Χανιά | Έβγαλαν την τσικουδιά με παραδοσιακό φαγοπότι στη Δρακώνα! | Photos
Με πολύ μεράκι, καλή διάθεση και καλό φαγητό έβγαλαν την Κυριακή την τσικουδιά τους κάτοικοι της Δρακώνας Κολυμβαρίου.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι κάτοικοι του χωριού από νωρίς το μεσημέρι ετοίμασαν το τραπέζι για να γιορτάσουν και να δοκιμάσουν τη φετινή παραγωγή. (αυτοσχέδιος φούρνος από κάδο πλυντηρίου!)
Για την απόσταξη της τσικουδιάς χρειάζεται ειδική άδεια, την οποία προμηθεύονται οι παραγωγοί από τη Διεύθυνση του Τελωνείου Χανίων.Ο Λάμπρος Φραντζεσκάκης, γεωπόνος και βοηθός στο καζάνι μίλησε στο zarpanews.gr για τη διαδικασία απόσταξης του παραδοσιακού κρητικού ποτού.
» Η διαδικασία απόσταξης της τσικουδιάς το λεγόμενο «ρακοκάζανο» ξεκινά κάθε χρόνο στις αρχές Νοεμβρίου και συνοδεύεται από μεγάλη παρέα, τραπέζι και πολλά κάρβουνα για τα ψητά φαγητά. Αρχικά, βάζουμε τα στέμφυλα μέσα στο καζάνι, βράζουμε το νερό, ενώ έχει ήδη ο μούστος μετατραπεί από γλυκό σε οινόπνευμα. Με τη διαδικασία του βρασμού μετατρέπεται το υγρό οινόπνευμα σε αέριο, περνάει το τόξο και μπαίνει στον ψύκτη όπου μετατρέπεται ο ατμός μετατρέπεται σε νερό κι έτσι τρέχει η καθαρή τσικουδιά.»
Ο Λάμπρος Φρατζεσκάκης τόνισε ότι » Η τσικουδιά ξεκινάει από υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς αλλά καταλήγουμε να το αφήσουμε στους 18 βαθμούς γράντα, δηλαδή 42% οινόπνευμα.»
Και του χρόνου!
zarpanews.gr