis Batakis, στα Χανιά, φτιάξαμε κάποιες προθήκες, στις οποίες τοποθετήσαμε αντικείμενα, βιβλία και έγγραφά τους, τα οποία χρονολογούνται απο το 1800+ και πέρα και σχετίζονται με τη δουλειά μας (δικηγόρος & λογιστής). Κατά τη διαλογή των βιβλίων και εγγράφων του παππού μας, βρήκαμε ένα γράμμα ενός ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΒΑΛΜΑ που απευθυνόταν στη μητέρα του.

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΑΛΜΑΣ το 1945 ήταν αιχμάλωτος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου και στο ΑΟΥΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ μαζί με τον παππού μας. Στον ίδιο θάλαμο. Στον θάλαμο 58. Μαζί με άλλους πολλούς (βρέθηκε και η λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων αιχμαλώτων πολλών θαλάμων).

Πιθανόν ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΑΛΜΑΣ έδωσε το γράμμα αυτό στον παππού μας για να το παραδώσει στην οικογένειά του. Για άγνωστο λόγο, ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ. Ίσως να μην βρήκε κανέναν.

Από το γράμμα προκύπτει ότι το 1945, ήταν ο τρίτος του χρόνος στο Νταχάου. Πιθανόν να τον θεωρούσαν νεκρό. Δε γνωρίζουμε αν επέστρεψε. Είχε όμως οικογένεια! Σύζυγο και μία κόρη που την ελεγαν ΡΙΤΑ. Είχε και αδερφές. Την μία την έλεγαν Εμιλίτσα. Αν είχε εγγόνια, σήμερα θα είναι περίπου 35-50 ετών. Όταν ο παππούς μας επέστρεψε απο το Νταχάου ήταν περίπου 25-27 ετών.

Σήμερα θέλουμε να βρούμε έναν απόγονο του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΒΑΛΜΑ, να του παραδώσουμε το γράμμα που προοριζόταν για την οικογένεια τους!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΑΝΤΟΥ?

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κι ελπίζω να καταφέρουμε να ζήσουμε τη μαγική στιγμή ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ – ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ του γράμματος!

(Το γράμμα της φωτογραφίας δεν σχετίζεται με την υπόθεση. Η επιστολή που έχουν στα χέρια τους η Στέλλα και ο Διομήδης, θα επιδοθεί μόνο στους απογόνους του αποδέκτη)

Εδώ είναι οι περιοχές με την πυκνότητα τηλεφώνων που είναι καταχωρημένα στο επίθετο «Βαλμάς» #Valmas #Βαλμάς #Βαλμας

Η Στέλλα κι ο Διομήδης έχουν ένα γράμμα που 71 χρόνια μετά αναζητά ακόμα τον παραλήπτη του

zarpanews.gr

8 thoughts on “Χανιά | Απίστευτη ιστορία: Γράμμα από το Νταχάου ψάχνει τον παραλήπτη του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook