Υπέρβαρα δύο στα δέκα Χανιωτάκια | Τεμπελιάζουν περισσότερο από τα υπόλοιπα Ελληνόπουλα

υπέρβαρα-δύο-στα-δέκα-χανιωτάκια-τεμπ-123094

paxisarko_paidiΑνησυχητικά μηνύματα για την παιδική παχυσαρκία στις ηλικίες 5 – 16 ετών προκύπτουν από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν. του Υπουργείου Παιδείας κατά το σχολικό έτος 2012 – 2013. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι περισσότερα από δύο στα δέκα Χανιωτάκια είναι υπέρβαρα, ενώ αξιοσημείωτο ποσοστό παιδιών στην Κρήτη έχει ανεπαρκές επίπεδο φυσικής άσκησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 23,2% των αγοριών και το 23,8% των κοριτσιών πανελλαδικά αξιολογήθηκαν ως υπέρβαρα, ενώ το 11% και το 9,8% των αγοριών και κοριτσιών αντιστοίχως ως παχύσαρκα.

Στα υπέρβαρα παιδιά τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (25%) και τα χαμηλότερα στη Δυτική Ελλάδα (22%). Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφηκαν στα νησιά του Βόρειου (13%) και Νότιου (12,8%) Αιγαίου και τα χαμηλότερα στη Δυτική Ελλάδα (9,2%).

Στην Κρήτη

Σε επίπεδο Κρήτης τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, ηλικίας 5 – 16 ετών, καταγράφονται στα Χανιά. Πιο συγκεκριμένα, στον Νομό μας υπέρβαρο είναι το 24,4% των αγοριών και το 26,7% των κοριτσιών, ενώ πρόβλημα παχυσαρκίας αντιμετωπίζει το 17,8% των αγοριών και το 13% των κοριτσιών.

Στο Ηράκλειο 23,1% των αγοριών και 24,4% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα και πρόβλημα παχυσαρκίας εντοπίζεται στο 13,7% των αγοριών και το 11,9% των κοριτσιών.

Στο Ρέθυμνο το ποσοστό υπέρβαρων αγοριών κυμαίνεται στο 23,2% και το αντίστοιχο των κοριτσιών στο 23,5%. Τα παχύσαρκα αγόρια φτάνουν το 12,1% και τα κορίτσια το 10,3%

Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στο Λασίθι, όπου υπέρβαρο είναι το 22,8% των αγοριών και το 24% των κοριτσιών, ενώ 15,4% των αγοριών και 13,2% των κοριτσιών καταγράφονται ως παχύσαρκα.

Διατροφικές συνήθειες

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια είχαν παρόμοια αξιολόγηση ως προς τον διατροφικό δείκτη και φάνηκε ότι απέχουν αρκετά από το ιδανικό μοτίβο της υγιεινής μεσογειακής δίαιτας. Ωστόσο, τα κορίτσια είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες (40,3%), σε σύγκριση με τα αγόρια (37,9%).

Αν και δεν υπήρχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, φαίνεται ότι στις Περιφέρειες της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τα παιδιά παρουσίαζαν ελαφρώς καλύτερες διατροφικές συνήθειες σε σχέση με τα αντίστοιχα των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας.

Στην Κρήτη το 9% των παιδιών έχει μη ικανοποιητικές διατροφικές επιλογές, το 51% σχετικά ικανοποιητικές και το 40% ικανοποιητικές.

Σωματική Δραστηριότητα

Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, πανελλαδικά το 72% των αγοριών είχαν ικανοποιητικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα κορίτσια ήταν 60,7%. Ποσοστό 26% και 31% των αγοριών και των κοριτσιών αντιστοίχως δεν συμμετείχαν σε άλλη αθλητική δραστηριότητα εκτός του σχολείου.

Το υψηλότερο ποσοστό ικανοποιητικών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας εμφάνισαν οι μαθητές της Δυτικής Μακεδονίας και το χαμηλότερο στα Ιόνια Νησιά.

Τα αγόρια σε μεγαλύτερο ποσοστό (27,4%) υπερέβαιναν τον επιτρεπτό χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης και βιντεοπαιχνιδιών (2 ώρες) σε σύγκριση με τα κορίτσια (21,6%).

Τα παιδιά στην Κρήτη φαίνεται να “τεμπελιάζουν” περισσότερο καθώς στο νησί καταγράφεται το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό (36%) μη ικανοποιητικού επιπέδου φυσικής δραστηριότητας, μετά τα νησιά του νοτίου Αιγαίου και του Ιουνίου.

Πηγή:  haniotika-nea

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook