Χανιά | Ανησυχία από τους ναυαγοσώστες για το Προεδρικό Διάταγμα! Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό

χανιά-ανησυχία-από-τους-ναυαγοσώστες-684619

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αλλαγές στο νέο Προεδρικό Διάταγμα για τους ναυαγοσώστες, απέστειλε η Ένωση Ναυαγοσωστών Αιγαίου, Κρητικού και Ιονίου Πελάγους.

Στην επιστολή σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «αρκετά άρθρα και μάλιστα τα πιο σημαντικά, να είναι εις βάρος της ζωής των πολιτών ,του τουρισμού ,των ναυαγοσωστών ,των σχολών ναυαγοσωστικής και προς οικονομικό όφελος ανθρώπων μετρημένων στα δάκτυλα ενός χεριού».

Η επιστολή:

«Αξιότιμε υπουργέ,

Με έκπληξη και αιφνιδιασμό υποδεχτήκαμε το νέο Π.Δ. για τη ναυαγοσωστική καθώς άλλες αλλαγές είχαν προταθεί και άλλες έγιναν.

Αποτέλεσμα αρκετά άρθρα και μάλιστα τα πιο σημαντικά, να είναι εις βάρος της ζωής των πολιτών ,του τουρισμού ,των ναυαγοσωστών ,των σχολών ναυαγοσωστικής και προς οικονομικό όφελος ανθρώπων μετρημένων στα δάκτυλα ενός χεριού . Κάτι που θεωρούμε ότι δεν έχει σχέση το υπουργείο σας ή έγινε εσκεμμένα.

Συγκεκριμένα:

-1.Σε παγκόσμια πρωτοτυπία καθιερώνονται οι «ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΣΚΑΦΩΝ». Ενας ναυαγοσώστης ανά τρεις πύργους ΧΩΡΙΣ αντικείμενο!

ΔΕΝ θα κάνει ποτέ διάσωση ,απλά θα κάθεται στα παρακείμενα beach bar περιμένοντας την ώρα αποχώρησης Ακόμα και η πλήρης απουσία του δεν μπορεί να ελεγχτεί από το λιμεναρχείο!

Κάποιοι όμως θα πληρώνονται γι αυτόν και θα κερδοσκοπούν!

-2  5μετρο κατ ελάχιστον σκάφος στελεχωμένο με χειριστή και ναυαγοσώστη. Το σκάφος αυτό βάσει νόμου αλλά και ασφάλειας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να βρίσκεται σε χώρο λουομένων.

Επίσης λόγο τεράστιου σχετικά όγκου και ισχύος, είναι αδύνατο, επικίνδυνο και απαγορευτικό να κινηθεί ανάμεσα σε κολυμβητές. Έτσι θα βρίσκεται σε κάποιο λιμάνι ή μακριά πολλά μίλια από τις περισσότερες παραλίες, όντας εντελώς άχρηστο! Ο χειριστής και ο ναυαγοσώστης δεν θα προσφέρουν ΠΟΤΕ διάσωση, αλλά θα περιμένουν σε παρακείμενο στο λιμάνι καφέ απλά να σχολάσουν.

Επίσης άχρηστοι για τη δημόσια ασφάλεια και προς συντεχνιακό κέρδος κάποιον και μόνο.

Δεδομένου οτι οι διασώσεις γίνονται σε μερικές δεκάδες μέτρα από την παραλια, δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ!

Δηλαδή: Ένας δήμος με 12 ναυαγοσωστικούς πύργους θα απασχολεί 18 άτομα όπου το 33% (οι 6) δεν θα κάνει τίποτα! Είναι ακριβώς η  άσκοπη αύξηση που προτείνει το νέο Π.Δ.

Αυτοί δεν θα σώσουν ούτε 1 ανθρωπο.Καποιοι όμως έχουν οικονομικό όφελος από αυτό!

-3. Το πιο βασικό, σοβαρό αίτημα από το 2001 και το πρώτο Π.Δ. που θα προστατέψει ζωές και θα μειώσει τους πνιγμούς δεν λύθηκε:

Το ωράριο των ναυαγοσωστών. Στις 17.30 όπου οι παραλίες είναι γεμάτες κόσμο, αποχωρεί ο ναυαγοσώστης! Την στιγμή όπου οι ίδιοι ο ι λουόμενοι διαμαρτύρονται.

Κι όμως ενώ υπήρχε στις αρχικές προτάσεις προς εσάς η επιμήκυνση έως τις 19.00,το άρθρο αυτό αφαιρέθηκε!

Γιατί δεν βόλευε στα ωράρια για κέρδος κάποιων εργολάβων με σχολές ναυαγοσωστικής σφραγίδα χωρίς καθόλου εκπαιδεύσεις ή ελαχιστότατες!

Άλλο ένα καθαρά συντεχνιακό άρθρο το οποίο προσβάλει πολίτες, πολιτική ηγεσία, λιμενικό σώμα, τουρισμό ως τη βαριά μας βιομηχανία, ναυαγοσώστες, σχόλες ναυαγοσωστικής  που έχουν στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

-4 Αντικατάσταση σκάφους με μεγαλύτερο 3.30 και κινητήρα 6hp.

Όσο βρίσκεται μόνο ένας ναυαγοσώστης ανά πύργο η χρήση ενός σκάφους 100+ κιλών (που μπορεί να φτάσει τα 200) και το οποίο βρίσκεται αναγκαστικά αραγμένο στην παραλία είναι αδύνατη. Ούτε μπορεί μόνος του να το ρίξει στη θάλασσα, ούτε να κάνει διάσωση μονος του.

Πόσο ακόμα αν χρειαστεί να μπει στο νερό και να το αφήσει ακυβέρνητο για να προβεί σε διάσωση και να ανελκύσει το θύμα στο σκάφος.

Έτσι δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ, επίσης εις βάρος της ανθρώπινης ζωής. Άλλο ένα άρθρο που αυξάνει τους πνιγμούς.

-5. Η Ελληνικές παραλίες κάθε χρόνο πάσχουν από έλλειψη ναυαγοσωστών. Μια ιδιαίτερα σοβαρή τροχοπέδη  που ταυτόχρονα συνιστά και παρανομία, είναι η (επίσης μοναδική στα παγκόσμια δεδομένα) απαίτηση διπλώματος ταχυπλόου σκάφους.

Ενώ για ένα μικρό σκάφος με κινητήρα μέχρι 30hp συμφώνα με το νόμο δεν απαιτείται για κανένα πολίτη η κατοχή διπλώματος ταχυπλόου, καθώς είναι εύκολη και ακίνδυνη η χρήση του, αυτό απαιτείται για τον ναυαγοσώστη! Ο οποίος μάλιστα κινείται στον αυστηρά περιορισμένο χώρο των 400×200μ.

Ούτε καν στα 2 μίλια από την ακτή που επιτρέπει στους υπόλοιπους ο νόμος και σε ελεύθερο μήκος.

Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο οπου οι ναυαγοσώστες πρέπει να έχουν αυτό το δίπλωμα!

Αυτή η  καθαρά συντεχνιακή και άχρηστη απαίτηση δυσκολεύει ιδιαίτερα την αύξηση των ναυαγοσωστων.Κι έτσι οι πνιγμοί αυξάνονται αντί να μειώνονται.

ΚΑΙ αυτό ήταν στις αρχικές προτάσεις προς εσάς!

Αξιότιμε κύριε Κουρουμπλη.

Έστω την έσχατη στιγμή προστατέψτε την ανθρώπινη ζωή, το κύρος του υπουργείου σας που έγινε μοχλός κερδοσκόπων, το Λ.Σ.

την Ελληνική ναυαγοσωστική, τον τουρισμό μας.”

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook