Χανιά | Αντίθετος στην φορολόγηση του κρασιού ο Βουλγαράκης

χανιά-αντίθετος-στην-φορολόγηση-του-κ-264390

Ο Aντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, με αφορμή την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί εξέφρασε την καθολική του αντίθεση στο μέτρο αυτό, που πλήττει καίρια τους οινοπαραγωγούς και τυποποιητές της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

«Σκοτώνουν ένα ακόμη ελληνικό προϊόν» υπογράμμισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε:

«Ειδικά για την Κρήτη, το ελαιόλαδο και το κρασί είναι τα βασικά προϊόντα που παράγονται στο νησί εδώ και 5.000 χρόνια. Δεν είναι, ως εκ τούτου, προϊόντα συνδεδεμένα μόνο με την οικονομία, αλλά και με το πολιτισμό μας και ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Το κρασί και το ελαιόλαδο αποτελούν βασικά συστατικά της Κρητικής Διατροφής, και τέτοιου είδους αποφάσεις αποδυναμώνουν ταυτόχρονα και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρήτης, ως κορυφαίου προορισμού γαστρονομικού τουρισμού.

Η  καλλιέργεια του αμπελιού  αποτελεί μια από τις σημαντικής  πήγες εισοδήματος για τους παραγωγούς των Χανίων. Σήμερα ο κλάδος της οινοποιίας, παρ’ όλες τις δυσκολίες της περιόδου, εξακολουθεί να παράγει, να υποστηρίζει την αγροτική οικονομία, να κάνει συγκροτημένες προσπάθειες εξωστρέφειας  και να δημιουργεί εθνική ταυτότητα στο χώρο της αγροτικής οικονομίας. Το  εμφιαλωμένο κρασί αποτελεί προϊόν πλήρους καθετοποίησης με αποτέλεσμα να πλήττονται όλα τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα του οινικού κλάδου. Δεν υπάρχει λογική στην απόφαση, ένα ντόπιο προϊόν να δεχτεί το βάρος του ισοδυνάμου μέτρου. Τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του αφού είναι αναπόφευκτη η μείωση της κατανάλωσης του. Παράλληλα θα αυξήσει περαιτέρω την παραοικονομία και τη τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή.

Ο φόρος, 20 λεπτά ανά λίτρο, υπερβαίνει κατά πολύ την αξία των σταφυλιών, ενώ ταυτόχρονα ισούται με τη μέση τιμή διάθεσης των κρασιών στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η εφαρμογή μιας τόσο ψηλής φορολογίας αλυσιδωτά θα καταστήσει τις  οινοποιητικές επιχειρήσεις και τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες  και θα επιδεινώσει τη θέση των Ελλήνων παραγωγών πλήττοντας άμεσα την ελληνική περιφέρεια. Οι εξαγωγές των ελληνικών κρασιών θα μειωθούν δραματικά λαμβανομένου υπ’ όψιν του αδυσώπητου ανταγωνισμού τιμών που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές, ακυρώνοντας όλες τις προσπάθειες του κλάδου για εξωστρεφή ανάπτυξη των προϊόντων του.

Εκφράζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την  αντίθεσή μου στο επικείμενο μέτρο και καλώ την ύστατη στιγμή  τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου καθώς και τον  Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποφύγουν  με κάθε τρόπο την επιβολή του», κατέληξε ο κ. Βουλγαράκης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook