Χανιά | Έλεος ρε παιδιά… όχι και στο Φάρο!

χανιά-έλεος-ρε-παιδιά-όχι-και-στο-φάρ-116451

faros1

Ποικίλες, πολύ-επίπεδες και ενίοτε αποκρουστικές οι συνέπειες της κρίσης (;) άλλοτε φανερές, άλλοτε συγκεκαλυμμένες και ενίοτε «μικρές», με συμβολισμούς τεράστιους.

Ένα τέτοιο, «τεράστιο» σύμβολο, ο Φάρος των Χανίων, σήμα κατατεθέν της πόλης, μνημείο μοναδικότητας και πολυπολιτισμικότητας που «φώτισε» την πόλη και τους πληθυσμούς της, «δείχνοντας το δρόμο», μέσα στους αιώνες.

Σήμερα, βεβηλωμένος με τις ασυναρτησίες μπερδεμένων μυαλών, εφήβων (ίσως) που γαλουχούνται και (παρά)μορφώνονται σε μια κοινωνία που παρακμάζει, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα άδειο από αξίες και ουσία.

Ο φακός του zarpa.gr, βρέθηκε στο σημείο και απαθανάτισε τις εικόνες.

faros10

faros7

faros

faros6 faros9

 

«Οι ζημιές θα αποκατασταθούν άμεσα» διαβεβαίωσε η κα Αναστασία Τζιγκουνάκη από την πλευρά της Αρχαιολογίας, η οποία δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω το γεγονός.

Και τι να πει δηλαδή; Σε περιόδους αυστηρής λιτότητας, ο πολιτισμός μας δυστυχώς δεν περιφρουρείται, ούτε μεταφορικά αλλά ούτε και κυριολεκτικά.

Ζήτημα αστυνόμευσης

«Το λιμάνι έχει την αστυνόμευση που πρέπει να έχει» δήλωσε στο zarpa.gr o Λιμενάρχης Χανίων, κ. Διογένης Δαριβιανάκης. «Δεν γίνεται να έχουμε έναν σκοπό να φυλάει το φάρο, γιατί με την ίδια λογική θα έπρεπε να έχουμε έναν κάτω από κάθε μνημείο, κάτι που όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να γίνει», τόνισε, εξηγώντας ότι κατά το διάστημα που μεσολαβεί για να πάει η περιπολία από τα Νεώρια στο Φιρκά και πίσω στο Φάρο, είναι αρκετό για να δράσει κάποιος.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, ότι κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στο παρελθόν και μάλιστα δύο φορές, με τους ενόχους να έχουν εντοπιστεί και να έχουν αναγκαστεί να αποκαταστήσουν τη ζημιά.

Ωστόσο, μήπως το Λιμενικό θα πρέπει να δει λίγο πιο σοβαρά το θέμα της αστυνόμευσης, επιδεικνύοντας στην προστασία των μνημείων, τον ίδιο ζήλο που επιδεικνύει στα οχήματα που έχουν παρκάρει εκτός διαγράμμισης –έστω και με τα μέσα που τώρα διαθέτει-;

Ας ελπίσουμε να το κάνει πριν δούμε κι άλλες βεβηλώσεις που πιθανόν να είναι και ανεπανόρθωτες. Προς το παρόν… χρόνια πολλά.

 

 

 

5 thoughts on “Χανιά | Έλεος ρε παιδιά… όχι και στο Φάρο!

  1. Δεν υποστιριζω το γραψιμο συνθηματων σε αρχαιολογικους χωρους….Άλλα οταν σας ενοχλει περισσοτερο απο τον ιδιο τον φασισμο υπαρχει καπου προβλημα και μαλλον σε αυτους που τους ενοχλουνται..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook