Χανιά | Έτσι θα μπορούσε να γίνει ο Κλαδισός | Δύο απόφοιτες της Αρχιτεκτονικής σχεδιάζουν… το μέλλον | Photos

χανιά-έτσι-θα-μπορούσε-να-γίνει-ο-κλαδ-361694

Μια διαφορετική, σύγχρονη, ανθρώπινη ματιά σε ένα μεγάλο τμήμα του Κλαδισού ποταμού επιχειρούν να ρίξουν με τη διπλωματική τους εργασία, δύο απόφοιτοι της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η Νίκη Μαραγκουδάκη και η Χρυσάνθη Ανωγειάτη προτείνουν ένα σύνολο επεμβάσεων ενδιάμεσης κλίμακας, στο τμήμα του ποταμού από την εκβολή του μέχρι τον κόμβο.

Oπως εξήγησαν στις “διαδρομές” μετά την παρουσίαση της διπλωματικής τους την περασμένη Τετάρτη, στόχος της μελέτης τους ήταν «να δώσουμε ζωή και αναγνωρισιμότητα σε αυτό το ποτάμι, καθώς είναι ένα κομμάτι φύσης που κανείς δεν παρατηρεί και είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του σε σχέση με την πόλη. Μπορεί η φύση και η πόλη να συνυπάρξουν σε αυτό το κομμάτι της».

klad1Τίτλος της διπλωματικής τους εργασίας: “Φύση – Αθληση: Τοπικές επεμβάσεις και κτηριακές εγκαταστάσεις στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Κλαδισού ποταμού στο αστικό τοπίο των Χανίων”.

«Επιλέξαμε το συγκεκριμένο τμήμα καθώς το ποτάμι αυτό, ο χώρος αυτός, βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη των Χανίων και μπορεί εύκολα κάποιος είτε με τα πόδια, είτε με το όχημα να το προσεγγίσει. Βρίσκεται στα όρια του αστικού ιστού, σε μια περιοχή μεταίχμιο σε ό,τι αφορά τις πυκνότητες» εξηγεί η Νίκη, ενώ η Χρυσάνθη συμπληρώνει πως «στην ανατολική όχθη (πλευρά της Ν. Χώρας) έχουμε πυκνό αστικό ιστό και στη δυτική όχθη είναι οι λόφοι που διαπιστώνουμε μια άναρχη εξάπλωση της πόλης. Ολο αυτό το πράγμα προσπαθούμε με κάποιους όρους δόμησης να το περιορίσουμε».

Οι βασικές παρεμβάσεις των αποφοίτων της αρχιτεκτονικής σχολής εντοπίζεται σε τρία σημεία – πυλώνες:

kladisos2Φιλικός κόμβος

Η πρώτη έχει να κάνει με τον κόμβο του Κλαδισού, για τον οποίο βασικός στόχος της εργασίας των φοιτητριών είναι η ανάδειξη της ρωμαϊκής γέφυρας που υπάρχει εκεί αλλά και παράλληλα η βελτίωση της συγκοινωνιακής λειτουργίας.

«Ο συγκεκριμένος κόμβος συμπυκνώνει τις βασικότερες οδικές αρτηρίες, είναι πύλη της πόλης που ενώ θα έπρεπε να εξυπηρετεί την κυκλοφορία πολύ καλά, δεν το κάνει κατά την άποψή μας. Παράλληλα επιθυμούμε να αναδείξουμε τη ρωμαϊκή γέφυρα που τώρα βρίσκεται στο περιθώριο» επισημαίνει η Νίκη.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις που κάνουν οι νέες αρχιτεκτόνισσες και μας λέει η Χρυσάνθη είναι η κατάργηση των λωρίδων, η δημιουργία δακτύλιου – roundabout για την κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και παράλληλη πεζοδρόμηση του παράλληλου με το ποτάμι δρόμου που οδηγεί στη θάλασσα (oδ. Γεωργακάκηδων).

Αλλαγές στο Κλειστό

Στη γωνιά αυτή της πόλης δεσπόζει το κλειστό του Κλαδισού που κατασκευάστηκε πριν από μια δεκαετία περίπου. Οι απόφοιτες της Αρχιτεκτονικής θεωρούν πως στο σημείο αυτό επικρατεί ένας ιδιόμορφος υδροκεφαλισμός του γηπέδου που στην ουσία “φυτρώθηκε” στο συγκεκριμένο σημείο χωρίς να εντάσσεται στο φυσικό και στο αστικό περιβάλλον. Αυτή αποτελεί και τη δεύτερη παρέμβαση τους.

kladisos4«Θέλουμε το στάδιο να επανενταχθεί καλύτερα στον αστικό ιστό. Γι’ αυτό και στην εργασία μας προσθέτουμε δραστηριότητες όπως ένα αθλητικό Λύκειο που δεν έχουν τα Χανιά, αθλητικούς χώρους κοντά στο γήπεδο, δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού (καφέ) έτσι ώστε οι αθλητικές εγκαταστάσεις να ανατροφοδοτούν το σχολείο και το σχολείο τις αθλητικές εγκαταστάσεις» λέει η Νίκη.

Παράλληλα προβλέπονται και επεμβάσεις στον χώρο του ίδιου του γηπέδου προκειμένου να προσαρμοστεί καλύτερα στο φυσικό και αστικό περιβάλλον της περιοχής.

Για αυτό και προβλέπουν τη σύνδεση των φουαγιέ του γηπέδου και την κατάργηση του χώρου του φουαγιέ των VIP, όπως επίσης και η διαμόρφωση της κλίσης σε τέτοια κατεύθυνση ώστε να “δένει” με το ποτάμι.

Διαμόρφωση όχθης 

Η τρίτη ενότητα παρεμβάσεων αφορά την εκβολή αλλά και τις όχθες του ποταμού. Δημιουργία χώρων περιπάτου, επανασχεδιασμός των γεφυρών «όπως αυτή που βρίσκεται στην εκβολή του ποταμού με επένδυσή της με πέτρα, διαμόρφωση της πλατείας στην εκβολή του Κλαδισού με φυσικά υλικά, με προσανατολισμό προς τη θάλασσα, φυσικά υλικά, στέγαστρο και θέσεις στάθμευσης» σημειώνει η Χρυσάνθη, ενώ αναφορικά με τις παρεμβάσεις στις όχθες η Χρυσάνθη τονίζει πως «όπου το επιτρέπει το πλάτος, προτείνουμε επικλινείς όχθες με λιθόστρωτο. Επιθυμούμε μια κοίτη που θα αποκαταστήσει την ισορροπία του αστικού με το φυσικό».

apofoites«Έδωσαν το στίγμα τους»

Επιβλέπων καθηγητής της διπλωματικής εργασίας ο κ. Νίκος Σκουτέλης, γνωστός για το σημαντικό του εκπαιδευτικό και αρχιτεκτονικό έργο. Η κρίση του κ. Σκουτέλη στην εργασία των νέων αρχιτεκτονισσών είναι πως τόλμησαν και πέτυχαν κάτι πολύ δύσκολο: τη σύνδεση δομημένου περιβάλλοντος και φύσης.

«Τα κορίτσια θέλησαν να δώσουν ένα στίγμα σε αυτήν την περιοχή της πόλης. Εψαξαν και βρήκαν με μεγάλη προσπάθεια πέρα από το φυσικό τοπίο και άλλα σημεία αναφοράς. Κατάφεραν αυτό που σήμερα φαίνεται άσχημο και απεχθές ως εικόνα να το οικειοποιηθούν και να παρουσιάσουν ένα ισόρροπο σχεδιασμό μεταξύ αυτού που λέμε αποκατάσταση ενός ρέματος και τη συμπλήρωσή του με τη λογική μια πόλης που αναπτύσσεται. Και τα κατάφεραν…» ήταν το σχόλιο του κ. Σκουτέλη.

haniotika-nea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook