«Φωτιά» στο παρασκήνιο για Κυβέρνηση ή εκλογές

φωτιά-στο-παρασκήνιο-για-κυβέρνηση-257544

ERNTOGANΗ παραίτηση Νταβούτογλου. Το κατηγορηματικό «όχι» του κουρδικού κόμματος σε κυβέρνηση συνεργασίας με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Τo «ίσως» του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος και των εθνικιστών.

Στην Τουρκία έχουν πάρει «φωτιά» οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τρεις ημέρες μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας από το AKP.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπέβαλε το απόγευμα της Τρίτης την παραίτησή του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, η οποία πραγματοποιήθηκε με μία ημέρα καθυστέρηση. «Ο πρόεδρος Ερντογάν αποδέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησης που του υπέβαλε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ζήτησε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Η παραίτηση Νταβούτογλου θεωρείτο δεδομένη, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε ξεκαθαρίσει προεκλογικά ότι θα εγκαταλείψει την θέση του σε περίπτωση που το AKP δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ο Ερντογάν αναμένεται ότι θα αναθέσει και πάλι στον Νταβούτογλου τον σχηματισμό κυβέρνησης όταν ανακοινωθούν τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, κάτι που ίσως να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) απέκλεισε τη συμμετοχή του σε οποιοδήποτε συνασπισμό μετέχει το ΑΚΡ. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, δήλωσε: «Έχουμε ξαναπεί ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε οποιονδήποτε συνασπισμό μετέχει το ΑΚΡ και επιμένουμε σε αυτό».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) έδειξε ότι είναι ανοικτός σε συζητήσεις με το AKP για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας: «Οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδειξαν ότι η εθνοσυνέλευση είναι ο κατάλληλος τόπος για την επίλυση των προβλημάτων ολόκληρης της χώρας», δήλωσε και κάλεσε όλα τα κόμματα να εγκαταλείψουν τις «κακεντρεχείς» συζητήσεις και να μην αφήσουν την Τουρκία χωρίς κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hurriyet, ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) είναι έτοιμος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Νταβούτογλου για συνομιλίες. Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει είναι να «ψαλιδιστούν» οι φιλοδοξίες του Ερντογάν για αυξημένες εξουσίες και να αποκλείσει από διοικητικές θέσεις πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς.

real.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook