Χανιά | Ανακοίνωση για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών στα σχολεία

χανιά-ανακοίνωση-για-τον-τρόπο-επιλογ-0

thraniaΑνακοίνωση σχετικά με τον τρόπο επιλογής των νέων διευθυντών στα σχολεία έδωσαν στην δημοσιότητα μέλη του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Χανίων.

Η ανακοίνωση:

Έχουν περάσει λίγα εικοσιτετράωρα από τότε που η πλειοψηφία (των τεσσάρων μελών) του (επταμελούς) Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Χανίων με «ιερή αγανάκτηση» εξέδωσε μια οργίλη ανακοίνωση εναντίον της απόφασης του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Χανίων, η οποία αφορούσε στον τρόπο επιλογής των νέων διευθυντών στα σχολεία. Η ανακοίνωση των τεσσάρων μελών του Δ.Σ., με την οποία επιχειρούν να «βάλουν τα πράγματα στη θέση τους» και να τακτοποιήσουν επιτέλους τους λογαριασμούς τους με την «άλλη πλευρά» της «ανεύθυνης» αριστεράς, αποτελεί πραγματικό μνημείο για το πως εννοεί ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός τη λειτουργία και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπογράφεται από τα τρία μέλη των (φιλο)κυβερνητικών ΣΥΝΕΚ  από κοινού με τον εκπρόσωπο της «συνοδοιπόρου», συντηρητικής παράταξης Α.Ο.Κ., η οποία συστηματικά στα Δ.Σ. και τις Γενικές Συνελεύσεις καταψήφιζε κάθε πρόταση απεργιακής κινητοποίησης που επιχειρούσε να ανακόψει την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων εις βάρος του δημόσιου σχολείου, των μαθητών και των εκπαιδευτικών που εργάζονται σ’ αυτό.

Δε θέλουμε να σταθούμε στην ουσία της διαφοροποίησης των τεσσάρων μελών του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Χανίων στο θέμα της διαδικασίας επιλογής διευθυντών και την προτροπή τους για εκμετάλλευση αυτής της «μοναδικής ευκαιρίας» για την εκλογή των «σωστών προσώπων», καθώς η θέση της Ε.Λ.Μ.Ε. αποτυπώνεται εύγλωττα στη σχετική απόφαση του ΔΣ που αποτέλεσε και την αφορμή για την παραπάνω δήλωση.

Επίσης δεν πρόκειται να μιλήσουμε για τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και την προσπάθεια της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. να υπεραμυνθούν της κυβερνητικής πολιτικής, όσο αναντίστοιχη με τις προεκλογικές εξαγγελίες  και κυρίως τις ανάγκες της εκπαίδευσης κι αν είναι αυτή.

Για μας, άλλωστε, ανεξάρτητα από τον τρόπο επιλογής διευθυντών στα σχολεία, καλύτερες μέρες δεν πρόκειται να υπάρξουν στην εκπαίδευση, όσο δεν αναιρείται η κατεύθυνση της εκπαιδευτικής πολιτικής, η οποία συνεχίζει -στα βασικά της σημεία- να κινείται στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και του Ο.Ο.Σ.Α. Από την άλλη μεριά, ωστόσο, δεν μπορεί, να μας αφήσει αδιάφορους η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας και η προκλητική προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων που επιχειρείται.

  • Μας προκαλεί, δηλαδή, εντύπωση ότι μία σημαντική -πράγματι- , όσο και σύννομη απόφαση του Δ.Σ., που όμως «ξεφεύγει» από τη γραμμή της πλειοψηφίας, και η οποία βγήκε στη δημοσιότητα μετά από αρκετές περιπέτειες, κρίθηκε αναγκαίο να συνοδευθεί από τη συγκεκριμένη δήλωση διαφοροποίησης, που δεν είναι τίποτα άλλο από προσπάθεια να εξηγηθούν τα αίτια της «ήττας» – σε ποιους άραγε; Αυτό, πράγματι, είναι ένα ολοφάνερο δείγμα δημοκρατικής αντίληψης και νοοτροπίας, που δεν ανέχεται «μακροσκελέστατες» αντικυβερνητικές ανακοινώσεις που «δεν τις διαβάζει κανείς» (sic)… Και τότε γιατί προέκυψε η ανάγκη να διαφοροποιηθεί η πλειοψηφία του Δ.Σ. για μια ανακοίνωση που δεν θα τη διαβάσει κανείς; Προς τί το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Τα επιχειρήματα της ανακοίνωσης των τεσσάρων μελών του Δ.Σ. γρονθοκοπούν πρώτα την κοινή λογική και ύστερα, αφού την έχουν εξοντώσει, αναιρούν το ένα το άλλο…
  • Στην ίδια ανακοίνωση των τεσσάρων μελών του Δ.Σ. τίθενται και ζητήματα δημοκρατικής τάξης του συνδικάτου και κανόνων λειτουργίας του Δ.Σ. και γίνεται αναφορά στα «νέα ήθη» που επιχειρείται να εισαχθούν. Εδώ πια η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά! Αλήθεια τι σχόλιο μπορεί να κάνει κανείς όταν,  ενώ η πλειοψηφία κάνει λόγο για ενωτική λειτουργία του Δ.Σ., η μόλις προηγούμενη της τωρινής απόφαση όπως και σωρεία άλλων έχουν ληφθεί με τη διπλή ψήφο του προέδρου, γεγονός πρωτοφανές στην  πρόσφατη ιστορία του σωματείου; Στο όνομα της νομιμότητας προτείνεται σειρά αντικαταστατικών αλλαγών, όπως το όριο των 50 συναδέλφων για απαρτία στις Γενικές Συνελεύσεις. Αμφισβητείται, δηλαδή, ακόμα και το δικαίωμα του ανώτατου οργάνου του κλάδου να παίρνει αποφάσεις και οδηγούνται σε περαιτέρω διάλυση και απαξίωση οι συλλογικές διαδικασίες.
  • Και όχι μόνο αυτό, μα και διατυπώνονται προτάσεις που στην ουσία τους στρέφονται κατά του δικαιώματος των εργαζομένων να κηρύσσουν απεργία, όπως ήταν η πρόταση για το διαβόητο «Μητρώο Μελών» σε μια συγκυρία που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκρυβε τις προθέσεις της για ψήφιση -κατ’ απαίτηση των δανειστών- του αντισυνδικαλιστικού νόμου που θα όριζε αυξημένες πλειοψηφίες (50% + 1) των εγγεγραμμένων μελών των σωματείων για τη ψήφιση απεργιακών κινητοποιήσεων.
  • Γίνεται, τέλος, επίκληση της διαφάνειας και των ανοιχτών διαδικασιών του σωματείου, όταν έχουν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική αλληλογραφία της ΕΛΜΕ ακόμα και τα μέλη του Δ.Σ. που δεν είναι στο προεδρείο και υπάρχει απόκρυψη ταυτότητας των συνδέσμων με τις σχολικές μονάδες. Η «υπηρεσιακού» τύπου διεκπεραιωτική, γραφειοκρατική και  συγκεντρωτική λειτουργία  του σωματείου βαφτίζεται  ανανέωση και απαλλαγή από τις παθογένειες του παλαιοκομματικού συνδικαλισμού, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί αποθέωση των χαρακτηριστικών αυτών.

Τελικά, το μόνο σχόλιο που έχει να κάνει κανείς είναι  η λαϊκή ρήση «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Γι’ αυτό δεν θ’ αργήσει η στιγμή που η πλειοψηφία θα βρεθεί ν’ απολογείται μπροστά στους συναδέλφους για τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει με το να επιχειρεί να μετατρέψει ένα αγωνιστικό -κατά βάση- σωματείο σε φιλοκυβερνητικό παράρτημα της νέας διοίκησης. Οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εργάζονται στα Χανιά και εμείς που τυχαίνει να είμαστε μέλη του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Χανίων δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε!”

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook