Υπερμονωτικά ρούχα καταργούν… τη θέρμανση!

υπερμονωτικά-ρούχα-καταργούν-τη-θέρ-202483

rouxaΕρευνητές από το πανεπιστήμιο Stanford στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα ύφασμα εμποτισμένο σε νανοσύρματα αργύρου, χάρις στα οποία έχει εξαιρετική θερμομονωτική συμπεριφορά και θα μπορεί να κρατήσει τόσο ζεστό το σώμα αυτού που το φορά, ώστε να χρησιμοποιεί τη θέρμανση στο σπίτι του ελάχιστες φορές ή και καθόλου.

Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με την εφαρμογή νανοσυρμάτων αργύρου σε υφάσματα, διαπιστώνοντας ότι τα υφάσματα αυτά θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν θερμική άνεση με ασύγκριτα μικρό κόστος.Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας βασικός λόγος είναι πως τα νανοσύρματα πολλαπλασιάζουν την ικανότητα του ρούχου να εγκλωβίζει τη θερμότητα του σώματος (δηλαδή την εκπεμπόμενη υπέρυθρη ακτινοβολία). Έτσι, τη στιγμή που τα πιο «ζεστά» συμβατικά υφάσματα ανακλούν πίσω στο σώμα μόλις το 20% της ακτινοβολίας, η προσθήκη των νανοδομών εκτινάσσει αυτό το νούμερο στο 80%. Επίσης, στις περιπτώσεις που αυτός ο παθητικός τρόπος θέρμανσης δεν είναι αρκετός, το ρούχο θα μπορεί να ανεβάσει κι άλλο τη θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας μια μικρή μπαταρία, με τον ίδιο μηχανισμό που λειτουργεί και οποιαδήποτε ηλεκτρική σόμπα, αλλά με συγκριτικά ελάχιστα κατανάλωση.

ufasma-stanford-university

Εξίσου σημαντικό είναι πως τα πειράματα έδειξαν πως τα νανοσύρματα αργύρου δεν θα αλλάζουν τις βασικές υπόλοιπες ιδιότητες του υφάσματος, ώστε να μην χρειάζεται κανείς να… αναπολήσει τα συμβατικά ρούχα. Έτσι, για παράδειγμα, το συνθετικό ύφασμα μπορεί να «αναπνέει», ώστε να μην συσσωρεύεται στο δέρμα υγρασία από τον ιδρώτα. Κάτι που οφείλεται στη διάταξη των νανοσυρμάτων, τα οποία έχουν απόσταση μεταξύ τους περίπου 300 δισεκατομμυριοστά του μέτρου, αρκετά μεγάλη για να βρουν έξοδο οι υδρατμοί, οι οποίοι έχουν μέγεθος περίπου 0,2 δισεκατομμυριοστά του μέτρου.Παράλληλα, λόγω της μικρής ποσότητας των νανοδομών, δεν αλλάζει η αίσθηση της αφής που δίνει το ύφασμα, ούτε επίσης και το βάρος του ρούχου. Όπως βρήκαν οι επιστήμονες, τα νανοσύρματα αυξάνουν τη μάζα του υφάσματος μόλις κατά 0,1 γραμμάριο ανά τετραγωνικό μέτρο, κάτι που σημαίνει πως το επιπλέον βάρος μιας ολόκληρης φόρμας δεν θα ξεπερνά το 1 γραμμάριο. Επίσης, το ύφασμα θα μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, χωρίς να χάσει τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Στις περιπτώσεις που το ρούχο θα πρέπει να θερμανθεί από κάποια εξωτερική ηλεκτρική πηγή, τότε μια μπαταρία μόλις 0,9 volt θα είναι αρκετή για να ανεβάσει τη θερμοκρασία του στους 38 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ένα βαθμό παραπάνω από τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος. Έτσι, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, ακόμη κι αν η μπαταρία χρειαστεί να βρίσκεται σε λειτουργία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κατανάλωση ενέργειας θα είναι αρκετά μικρότερη από οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης. Με συνέπεια η εξοικονόμηση ενέργειας ανά άτομο να αγγίζει και τις 1.000 κιλοβατώρες σε έναν χρόνο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook