Χανιά | «Άχρηστο» για την κοινωνία το νέο αστικό κέντρο υγείας

χανιά-άχρηστο-για-την-κοινωνία-το-νέ-255678
  • Την βεβαιότητά τους ότι το υπό ανέγερση κέντρο υγείας αστικού τύπου είναι αδύνατον να στελεχωθεί και να λειτουργήσει εξέφρασαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών: Πρώτα ο Άνθρωπος», ζητώντας από τον Δήμο να απεμπλακεί το ταχύτερο δυνατόν από την υλοποίηση του έργου και να του αλλάξει χρήση, με τρόπο ώστε να ωφεληθεί η τοπική κοινωνία.

kentro-igeias-astikou-tipouΟ επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Σαρρής, με τους δημοτικούς συμβούλους και γιατρούς, Μηνά Βουλγαρίδη και Μπάμπη Κουρούση, παρέθεσαν το απόγευμα συνέντευξη τύπου για το θέμα, με αφορμή τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Μανώλη Σκουλάκη ότι θα αναλάβει προσωπικές πρωτοβουλίες για την στελέχωση της μονάδας σε συνεννόηση με τον Τάσο Βάμβουκα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Δυστυχώς, ο Δήμαρχος σέρνεται πίσω από τις καταστάσεις σε μια εκβιαστική, οικονομική λογική», τόνισε ο κ. Σάρρης, επισημαίνοντας ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να διαχωρίσει τη θέση της, να δει ότι γίνεται κάτι άχρηστο που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας: «Μπορούμε ν’ αλλάξουμε χρήση χωρίς κόστος; Όχι. Αυτό το ξέρουμε. Πρέπει όμως να δούμε τι συνέπειες θα έχουμε και στην μία και στην άλλη περίπτωση και να απεμπλακούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα από αυτό το έργο», επεσήμανε. Σχολίασε επίσης, ότι είναι ψέμα η δήθεν πρόβλεψη του κληροδοτήματος για ανέγερση μόνο δομής υγείας, τονίζοντας ότι στο συμφωνητικό αναφέρεται και η εναλλακτική «ή δομή πρόνοιας»

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο υλοποιείται με κονδύλια του ΕΣΠΑ και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να  λειτουργεί πριν τα τέλη Δεκέμβρη, ώστε να αποφευχθούν πιθανά πρόστιμα. «Βρήκαμε λεφτά για να γκρεμίσουμε το παλιό νοσοκομείο, όμως κινδυνεύουμε να πληρώσουμε ακόμη περισσότερα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κουρούσης που εκτίμησε ότι το έργο που έχει σχεδιαστεί «στο πόδι».

Εμπόδια

Στα αντικειμενικά εμπόδια στην λειτουργία του κέντρου, αναφέρθηκε ο κ. Βουλγαρίδης. Πρώτον, όπως είπε, σύμφωνα με τον νόμο Γεωργιάδη για την υγεία, κάθε Δήμος μπορεί να έχει μόνο ένα κέντρο υγείας αστικού τύπου, με τα Χανιά να έχουν τα πολυ-ιατρεία του ΠΕΔΥ στη λεωφόρο Σούδας. «Η κοινωνία πρέπει να απαιτήσει να λειτουργήσει το κέντρο που ήδη υπάρχει», τόνισε, σημειώνοντας ότι εκεί, έχουν μείνει πλέον (με τον ίδιο νόμο) περίπου δέκα γιατροί με αποτέλεσμα από τα τρία κτήρια το ένα να είναι κλειστό και το δεύτερο να λειτουργεί μόνο πρωί ενώ υπάρχουν και ελλείψεις εξοπλισμού. Δεύτερον, ακόμη και να γινόταν να λειτουργήσει το νέο κέντρο, αυτό θα σήμαινε κατακερματισμό των ιατρικών υπηρεσιών, υποβάθμιση των εργαστηρίων («το ίδιο είναι δύο μικρά εργαστήρια με το ένα μεγάλο;») και ταλαιπωρία για τον πολίτη. «Είναι εκτός πραγματικότητας να πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε και δεύτερο», σχολίασε, την ώρα που υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις σε ολόκληρο τον νομό Χανίων και στην πρωτοβάθμια υγεία σε όλη την Ελλάδα συνολικά.

Βρεφονηπιακός σταθμός

Αντ’ αυτού, τα μέλη της Πρωτοβουλίας, πρότειναν να εξεταστεί η μετατροπή του κτηρίου σε βρεφονηπιακό σταθμό, ώστε να μην μένουν εκτός προσχολικής αγωγής στα Χανιά εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο. Εκτίμησαν δε, ότι ο Δήμος πρέπει να σταματήσει την εκτέλεση του έργου τώρα, πριν την ολοκλήρωση του Γ’ Υποέργου που αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού (που πιθανώς όπως είπαν θα μείνει αχρησιμοποίητος) για να μην κληθεί να πληρώσει ακόμη μεγαλύτερα πρόστιμα και να προχωρήσει στον επανασχεδιασμό του, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

zarpanews.gr

3 thoughts on “Χανιά | «Άχρηστο» για την κοινωνία το νέο αστικό κέντρο υγείας

  1. Οτι ο κοσμος δεν μπορει να εξοβελιζεται στη Σουδα και στις Μουρνιες για απλα αλλα και επειγοντα περιστατικα υγειας δεν βλεπω να το λαμβανετε υποψιν κ.Σαρρη.Οι Χανιωτες χρειαζομαστε το κεντρο υγειας ΚΟΝΤΑ και οχι να θελουμε μιση ωρα για να παμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook