Χανιά | Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων για τα μέτρα του τρίτου μνημονίου

χανιά-ανακοίνωση-της-ενωτικής-ομοσπο-367493

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, αντιδρώντας στα μέτρα που θα επιφέρει το τρίτο μνημόνιο στον αγροτικό κόσμο, κάνοντας παράλληλα λόγο για κατακερματισμό του κλάδου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

» Αγρότισσα, αγρότη

Το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι σκληρό για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους αφού έρχονται να εφαρμοστούν στην πράξη μέτρα που είτε ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, ή περιλαμβάνονται στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 – 2020.

  • Ασφάλιση

Με τον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης, οι εισφορές στον ΟΓΑ αυξήθηκαν κατά 3% από το 2ο εξάμηνο του 2015 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλματωδώς ώστε το 2022 οι εισφορές για την Ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία να φτάσουν στο 27,20% του αγροτικού μας εισοδήματος. Όλα αυτά την στιγμή που πάνω από το 50% των μικρομεσαίων αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ, ποσοστό που θ’ αυξηθεί κι άλλο με τις νέες αυξήσεις. Η κυβέρνηση και οι «θεσμοί», προκειμένου να μας εξαναγκάσουν να πληρώσουμε τα χρέη στον ΟΓΑ μας απειλούν με κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών.

  • Φορολογία

Για το εισόδημα του 2015 πληρώσαμε φέτος φόρο με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Από του χρόνου, ναι μεν θα ισχύει και για τους αγρότες το αφορολόγητο όριο εισοδήματος που πετύχαμε με τον σκληρό κι ανυποχώρητο αγώνα μας στα μπλόκα, τον περασμένο χειμώνα – όμως είναι χαμηλό, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δέχτηκε το αγροτικό αίτημα για αφορολόγητο 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 για κάθε παιδί, αλλά κουτσούρεψε κι αυτό που ίσχυε για τους εργατοϋπαλλήλους και τους συνταξιούχους κι από τις 9.500 ευρώ που ήταν το κατέβασε στις 8.670 ευρώ. Δεν δέχτηκε, επίσης, να ικανοποιήσει τα άλλα, δίκαια, αιτήματα μας για το Φορολογικό, όπως να μην ισχύει η φορολόγηση με τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης, να μην κρατάμε λογιστικά βιβλία – και, άρα, να μην πληρώνουμε λογιστή κι άλλα έξοδα – όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ το χρόνο, το μεγάλο κεφάλαιο και στον αγροτικό τομέα να πληρώσει φόρο με συντελεστή 45% κ.ά.

  • Σύνταξη

Σε εφαρμογή μπαίνει και το μέτρο της περικοπής κατά 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων αγροτών εξακολουθούν ν’ απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και εισπράττουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΓΑ, που αναγκάζονται να συνεχίζουν να δουλεύουν, αφού η σύνταξη που παίρνουν τώρα – αλλά κι αυτή που θα πάρουν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο – είναι πολύ μικρή και δε φτάνει να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης.

  • Αποζημιώσεις από ζημιές

Μας αφήνουν χωρίς αποζημιώσεις όταν η παραγωγή μας υπόκειται ζημιές από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, στηριζόμενοι στον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει και δεν καλύπτει τις ζημιές από κάθε αίτιο και δεν αποζημιώνει για το σύνολο των καταστροφών και επικαλούμενη τις οικονομικές αδυναμίες του κράτους. Επίσης απέρριψαν το δίκαιο αίτημα μας για συμψηφισμό των χρεών με τις χρωστούμενες εισφορές.

  • Διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα και μη»

Στο πλαίσιο υλοποίησης της πρόβλεψης του νόμου για διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», χιλιάδες μικροκαλλιεργητές και μικροεισοδηματίες που, επειδή το αγροτικό τους εισόδημα είναι πολύ μικρό και δεν μπορούν να ζήσουν μ’ αυτό τις οικογένειές τους, αναγκάζονται να κάνουν κι άλλες δουλειές, θα αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κι όλα τα άλλα υποβοηθητικά για τους αγρότες μέτρα.

Επιδοτήσεις/ενισχύσεις κόβονται διαρκώς, με τελευταία θύματα τους κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, στους οποίους δεν δίνονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, επειδή τα ντόπιων φυλών ελευθέρας βοσκής πρόβατά τους δεν μπορούν να πιάσουν το όριο παραγωγής που τίθεται από την ΕΕ στα 120 κιλά γάλα ετησίως από το καθένα. Άλλωστε, γενικότερα με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται και μέχρι τέλους του 2019 οι περικοπές θ’ αγγίξουν, συνολικά, το 60%.

Επίσης από τα τέλη του ερχόμενου Σεπτέμβρη καλούμαστε ν’ αρχίσουμε να πληρώνουμε τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το σπίτι, το οικόπεδο στο χωριό – για το οικόπεδο θα είναι αυξημένος – τους αχυρώνες, τους στάβλους και τα χωράφια. Και μαζί τα ειδικά αγροτικά χαράτσια, όπως για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, ΤΟΕΒ, τα ψεκαστικά, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.

Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και θα χειροτερεύει όσο συνεχίζεται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Οι αγρότες έχουμε απέναντί μας, αντιπάλους και εχθρούς μας, τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που με την εκμετάλλευσή μας και την κερδοσκοπία απομυζούν το μόχθο μας, τους τραπεζίτες με τα πανάκριβα δάνεια και το κράτος με τους βαρείς φόρους που ρουφούν το αίμα μας, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα κόμματα που με την πολιτική την οποία εφαρμόζουν και στηρίζουν μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ο μοναδικός δρόμος είναι πλέον ο δρόμος του αγώνα για αυτό στα μέσα του Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ευρεία πανελλαδική σύσκεψη των Ομοσπονδιών, Μπλόκων, Επιτροπών Αγώνα, Αγροτικών Συλλόγων για την οργάνωση και τον σχεδιασμό των νέων κινητοποιήσεων μέσα από τις οποίες θα διεκδικήσουμε:

-Να μείνουν στα χαρτιά οι νόμοι – εκτρώματα για Ασφαλιστικό – Φορολογικό.

-Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και στα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που θ’ εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα και τη συνέχιση της αγροτικής απασχόλησης.

-Εξόφληση από το κράτος, την ΕΕ και τους εμποροβιομηχάνους όλων των χρωστούμενων προς τους αγρότες (εξισωτικές αποζημιώσεις, επιστροφές φόρου καυσίμων, προγράμματα νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, παράδοση προϊόντων κ.λπ.).

-Άτοκα καλλιεργητικά δάνεια από τις τράπεζες στους μικρομεσαίους αγρότες, με εγγύηση του κράτους, καμία κατάσχεση σπιτιού ή χωραφιού για χρέη μικρομεσαίου αγρότη.

-Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται οι ζημιές από όλα τα αίτια και να δίνονται αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών.

-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των άλλων χαρατσιών.»

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων για τα μέτρα του τρίτου μνημονίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook