Χανιά | Αναφορά Βιρβιδάκη για τη Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών του Νοσοκομείου

χανιά-αναφορά-βιρβιδάκη-για-τη-σχολή-β-150676

nosokomeioΟ Βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης κατέθεσε την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, αναφορά προς τους Υπουργούς Υγείας κ. Μαυρουδή Βορίδη, Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη το με αριθμό πρωτοκόλλου 20597/30-10-2014 έγγραφο του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» κ. Χαράλαμπου Δουλγεράκη προς τους Βουλευτές Νομού Χανίων, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Α. Βουλγαράκη και τον Δήμαρχο Χανίων κ. Α. Βάμβουκα, με θέμα «Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών Γενικού Νοσοκομείου Χανίων».

Η αναφορά:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε στο Νοσοκομείο μας λειτουργεί από το 1989 Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ) βοηθών Νοσηλευτών.

Το σχολικό έτος 2014-2015 που διανύουμε είναι η τελευταία χρονιά που θα λειτουργήσει ως ΕΠΑ.Σ   (όπως και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα) με βάση τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 46 του Ν. 4186/2013 « Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις».

Το σχολ. έτος 2014 – 2015 δεν  έγιναν εγγραφές στην  Α΄ Τάξη  και φέτος λειτουργούμε μόνο με την Β΄τάξη  με καταληκτική ημερομηνία λειτουργίας της με την σημερινή της μορφή ,την 15η  Σεπτεμβρίου 2015.

Με δεδομένο πως ο κ. Υπουργός Υγείας έχει ζητήσει  από την Διεύθυνση Επαγγελμάτων Υγείας στοιχεία για την λειτουργία των Σχολών καθώς επίκειται άμεσα  η απόφαση του για  την μετεξέλιξη τους σε ΙΕΚ, την συρρίκνωση τους σε αριθμό πολύ λιγότερο από τις υπάρχουσες  ή και το οριστικό κλείσιμο τους,  επιθυμώ να σας παράσχω πληροφορίες που θα σας φανούν χρήσιμες στην διεκδίκηση της διατήρηση της Σχολής των Χανίων .

-Η σχολή μας λειτουργεί από  το 1989 και έχουν αποφοιτήσει 700 περίπου Νοσηλευτές από τους οποίους ένα ποσοστό περί το 60% απασχολείτε σε  δομές Υγείας Δημόσιου και Ιδιωτικού φορέα.

-Σχολές σαν την δική μας λειτουργούν σε όλους σχεδόν τους Νομούς της χώρας  και σ αυτήν την χρονική στιγμή θα ληφθεί απόφαση για την παραμονή κάποιων από αυτές ως ΙΕΚ ή το οριστικό κλείσιμο τους.

-Σπουδαστές της Σχολής μετά την αποφοίτηση τους  υποχρεούνται  να κάνουν εξάμηνη μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση προκειμένου να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος  και έτσι ενισχύεται σε Νοσηλευτικό προσωπικό το Νοσοκομείο μας, κάτι που στην σημερινή πραγματικότητα αποτελεί ουσιαστική βοήθεια στην λειτουργία του με μηδενικό κόστος.

-Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από υποψήφιους σπουδαστές για φοίτηση. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως το σχολ. έτος 2013-2014 οι αιτήσεις υπερέβησαν τις 150 για 25 θέσεις και μάλιστα σημαντικός αριθμός υποψηφίων ήταν παιδιά που είχαν εισέλθει σε ανώτερα και ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά αδυνατούσαν να σπουδάσουν σε πόλεις εκτός της μόνιμης κατοικίας τους λόγω της οικονομικής κρίσης και η Σχολή μας ήταν η μόνη  τους ευκαιρία για σπουδές.  Αν φέτος γινόταν εγγραφές βάση του ενδιαφέροντος που έδειξαν οι υποψήφιοι, οι αιτήσεις θα ξεπερνούσαν τις 200.

-Στο Νομό Χανίων δεν υπάρχει  κανένας φορέας που να παρέχει σπουδές στην Νοσηλευτική εκτός της Σχολής μας, αφού ο τομέας Επαγγελμάτων Υγείας του Υπουργείου Παιδείας έχει  από διετίας καταργηθεί και στο Δημόσιο ΙΕΚ της πόλης μας δεν λειτουργούν τμήματα Νοσηλευτικής.

-Το κόστος λειτουργίας της Σχολής  μας είναι μηδενικό,  δεδομένου ότι  δεν καταβάλλουμε ενοίκιο καθώς στεγαζόμαστε στο Νοσοκομείο  (οι περισσότερες Σχολές των άλλων Νομών στεγάζονται σε μισθωμένα κτήρια) και σεβόμενοι την  Δημοσιονομική πολιτική, εφαρμόζουμε  πρακτικές περιορισμού εξόδων όπως επί  παραδείγματι την τράπεζα βιβλίου, όπου οι μαθητές παραδίδουν τα βιβλία στην λήξη του σχολ. έτους για να τα δώσουμε στους επόμενους.

-Το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στην Σχολή είναι δύο άτομα   και δεν χρησιμοποιείται αμειβόμενο  ωρομίσθιο προσωπικό .

-Το κόστος θα είναι μεγάλο  με την απώλεια ενός Σχολείου που έχει καταξιωθεί στην συνείδηση  των πολιτών σαν τον φορέα που δίνει επιστημονική κατάρτιση υψηλού επιπέδου, μοναδικού στον τομέα Νοσηλευτικής στον Νομό Χανίων, αλλά και για τις δράσεις κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα που έχει με επιτυχία αναλάβει ( συμμετοχή σε αντιμετώπιση κρίσεων, εμβολιασμοί για τον ιό Η1Ν1,  συγκέντρωση χρημάτων για  οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα κ.λ.π.) Κόστος που μεγεθύνεται αν σκεφτεί κανείς πως κλείνει μια Σχολή εν μέσω οικονομικής κρίσης όπου η δυνατότητα μετακίνησης σπουδαστών στα μεγάλα αστικά κέντρα για σπουδές στην Νοσηλευτική είναι για τους περισσότερους Χανιώτες απαγορευτική.

Έχοντας προσωπική άποψη για την  υψηλού επιπέδου παρεχόμενη εκπαίδευση στην  Σχολής, τις ανάγκες  του Νοσοκομείου σε Νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και για  την ενσωμάτωση του συγκεκριμένου Σχολείου στην κοινωνία των Χανίων, φοβάμαι πως το κλείσιμο της θα πυροδοτήσει πολλές και δίκαιες αντιδράσεις.

Θα πρέπει να συστρατευτούμε σε μια κοινή προσπάθεια για την παραμονή της Σχολής στα Χανιά και την αναβάθμιση της από Επαγγελματική Σχολή,   σε ΙΕΚ

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την  συνδρομή σας  την  οποία θεωρώ δεδομένη.

Μετά τιμής,

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗΣ»

 

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook