Τσετσενία: Συγκλονιστική μαρτυρία θύματος του «διωγμού των γκέι» για ξυλοδαρμούς και ηλεκτροσόκ

τσετσενία-συγκλονιστική-μαρτυρία-θύ-523032

«Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, οι δεσμοφύλακες του Άνταμ τοποθετούσαν μεταλλικούς σφιγκτήρες στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών του. Ένας από τους άνδρες, ενεργοποιούσε ένα μηχάνημα με το οποίο ήταν συνδεδεμένοι οι σφιγκτήρες με καλώδια και έστελνε ισχυρά κύματα ηλεκτρισμού στο κορμί του κρατούμενου. Εάν εκείνος κατάφερνε να μην ουρλιάξει, άλλοι δεσμοφύλακες ερχόντουσαν και άρχιζαν να τον χτυπούν με μεταλλικά και ξύλινα ρόπαλα».

Τα παραπάνω αναφέρει ένα άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Guardian σχετικά με την σοκαριστική εκστρατεία κατά των γκέι στην υπερσυντηρητική Τσετσενία, όπου πιστεύεται ότι εκατοντάδες ομοφυλόφιλοι κρατούνται το τελευταίο διάστημα σε ανεπίσημα «στρατόπεδα συγκέντρωσης», όπου υποβάλλονται σε κάθε είδους σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια.

Κάποιες καταγγελίες μάλιστα κάνουν λόγο ακόμα και για εκτελέσεις. Ειδικότερα, η ρωσική εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα κάνει λόγο για αδιαμφισβήτητες αποδείξεις του θανάτου τριών γκέι κρατουμένων από το ξεκίνημα αυτού του «διωγμού», με πολλούς να πιστεύουν ότι η λίστα των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο Άνταμ, ο οποίος μίλησε στη βρετανική εφημερίδα, κρατείτο σε ένα από αυτά τα κέντρα με περισσότερους από 10 άλλους ομοφυλόφιλους, και όλοι τους ξυλοκοπούνταν καθημερινά. Κατά τη διάρκεια του βασανισμού του, οι δεσμοφύλακες του ζητούσαν να αποκαλύψει τα ονόματα άλλων γκέι στην ίδια πόλη. «Μερικές φορές μου έκαναν ερωτήσεις. Άλλες φορές απλώς με χτυπούσαν για διασκέδαση», εξηγεί στον Guardian, επισημαίνοντας ότι το ίδιο πράγμα συμβαίνει σε πολλές περιοχές του ομοσπονδιακού υποκειμένου της Ρωσίας.

Ο Ιγκόρ Κοτσέτκοβ, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των γκέι στην Αγία Πετρούπολη, έχει ιδρύσει ένα κέντρο επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης, όπου θύματα ομοφοβικής βίας από την Τσετσενία μπορούν να απευθυνθούν για να λάβουν βοήθεια ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει, δεκάδες άτομα έχουν επικοινωνήσει μαζί του, πολλά από τα οποία «κρύβονται» όχι μόνο από τις αρχές αλλά και από τις οικογένειές τους.

«Μιλάμε για μια μαζική δίωξη των γκέι, με εκατοντάδες άτομα να έχουν απαχθεί από τις Αρχές. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή διωγμό στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» αναφέρει ο Κοτσέτκοβ στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εντολή για τον πρωτοφανή αυτόν διωγμό προέρχεται από τον ίδιο τον ηγέτη της χώρας, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος δηλώνει πίστη στον Βλαντιμίρ Πούτιν, με αντάλλαγμα να κάνει το Κρεμλίνο τα «στραβά μάτια» για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ίσως η πιο απίστευτη λεπτομέρεια αυτής της αηδιαστικής εκστρατείας της τσετσενικής κυβέρνησης είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να αρνηθούν ότι διεξάγεται αυτός ο διωγμός, υποστηρίζοντας ότι στη χώρα τους «δεν υπάρχουν γκέι για να διωχθούν». «Πρόκειται για φρικτά ψέματα και παραπληροφόρηση», είπε χαρακτηριστικά ο Άλβι Καρίμοφ, εκπρόσωπος του Καντίροφ, ερωτηθείς για το ζήτημα από το πρακτορείο Ίντερφαξ, για να συμπληρώσει έπειτα κυνικά: «Δεν μπορείς να φυλακίσεις και να βασανίσεις άτομα που απλά δεν υπάρχουν στην Δημοκρατία της Τσετσενίας».

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook