Χανιά | Έλληνες και Αμερικανοί πιλότοι «σκίζουν τον αέρα» της Κρήτης | Photos

χανιά-έλληνες-και-αμερικανοί-πιλότοι-211266

fi6Με απόλυτη επιτυχία συνεχίζεται έως και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 στην αεροπορική βάση της Σούδας και την 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χάνια, δες εδώ,  η συνεκπαίδευση μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της 480 Fighter Squadron (The Warhawks) της USAFE που εδρεύει στο Spangdalhem της Γερμανίας και είναι εξοπλισμένη με F-16CM Block 50.

Σκοπός είναι η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα θα εκτελεσθούν αποστολές Αέρος – Αέρος, Αέρος – Εδάφους και COMAO (Composite Air Operations). Η ΠΑ συμμετέχει με μεγάλο αριθμό Πολεμικών Μοιρών και η 480FS με δεκαοκτώ (18) αεροσκάφη F-16CM και κλιμάκιο τριακοσίων (300) ατόμων.

5 480 115

3 480 115

Στις 03 Φεβρουαρίου 2015 στην εξέλιξη της άσκησης, διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και επαγγελματισμού που συνοδεύει και τις δυο συμβαλλόμενες πλευρές. Από την μια η Πολεμική μας Αεροπορία με το απόλυτα ικανό και άξιο προσωπικό που διαθέτει τόσο σε επίπεδο ιπταμένων όσο και σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης και από την άλλη το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο έχει την δυνατότητα να εξασκείται με μια πληθώρα πολεμικών αεροποριών ανά την υφήλιο αποκομίζοντας υψηλού επιπέδου εξομοίωση πραγματικών καταστάσεων στον αέρα.

7 480 115

1 480 115Το ενδιαφέρον κρατήθηκε αμείωτο καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Από τις 07.30 το πρωί όπου ξεκίνησαν να αναχωρούν οι πρώτες τετράδες των Αμερικανικών F-16 μέσα στο πρωινό ψιλόβρoχo και τις πρώτες ακτίνες του ηλίου έως αργά το απόγευμα υπήρχε δραστηριότητα με συνεχείς απογειώσεις σχηματισμών και από τις δυο πλευρές. Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε απογείωση από την βάση της Σούδας, πορεία άνωθεν του νησιού της Άνδρου και εν συνεχεία πορεία έως την Λήμνο με συνεχείς εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη και μετά επιστροφή για προσγείωση πίσω στην 115 ΠΜ.

11 480 115

8 480 115Σύμφωνα με τον ΔΕΕ Σμήναρχο (Ι) Κ. Ζολώτα ,ο οποίος ανέλαβε να μας ενημερώσει για την άσκηση, κατά την πρώτη εβδομάδα της άσκησης η εκπαίδευση επικεντρώθηκε σε αποστολές εναέριας μάχης ενώ από την ημέρα της επισκέψεως μας και στο εξής θα διεξαχθούν κοινές ασκήσεις με Μοίρες της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

6 480 115

Στην συνεχεία τον λόγο πήρε ο διοικητής της 480FS κ. Αjax Berkland ο οποίος μας μίλησε με πολύ ενθουσιασμό για τις άριστες συνθήκες εκπαίδευσης καθώς και για τον υψηλό βαθμό προσήλωσης των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας στην επίτευξη του αντικειμενικού στόχου του κατά περίπτωση σεναρίου της άσκησης που παρά την θητεία του σε διάφορα μέρη (Κορέα, Γερμάνια, Γιούτα/ΗΠΑ) δεν το έχει ξανασυναντήσει.

10 480 115

Επιστέγασμα της άρτιας συνεργασίας αλλά και τον πολύ στενών δεσμών που πλέον έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις εμπλεκόμενες με την άσκηση πολεμικές μοίρες και των δυο χωρών είναι το συμβολικό φύτεμα μιας ελιάς έξω από το κτήριο της 343 Μοίρας με μια επιγραφή σε ένα κομμάτι βράχου όπου χαρακτηριστικά αναφέρει «Building rock solid friendships». (picture from USAFE/Sgt Joe W. McFadden)

9 480 115

2 480 115

Πηγή: defenceline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook