«Χάρμα» τα εγκαίνια της πρώτης Χανιώτικης μπύρας | Photos

χάρμα-τα-εγκαίνια-της-πρώτης-χανιώτ-410175

Η πρώτη Χανιώτικη μπύρα μπορεί να είναι πραγματικότητα εδώ και εννέα χρόνια, ωστόσο τώρα περνάει σε… άλλο επίπεδο

Η Κρητική Ζυθοποιία που παράγει την μπύρα «Χάρμα» από το 2007, ολοκλήρωσε την επέκτασή της και εγκαινίασε την ακόμα μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη μονάδα της, στο Ζουνάκι του Δήμου Πλατανιά.

Πλέον, στα 2.000 τ.μ. που εκτείνεται το ζυθοποιείο, παράγεται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα μπύρας που μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις. Όπως λέει στο zarpanews.gr ο ιδιοκτήτης της Κρητικής Ζυθοποιίας Γιάννης Λιονάκης «πέρυσι με το παλιό ζυθοποιείο μπορούσαμε να διαθέσουμε κάτι παραπάνω από 100.000 λίτρα τη σεζόν. Τώρα, μετά την επέκταση, παράγουμε 100.000 λίτρα το μήνα, αριθμός που μπορεί να μεγαλώσει ακόμα πολύ, να φτάσει μέχρι και τα 20 φορές πάνω απ’ ότι ήταν το προηγούμενο»

giannis_lionakisΗ παραγωγή της μπύρας Χάρμα ξεκίνησε το 2007 και η πώληση το 2008. Η παραγωγή ήταν μικρή τότε, ενώ η μόνη κρητική μπύρα που υπήρχε ήταν η Ρεθεμνιακή μπύρα, η Brink’s.

Οι σπουδές του Γιάννη Λιονάκη ως μηχανολόγος μηχανικός τον βοήθησαν πολύ στην εξοικείωση που απέκτησε με τον εξοπλισμό και την ικανότητα να τον καταλάβει, ωστόσο χρειάστηκε συνεχές διάβασμα, έρευνα, επισκέψεις σε ζυθοποιεία σε όλο τον κόσμο για να δημιουργήσει την νέα μονάδα παραγωγής.

«Τα πιο πολλά πράγματα τα φτιάχνουμε εμείς εδώ. Τα ηλεκτρονικά, τον σχεδιασμό του ζυθοποιείου, το engineering το έκανα εγώ, λέει στο zarpanews.gr ο κος Λιονάκης και συνεχίζει:

«Το ζυθοποιείο είναι αρκετά σύγχρονο, έχει υποδομές που δεν έχουν πολλά ζυθοποιεία στην Ελλάδα και φτιάχτηκε με σκοπό να είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Να έχουμε δηλαδή μικρή ανάλωση πόρων (νερό, ενέργεια κλπ) και να έχουμε και ανάκτηση ενέργειας. Πριν ήταν όλα ηλεκτρικά. Τώρα έχουμε βάλει έναν ατμολέβητα που καίμε πυρηνόξυλο και παράγουμε τα θερμικά μας φορτία. Έχουμε φτιάξει μια εγκατάσταση γεωθερμίας για να παράγουμε τα ψυκτικά μας φορτία από την οποία ανακτούμε ενέργεια και προθερμαίνουμε τα νερά χρήσης μας. Έχουμε ηλιακά στην ταράτσα για να θερμαίνουμε κι άλλο τα νερά χρήσης και έτσι να ελαχιστοποιούμε την ανάλωση ενέργειας για θερμικά φορτία ενώ σε εξέλιξη είναι η κατασκευή ενός βιολογικού για τα υγρά λύματα ώστε να μην τα πετάμε και να πηγαίνει για άρδευση στα δέντρα. Γενικά δεν πετάμε τίποτα. Για παράδειγμα, τα υποπροϊόντα της παραγωγής (το βρασμένο κριθάρι που μένει και η μαγιά), γίνονται ζωοτροφές και βελτιωτικό εδάφους. Όλο το ζυθοποιείο είναι πάρα πολύ φιλικό στο περιβάλλον δηλαδή το αποτύπωμά μας είναι «όσο πατάει η γάτα».

  • Δείτε φωτογραφίες από τις νέες εγκαταστάσεις

xarma1

x2

x1

x3

x4

x5

x6

x7

x8

x9

x10

x11

x12

Πώς όμως, προέκυψε η ιδέα δημιουργίας Χανιώτικης μπύρας;

«Μεγάλωσα σε αυτήν την περιοχή, λέει ο κ. Λιονάκης, στην οικογένεια έχουμε ελιές, πορτοκαλιές, αμπέλια, που σημαίνει πως φτιάχναμε λάδι, κρασί, τσικουδιά. Ωστόσο ήθελα να φτιάξω κάτι διαφορετικό κι έτσι μου ήρθε η ιδέα, κυρίως από τα μαγαζιά που έχουμε στα Χανιά με τα αδέρφια μου, όπου βλέπαμε ότι ο κόσμος πάρα πολύ συχνά ζητούσε ντόπια μπύρα. Κι ενώ στην αρχή προτείναμε τον Μύθο, λέμε γιατί να μην λέμε μια πραγματικά ντόπια μπύρα»

Σήμερα, παράγονται σταθερά δύο μπύρες, μια ξανθιά και μία μαύρη, ενώ εποχιακά παράγονται περισσότερες.

xarma2«Η μπύρα μας διατηρείται στο ψυγείο και η διάρκεια ζωής που έχει – που δεν είναι λίγο είναι τρεις μήνες – επιτυγχάνεται λόγω της απόλυτης καθαριότητας σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας και της παραγωγής. Εμείς βγάζουμε μόνο βαρελίσια μπύρα, οπότε οι πελάτες μας είναι καταστήματα, δεν έχουμε συσκευασίες για λιανική. Αυτή τη στιγμή έχουμε μπύρες μας σε περίπου 130 σημεία και συνεχώς προστίθενται καινούργια μαγαζιά».

xarma4Από την μεριά της η Μαρία Μιχελογιαννάκη, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης και υπεύθυνη για τις ξεναγήσεις και τις γευσιγνωσίες στο ζυθοποιείο λέει: «Ήταν μεγάλη η ανάγκη επέκτασης, η οποία έγινε τελικά το χειμώνα καθώς υπήρχε ήδη μεγάλη waiting list με επιχειρηματίες που ήθελαν την μπύρα στα μαγαζιά τους. Η ξανθιά και η dunkel, η μαύρη, είναι οι κλασικές ετικέτες που παράγονται όλο το χρόνο, ενώ γίνονται και κάποιες εποχιακές παραγωγές, πιο περιορισμένες. Τώρα έχουμε φτιάξει μια lager με περισσότερα αρώματα και γεύσεις εσπεριδοειδών η οποία είναι αρκετά ευκολόπιοτη, λίγο πιο ιδιαίτερη και με πιο έντονο χρώμα, ενώ ετοιμάζεται και μία pilsner λίγο πιο υψηλόβαθμη (9% αλκοόλ). Γενικά υπάρχει μια διάθεση για πειραματισμούς και για να φτιάξουμε λίγο πιο ιδιαίτερες μπύρες»

xarma10Η κουλτούρα στην Ελλάδα παραμένει στην ξανθιά lager, αυτή είναι η μπύρα που καταναλώνει ο περισσότερος κόσμος και γι αυτό η Χάρμα είναι μία μπύρα που είναι αποδεκτή από όλους. Εκτός αυτού, πρόκειται για μία φρέσκια, απαστερίωτη μπύρα που συντηρείται μόνο στο ψυγείο. Δεν έχει πρόσθετα, συντηρητικά και ούτε έχει υποστεί κάποιου είδους επεξεργασία, είναι τελείως φυσικό προϊόν.

xarma11Άλλωστε, και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι στην πλειοψηφία τους από τα Χανιά: «Ό,τι δεν βρίσκουμε στην Κρήτη», λέει ο κος Λιονάκης, «το ψάχνουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα και τελευταία μας επιλογή είναι να πάμε εκτός Ελλάδας. Πρώτα παίρναμε βύνες από τη Γερμανία και από το Βέλγιο. Τώρα οι βασικές βύνες είναι από την Κομοτηνή, μόνο οι σπέσιαλ βύνες είναι από το Βέλγιο. Χρησιμοποιούμε λοιπόν κυρίως ελληνικά κριθάρια και εννιά διαφορετικά είδη βύνης. Τον λυκίσκο αναγκαστικά τον φέρνουμε από Γερμανία, Γαλλία και Αμερική, γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε παραγωγή λυκίσκου. Ακόμα και για την μαύρη μπύρα χρησιμοποιούμε μαύρο καβουρντισμένο κριθάρι, χωρίς χρωστικές ουσίες. Είναι όλα φυσικά προϊόντα. Αυτός ήταν ο στόχος μας από την αρχή, γι αυτό έχουμε μείνει στο βαρέλι. Η προσπάθειά μας είναι να προσφέρουμε σε όποιον πίνει την μπύρα μας ένα εξαιρετικά αγνό και φυσικό προϊόν, χωρίς καμία επεξεργασία, χωρίς χημικά πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά».

xarma13

Ποιοι είναι όμως οι στόχοι της Κρητικής Ζυθοποιίας; «Εμείς θέλουμε να είμαστε καλοί στα Χανιά. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και μετά ένας επόμενος στόχος θα μπορούσε να είναι η υπόλοιπη Κρήτη. Εδώ θέλουμε να μεγαλώσουμε το δίκτυό μας, τα Χανιά είναι ο στόχος μας. Εξάλλου εδώ μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Κάνουμε εμείς οι ίδιοι τη διανομή, όλο το προϊόν μας είναι φρέσκο, απαστερίωτο, αφιλτράριστο, οπότε διανέμεται και αποθηκεύεται υπό ψύξη, κάτι που κάνουμε οι ίδιοι για να είμαστε σίγουροι ότι έχει το σωστό χειρισμό. Όλοι όσοι δουλεύουν εδώ, γύρω στα 15 άτομα, είναι από  την γύρω περιοχή, ο στόχος μας είναι να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας. Να λειτουργήσει το ζυθοποιείο, να μεγαλώσει, να δουλέψουν κι άλλοι άνθρωποι, να έχουμε ένα καλό προϊόν».

Το ζυθοποιείο είναι ανοιχτό στο κοινό, καθημερινά, από Δευτέρα έως Κυριακή, από τις 10:00 έως τις 20:00.

  • Δείτε φωτογραφίες από τις ξεναγήσεις και τις γευσιγνωσίες:

xarma5

xarma6

xarma7

xarma8

xarma12

xarma14

xarma15

  • Πλήθος κόσμου την ημέρα των εγκαινίων:

xarma_egainia

xarma_egainia1

xarma_egainia5

xarma_egainia6

xarma_egainia10

xarma_egainia11

xarma_egainia12

xarma_egainia14

xarma_egainia15

xarma_egainia16

xarma_egainia17

xarma_egainia18

xarma_egainia19

xarma_egainia20

xarma_egainia21

xarma_egainia22

xarma_egainia2

xarma_egainia3

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook