Χανιά | Έργα και ημέρες του Σκουλάκη στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

χανιά-έργα-και-ημέρες-του-σκουλάκη-στο-179758

tafros-nera

Όχι, τα Χανιά δεν απέκτησαν πλωτό θέατρο. Είναι το φθινοπωρινό «λουκ» της Ανατολικής Τάφρου που με την πρώτη βροχή πλημμύρισε στη λάσπη και στην προχειρότητα. Οι φωτογραφίες και το σχόλιο αναγνώστη του zarpa.gr, μας υπενθυμίζουν πως έργα σχεδιασμένα «στο γόνατο» και λύσεις δήθεν προσωρινές,  κινδυνεύουν εν τέλει να υποβαθμίσουν και τον πολιτισμό και την αισθητική ενός τόπου, χειμώνα – καλοκαίρι.

tafros-nera1«Έργα και ημέραι, προηγούμενης δημαρχείας. Ποιοι συμβούλεψαν τον προηγούμενο δήμαρχο; Ποιός/ποιά ανέλαβε την κατασκευή/σχεδιασμό αυτής της βλακείας χωρίς να φεύγουν τα νερά έξω;

Για να πληρώνουμε πάλι οι δημότες τους ίδιους να τα συντηρούν. Επίσης είναι άθλια, τα κάγκελα παραβάν που έχουν βάλει από την πάνω μεριά του πεζοδρομίου για να μην βλέπουν οι περαστικοί προς  το θέατρο, αλλά κρύβουν την θέα προς τα παλαιά τείχη».

tafros-nera2

zarpa.gr

6 thoughts on “Χανιά | Έργα και ημέρες του Σκουλάκη στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

  1. Το σημερινό, διακριτικό (σε σχέση με τις οχυρώσεις) θέατρο της Ανατολικής τάφρου, υπενθυμίζω ότι αντικατέστησε το ογκωδέστατο «λυόμενο» προηγούμενο, γνωστό και ως «το τέρας της τάφρου», το οποίο από το 1992 με την παράνομη παρουσία του έκρυβε και προσέβαλε το μνημείο, την αισθητική της πόλης και ήταν και άκρως επικίνδυνο για τους θεατές με τους σκουριασμένους σωλήνες, τους οποίους θα να συνεχίζατε να βλέπετε και όχι τα τείχη, που σήμερα είναι επιτέλους ορατά.
    Δεδομένου ότι πρόκειται για προσωρινή λύση σε μια θέση εντελώς ακατάλληλη από κάθε άποψη ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, έγινε μια κατασκευή απλή, με μικρό κόστος και «ανακυκλούμενα» υλικά (ξύλα και σιδεροσωλήνες, συμπιεσμένο χώμα από την αποχωμάτωση της δυτικής τάφρου). Ανάλογη λύση έχει δοθεί και αλλού και στην τάφρο της Ρόδου, όπου όμως η κατασκευή είναι μόνιμη και ως εκ τούτου από άλλα υλικά. Η μελέτη και η υλοποίηση του έργου με την έγκριση του ΚΑΣ έγινε από το επιστημονικό προσωπικό του Γραφείου Τειχών, που φροντίζει για την ανάδειξη των οχυρώσεων της πόλης. Κάποιες ατέλειες στη λειτουργικότητά του διορθώθηκαν τον επόμενο χρόνο και έκτοτε δεν υπήρξαν παράπονα. Ο βλάκας που εισηγήθηκε την κατασκευή μιας αισθητικά σωστής (σε σχέση με το μνημείο) και μικρού κόστους ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ κατασκευής είμαι εγώ, που νόμιζα ότι κάποιοι συμπολίτες θα είχαν την Παιδεία να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στην τερατώδη κατασκευή, που κυριαρχούσε σε βάρος και της νέας διακριτικής, που «συμπλήρωνε» απλά το χώρο. Στη βελτίωση της εικόνας συνέβαλε και η κατεδάφιση του ετοιμόρροπου σύγχρονου κτηρίου, που υπήρχε στην τάφρο.
    Όσον αφορά στο κυρίαρχο θέμα που θέτετε, για τη συγκέντρωση δηλαδή στο χώρο των όμβριων υδάτων, αυτό οφείλεται σε κακοτεχνίες και παραλείψεις πολύ προηγούμενης δημοτικής αρχής, που κατασκεύασε αυθαιρέτως στο χώρο του μνημείου (που ανήκε στο τότε ΥΠΠΟ) μόνιμο (αντί χωμάτινου) γήπεδο αντισφαίρισης, χωρίς να μεριμνήσει τουλάχιστον για την απορροή των ομβρίων υδάτων, τα οποία δεν φαινόταν παλιότερα, μια και το «τέρας της τάφρου» κυριολεκτικά «κολυμπούσε» όλο το χειμώνα μέσα στις λάσπες και τους σωρούς τα σκουπίδια που συγκεντρωνόταν κάτω από το θέατρο.
    Όσο για την περίφραξη, που υποτίθεται ότι υπάρχει σε όλο το ύψος όταν το θέατρο λειτουργεί και μόνο αυτό είναι θέμα που εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από το Δήμο, όπως και κάποιες άλλες βελτιώσεις, που μπορεί να γίνουν. Η οριστική πάντως λύση για να αποκτήσουν τα Χανιά ένα καλό υπαίθριο θέατρο είναι η περιοχή των Αγίων Αποστόλων, όπως κατά καιρούς έχει συζητηθεί.

  2. Μάλιστα κε Μιχάλη μας!Δεν έχουμε Παιδεία εμείς!Ενώ οι κόρες σας που απλώνουν(!) τα τραπεζοκαθίσματά τους πάνω στον οδηγό γιά τους τυφλούς στην οδό Ποττιέ,έχουν!

  3. Ωραία λογική. Επειδή το προηγούμενο θέατρο με τις σκαλωσιές ήταν ακόμα χειρότερο δεν πειράζει που στο νέο θέατρο δεν έχει προβλεφτεί η απορροή των ομβρίών. Έστω με ένα φρεάτιο που να μαζεύει τα νερά και ένα υποβρύχιο αντλιάκι (μιλάμε για απλούστατη κατασκευλη με μηδαμινό κόστος).
    Έργα στο πόδι γεμάτα παραλήψεις με πάντα με τη δικαιολογία έτοιμη αν χρειαστει. Περνάνε και τουρίστες και γελάνε με τα χάλια μας. Τουλάχιστον ένα συγγνώμη στον καημένο το δημότη δε θα έβλαπτε που σε λίγα χρονια πιθανότατα θα αναγκαστεί να ξαναπληρώνει για καινούριο θέατρο .
    Αλλά το πιο ενοχλητικό από όλα είναι ότι αυτοί που το προκάλεσαν δεν έχουν την παραμικρή ευθιξία να παραδεχθούν τις χοντράδες τους και επικαλούνται παράλογα πράγματα όπως το ότι το παλιο ήταν χειρότερο και ότι και πριν μάζευε νερά. Δηλάδή αγνοούν ότι από τα βασικότερα που πρέπει να κοιτάει κάποιος σε μια κάτασκευή είναι η απομάκρυνση των ομβρίων, αναξάρτητα από το κόστος που έχει η κατασκευή. Ακόμα και ένας ιδιώτης στο γκαράζ του για παράδειγμα.
    Τραγική διαπίστωση: Η αίσθηση της ντροπής στις μέρες μας είναι κάτι το οποίο έχει χαθεί από πολύ κόσμο και έχει αντικατασταθεί από την αναισθησία.
    Υ.Γ.: Μπράβο στο zarpa.gr για το άρθρο γιατί κάτι τέτοια δεν πρέπει να περνάνε στο ντούκου. Στιγματίζεται μια ολόκληρη πόλη με τέτοιες κακοτεχνίες. Κάποιους τους πονάει αλλά την επόμενη φορά ας προσέξουν να μην εκτεθούν ξανα.

  4. Μη του τα λετε ετσι αποτομα του »κ» ανδριαακη, τι να κανει και αυτος μονο 20+ χρονια ηταν προισταμενος.
    εφτιαξε και μια υπηρεσια μετα για να βγαλει τα γεραματα και ολα καλα,
    τωρα καθετε και τα λεει με τα αλλα βολεμενα μια ζωη φιλαρακια του στο facebook που παντα συμφωνουν και ολα καλα

  5. Η απάντηση του 1ου κυρίου, φαίνεται οτι είναι και ο υπεύθυνος του έργου, αναδεικνύει το εξής : Ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση Σκουλάκη, έχει πάντα δίκιο. Ετοιματζίδικες απαντήσεις, του στύλ, χάος βρήκαμε, έ… δεν τα κάναμε και χειρότερα. Και κλείνει με μια κλισέ απάντηση του στύλ, ξέρετε πάντως, ναί θα έπρεπε… Για να δείξει οτι καταλαβαίνει το πρόβλημα. Κάποιοι κονόμησαν πάντως έστω και αν είναι ανακυκλώσιμα τα υλικά. Και θα τα ξανατσεπώσουν για την συντήρηση, εκτός αν κάποιος εισαγγελέας αναζητήσει ευθύνες. Τότε θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

  6. Eπιτελους μαθαμε τον εισηγητη-δημιουργο του αρχιτεκτονηματος της ανατολικης ταφρου Ε λοιπον αφου τον μαθαμε να προτεινομε στον δημο να αρχισει επειγοντως μαθήματα αισθητικής των Χανιωτων με τον κ Ανδριανακη για να αποκτησουν επιτελους παιδεια Φαντάζομαι οτι με τετοιο δασκαλο θα γινομαι ολοι Πικιωνιδες Έως τοτε ειμαστε ολοι καταδικασμενοι να ζουμε στα μαυρα σκοταδια Υπομονη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook